Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, darek154 napisał:

Co mi go zjada? Kilka dni temu pryskane było od pchełki bo były liście dziurawe. 

_20181005_125934.JPG

Mszyca siedzi pod liśćmi i się zwijaja-ja pryskalem już drugi raz

Opublikowano
Dnia 5.10.2018 o 20:47, galan99 napisał:

http://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/rosliny-oleiste/nie-skupuja-rzepaku-bo-czekaja-na-dostawy-z-ukrainy,45450.html

Jak to jest prawda może to ktoś potwierdzić ...

Rzepak z okolic Czarnobyla jest importowany do Polski, jego cena to 700 zł/t – tak nieoficjalnie poinformowali nas rolnicy z woj. kujawsko-pomorskiego.

Ten z okolic Czarnobyla to może być zdrowszy od naszego czytając temat opryski w rzepaku to ochota na potrawyz dodatkiem oleju przechodzi

Opublikowano

Jak był przymrozek po skracaniu to dobra wiadomość jest taka że rzepakowi nic się nie stało napewno, zła jest taka że zabieg napewno nie zadziała bo była za niska temp, jeśli są u ciebie teraz dobre warunki tzn odpowiednią temp możesz powtórzyć zabieg

Opublikowano (edytowane)

IMG_20181008_154231.thumb.jpg.dd4f621d79871798c6f326f7042e4e36.jpgIMG_20181008_154238.thumb.jpg.e2ef4a0488608c1b39eb073200068850.jpgCzy to larwy śmietki? Rzepak ma odgryziony korzeń i lekko wychodzi z ziemi. Da się to jakoś zwalczyć jak już jest przy korzeniu?

IMG_20181008_154231.jpg

Edytowane przez derek2223
Opublikowano

No dajta spokój . Nie prościej tego robaka zastrzelić ? No litr dursbanu na jednego robaka ??

Opublikowano
1 godzinę temu, 0711piotrek napisał:

1 l dursbanu w deszcz powinno załatwić sprawę .

Niestety deszczu w najbliższym czasie nie zapowiadają, czyli dostępny pozostaje dursban, bez deszczu sobie poradzi?

Opublikowano

Wiem temat nawożenia wiosennego to jeszcze odległy temat, ale chciałbym się zapytać co zastosować na pierwszą dawkę.

Saletrosan 26, Kizeryt czy Korn Kali?

Saletrosanu co roku rozsiewałem 250 kg/ha. W drugiej dawce szła saletra amonowa 34 (150-180 kg/ha) i jeszcze mocznikiem dolistnie dwukrotnie.

Opublikowano

Ktoś tu kiedyś liczył i saletrosan a kizeryt+saletra I wychodzi cenowo to samo a jeździć trzeba 2 razy. Moim zdaniem to wszystko zależy w jakiej cenie będzie saletrosan. Jak mniej 900 zł brutto To myślę, że w miarę ok  wyjdzie. 

Opublikowano
12 godzin temu, derek2223 napisał:

Niestety deszczu w najbliższym czasie nie zapowiadają, czyli dostępny pozostaje dursban, bez deszczu sobie poradzi?

To zostaje w nocy z rosą żeby trochę spłyneło do korzenia 

Opublikowano
2 minuty temu, Bartek933 napisał:

Saletra wysiana 8dni po saletrosanie lepiej działa na jęczmień ozimy i do samego zbioru było widać różnice na tym 2ha polu. Wole jechać dwa razy a mieć dobry efekt

Jęczmień to nie raps, zupełnie inaczej startuje roślina, inny termin podania nawozu. 

Saletrosan jeden z lepszych starterów na rzepak. Bzdury piszesz z przereklamowaniem. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v