Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja nigdzie nie napisałem, że namawiam kogoś do aplikowania azotu na plantacjach rzepaku, ale sami wiecie jak to wygląda i podejrzewam, że niebawem pierwsi rolnicy wyrusza w pola. 

A co do pogody to ja tylko opieram się na modelach, które mało kiedy zawodzą. Anomalia temperatury wystąpi w większości krajów Europy, a my już piękna pogoda będziemy mogli cieszyć w najbliższy weekend.

Opublikowano

a niech se wyruszają z tym azotem nawet i dzisiaj. Weźcie Panowie naprawdę troszkę zluzujcie, bo niby czekacie cierpliwie do tego 1 marca, a widać że was nosi i usiedzieć na d*pie nie umiecie. Ja tam w d*pie mam ten temat, wyjedziemy 1 marca, co by nie było zawsze jakiś azot w glebie jest więc nie przejmuje się tym

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Czytając wasze komentarze oczom nie wierzę... Jak po co się spieszyć z azotem??? W kwietniu najlepiej posiejcie i tak w maju wam zakwitnie🙂

Edytowane przez Macius
Opublikowano

Bede w tym roku pierwszy raz probował RSM + S w rzepaku.Moje pytanie jest takie.

Ile dać tego na 1 strzał i czy moze dać na 1 dawke Saletrosan/Saletra i na 2 dawke RSM czy odwrotnie?

Opublikowano
19 minut temu, Macius napisał:

Czytając wasze komentarze oczom nie wierzę... Jak po co się spieszyć z azotem??? W kwietniu najlepiej posiejcie i tak w maju wam zakwitnie🙂

czytając twój komentarz też oczom nie wierzę... Jak się można spieszyć skoro są jakieś przepisy i terminy??? No chyba że nie żyje się z gospodarstwa wtedy można ryzykować z siewem przed 1 marca. Ja dziękuje żeby się komuś tłumaczyć, myśleć o dodatkowych kontrolach i spodziewać się bóg wie jakiej kary np zabrania części dopłat a później dalszych kontroli...

Opublikowano

U mnie na Lubelszczyźnie (blisko ukraińskiej granicy) praktycznie zawsze z azotem można wjechać dopiero na początku marca. Bardzo długo zalega śnieg, a jeśli nie podmarznie to nie ma opcji wjechać bo się zapadniesz. Plony zawsze są zadowalające, 4 t i wyżej rzepaku spokojnie można wyciągnąć. Dodatkowo biorąc pod uwagę fakt że nasz region bardziej podchodzi przez ostatnie lata pod klimat kontynentalny. Praktycznie wiosny nie ma bo od razu lampa. Dlatego nie ma co się nakręcac na ten azot  :) jedyni którzy teoretycznie powinni się wkurzyc na dyrektywę to zachodnia część kraju bo tam wcześniej rusza wegetacja.

Opublikowano
Kondzio55 napisał:

Bede w tym roku pierwszy raz probował RSM + S w rzepaku.Moje pytanie jest takie.

Ile dać tego na 1 strzał i czy moze dać na 1 dawke Saletrosan/Saletra i na 2 dawke RSM czy odwrotnie?

Po moich doświadczeniach lepiej saletrosan na I dawkę a rsm na II. 26S ma za dużo formy amidowej w stosunku do saletrzanej i nie daje kopa ani zbożom ani rzepakowi.

Opublikowano

my w tym roku na I dawkę saletrosan ok 400kg, na drugą a w zasadzie z dwa tygodnie pod drugiej mocznik super n46 z ureazą pod 200kg/ha. W zeszłym roku na jeden kawałek tak poszło na próbę w rzepaku i wyszło bardzo dobrze. Na pszenicę w tym roku pierwsza dawka saletra, na drugą też mocznik

Opublikowano (edytowane)

Ja  S i K zawsze na rzepak o ile nie było śniegu i jest mrozek lecę w połowie lutego,azot zawsze w marcu i tyle w temacie,choć w tamtym roku rozsiewałem ok jak mylę się 6 marca było wtedy około -4w dzień a nocą -12 wszyscy krzywo i dziwnie patrzyli na mnie jak na idiotę,ale mróz trzymał do 14 marca,a później jak puściło to wjechali końcówką marca,bo topiel,sam jedną działke pszenicy tak sypałem prawie kwiecień,to koleiny jak ... i azot późno dany,tak więc ja nie panikuje i mam madzieję że w marcu będzie mrozek.

Edytowane przez Mari82
Opublikowano
5 godzin temu, koniu napisał:

najwięcej panikuje ten co najmniej ma. Tak zawsze było. Ileś stron do tyłu jedno i to samo, temat temperatury i 1 marca. W zimie rolnik nie powinien mieć dostepu do komputera i prognozy pogody. A z tymi 20 stopniami to faktycznie, nie rób jaj bo nie bedzie wiadomo co robić, czy skracać czy sypać azot.

Co Ty nie rolnik że siedzisz w komputerze?

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, koniu napisał:

czytając twój komentarz też oczom nie wierzę... Jak się można spieszyć skoro są jakieś przepisy i terminy??? No chyba że nie żyje się z gospodarstwa wtedy można ryzykować z siewem przed 1 marca. Ja dziękuje żeby się komuś tłumaczyć, myśleć o dodatkowych kontrolach i spodziewać się bóg wie jakiej kary np zabrania części dopłat a później dalszych kontroli...

Widzisz każdy przepis można obejść 🙂 wystarczy trochę podzwonic popytać, poczytac a nie jak głupi czekać 🙂 

Opublikowano

Dzisiaj na szkoleniu rolnicy ze zgorzelca mowili ze co za chory kraj oni siac nawozu nie moga do 1 marca a u niemca 5 km dalej wiosna leca z nawozem.

Opublikowano
34 minuty temu, Macius napisał:

Widzisz każdy przepis można obejść 🙂 wystarczy trochę podzwonic popytać, poczytac a nie jak głupi czekać 🙂 

no to jestem ,,głupi" jak większość czekających na tym forum na magiczny1 marca. 

To może się pochwal wiedzą na ten temat, myślę że dostaniesz masę ,,lajków" pod cenną poradą

Opublikowano

Ale po co ci to wiedzieć skoro się nie spieszysz z azotem 🙂 jak to pisałeś "siedź na d**ile " i czekaj na 1 marca. I wyciągnij komputer bo coś pisałeś że na zimę rolnikom je zabierają 😁 Pozdrawiam 😉

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Koniu nie oceniaj , nie krytykuj, tylko patrz się na siebie. Na sześć komentarzy o czymś tam trzy Twoje. Ich sprawa co robią kiedy sypią, bo to oni mogą ponieść ewentualne konsekwencje a nie Ty. Wygląda jakby to Tobie skakał gul,że nie możesz Mądralo. Bez odbioru. 

Edytowane przez tripad
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

mi nie skacze żaden gul to po pierwsze, po drugie ileś stron jest wałkowane jedno i to samo a mało co konkretów o nawożeniu, po trzecie skoro ktoś coś wie to fajnie jak by się tym podzielił, mi to jest nie potrzebne ale może komuś się przyda kto z chęcią wyjedzie w pole. po czwarte nie nazywaj mnie mądralą bo ja o Tobie tak nie piszę i nie chce żebyś i Ty o mnie tak pisał.

Opublikowano

wróćmy..

Jaka pogoda jest i jaka ma być na zachodzie wiemy...

Tu pytanie dla rolników z WLKP - co myślicie, żeby jednym strzałem wysiać cały azot?

380kg saletrosan + 280-300kg saletra?

gdzieś czytałem o takim pomyśle i nie jest to bez sensu...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v