Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość STIG0013
Opublikowano

Populacyjne odmiany można swoimi, mieszańcowe nie ponieważ w tych odmianach ważny jest efekt heterozji, czyli bujności osobników 1 pokolenia. Wysiewanie ich mija się z celem bo następuje duży spadek efektu heterozji.

Opublikowano
52 minuty temu, Taurus83 napisał:

Nie wiem. Przetarg ofertowy bodajze. Pole z KOWR  dlatego stało rok bez użytkowania 

Kuźwa a u mnie nawet morgi z KOWR nie ma :tw_angry: a chętnie bym się zaopatrzyl w 100-150 ha

Opublikowano (edytowane)

Grażyna trafiła na Janusza ;)

to tak podsumowując powyższe i z drugiego wątku (odmiany rzepaku) temat siewu drugi raz mieszańca ;)

Edytowane przez ASZv3
Opublikowano
Czy 4t/ha wapna węglanowego przed siewem rzepaku przejdzie? Czy lepiej poczekać z wapnowaniem do przyszłego sezonu? Został mi jeden kawałek do poprawienia, ph na ten moment 5.2-5.3, gleba IVb
Opublikowano
10 godzin temu, pawlus224 napisał:

Zdania są podzielone , ale Ja nie widzę roznicy w plonie rzepaku sianego z wlasnego nasienia czy kwalfikatu .

To ja nie wiem co Ty za odmiany masz ze różnic nie widzisz. Sąsiad z za miedzy 4ha równe 4 tony, czyli po tonie z hektara a zabiegi prawie te same co ja. To gdzie interes? Ale nasiona ma swoje

Opublikowano

Zostało mi z tamtego roku 4 kg Quartza, myślicie że można go wysiac jeszcze w tym roku? 

Nasiona plombowane 07.2017 rok, przechowywane w domu 

Opublikowano

Miał ktoś taki problem z Bizonem? Mianowicie chodzi o czystość nasion w zbiorniku. Pole jest lekko pod górkę, dosłownie niewielkie wzniesienie, ale jak kosiłem rzepak jadąc z górki to leciało sporo syfu do zbiornika. Natomiast pod górkę czysty rzepak. Da się to jakoś "naprawić"? Na płaskim również leci trochę syfu.

Opublikowano
Dnia 20.07.2018 o 15:24, derek2223 napisał:

Witam co możecie powiedzieć o odmianach:

1. Bonanza

2. Camelot

3. Kicker

Podnoszę pytanko, możecie się coś wypowiedzieć na temat tych odmian?

Opublikowano
Dnia 22.07.2018 o 12:39, robercikj100 napisał:

jak na swoich polach nigdy nie miałeś rzepaku to siew swoimi nasionami to nie jest jakiś głupi pomysł

Wytłumacz mi jak widzisz ten siew? Podpowiem. Czystość,mtn,zk,zaprawa.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 23.07.2018 o 08:27, przemek28_28 napisał:

To ja nie wiem co Ty za odmiany masz ze różnic nie widzisz. Sąsiad z za miedzy 4ha równe 4 tony, czyli po tonie z hektara a zabiegi prawie te same co ja. To gdzie interes? Ale nasiona ma swoje

Pamela siew z nasionami własnymi, niczym nie zaprawione, plon taki sam jak zakupiona atora po 1000zł za jednostkę. 4,4 t/ha

Edytowane przez Cihu
Opublikowano

Wczoraj około piętnastej padał dobry deszcz (w sumie jak codziennie) dzisiaj zapowiadane jest okienko pogodowe. Jak myślicie czy jest sens wogóle próbować dziś po po południu młócenie rzepaku? 

Opublikowano

Swoj w niedzielę wykosilem i od razu na skup. Z 1.8ha wyszło średni 3.7 t/ha. Jak na pierwszy raz to chyba źle nie jest. Nawet nie liczyłem że tyle odda bo wyglądał kiepsko wzgledem innych

Opublikowano

Czy jeśli słoma po zbożu została przyorana bez dodatku mocznika to powinienem podać mocznik przedsiewnie pod rzepak? Czy to już za późno i może pogorszyć przezimowanie rzepaku? A może nic już to nie pomoże rzepakowi i nie ma sensu rozsiewanie tego mocznika przed siewem?

Opublikowano
24 minuty temu, 000do000 napisał:

Wczoraj około piętnastej padał dobry deszcz (w sumie jak codziennie) dzisiaj zapowiadane jest okienko pogodowe. Jak myślicie czy jest sens wogóle próbować dziś po po południu młócenie rzepaku? 

Próbuj rzepak szybko obsycha 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v