Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sherlock plon w granicach 3.6-4t/ha 
Monolit od ok. 2 do 3 t/ha w zależności od działki. 
Sherlock miał idealnie zdrowy łan i jedynym minusem było to że po kilku mocnych burzach go położyło na przejazdach. Monolit totalna katastrofa. Dół odbijał i prawie na całych powierzchniach działek kwitł, przez co pozbierał trochę syfu, a łuszczyny były dosłownie kolorowe. Mimo to plon zadowalający ale na drugi rok za Monolit trzeba poszukać czegoś lepszego.

Opublikowano
2 godziny temu, Audi213 napisał:

Sherlock plon w granicach 3.6-4t/ha 
Monolit od ok. 2 do 3 t/ha w zależności od działki. 
Sherlock miał idealnie zdrowy łan i jedynym minusem było to że po kilku mocnych burzach go położyło na przejazdach. Monolit totalna katastrofa. Dół odbijał i prawie na całych powierzchniach działek kwitł, przez co pozbierał trochę syfu, a łuszczyny były dosłownie kolorowe. Mimo to plon zadowalający ale na drugi rok za Monolit trzeba poszukać czegoś lepszego.

Ja w tym roku miałem monolit plon od 4220 do 4370, sherlock pod 4.5t. 

A ten biał pył to mi się zdaję że to szara pleśń, wszędzie ona jest chociaż kosiłem u takiego gościa co niebyło tego białego kurzu u niego.

Opublikowano
3 godziny temu, skywalker89 napisał:

Dzisiaj kosiłem to też jakiś biały pył na kombajnie się osadził... Ja myślę że to może ten sklejacz, dawałem pierwszy raz brafil 0,7l/250l

Miałem 3 odmiany w tym roku ,nie używałem żadnych sklejaczy ani desykacji i jedna odmiana tak właśnie pylila aż kombajn biały-pewnie jakiś mączniak lub podobny patogen

Opublikowano
20 godzin temu, loquito napisał:

Skoro na Lumiposie zarabiają to czemu by na tych nie zarabiać.

Nie wiem czy zarabiają... ;)

Ale jest info z HR Strzelce - nasiona "dodatkowo" zaprawione Cruiserem będą w cenie wyższej o 65 zł netto/j.s.

Dnia 10.07.2018 o 11:44, loquito napisał:

Na stronie sklepu big Agro jest mieszańcowy Copernicus 695zl za jednostkę 2mln nasion i piszą że to na 3ha, tzn zawsze tak piszą ale chodzi mi o to czy jego trzeba siac geście niż inne mieszkańcowe bo zazwyczaj jest 1.5mln nasion. Czy to jakiś błąd na stronie sklepu, bo na stronie hr Strzelce nie podają nigdzie zalecanej obsady.

Zapytałem ich ;) To był błąd. Prawidłowo 1,5mln nasion w j.s. Obsada standardowa jak u mieszańców. Przy okazji... masa nasion w worku to nawet 13kg :)

Opublikowano
U mnie ten biały pył jest tylko tam gdzie rzepak jeszcze zielony, jak wjezdzalem w taki plac gdzie jeszcze nawet liście zielone to odrazu wszystko białe. Nic nie sklejane i nie dedykowane. Zawsze był czarny pył grzyb ale to białe to też jakiś grzyb według mnie.
Opublikowano

Zenonim napisał:

to i tak jest nie tak. jak zaprawę wycofano to nasiona ani złotówki nie obniżyli, a teraz życzą sobie dopłaty! 

Dokładnie ! Krajowe sku..ysyństwo kwitnie, a tego "Płaszczaka" z HR Strzelce dawno powinni wywalić na zbity ryj !

Opublikowano

To nie tylko krajowe, inni się jeszcze nie określili do końca... Oczywiście nikogo nie bronię ale pamiętajcie, że sporo nasion jest gotowych i teraz w dużej części trzeba to robić na nowo... kupić zaprawy co nie jest takie proste na szybko. Wielkim błędem było po prostu brak lekkiego obniżenia cen po wycofaniu neo...

Swoją drogą decyzja o dopuszczeniu w tym czasie to niezły cyrk w wykonaniu Min. Rol., a chyba zwłaszcza w ugotowaniu DuPont'a z Lumiposą...

• Like 1
Opublikowano

Dzisiaj słyszałem wypowiedz jakieś babki z green ze zaprawy w rzepaku w nasionach utrzymują sie aż do zbioru i wszystkie nasiona w płonie juz są porażone zaprawa jak i cała roślina rzepaku. Czyli juz żadnych oprysków na szkodniki nie bedzie trzeba robic? :) pierdolenie zielonych.

Opublikowano
Dnia 11.07.2018 o 19:45, skywalker89 napisał:

Dzisiaj kosiłem to też jakiś biały pył na kombajnie się osadził... Ja myślę że to może ten sklejacz, dawałem pierwszy raz brafil 0,7l/250l

u mnie pyli co prawda nie tak jak u ciebie ale bizon robi sie lekko białawy  edimax cl. Zadnych sklejaczy nie uzywałem. Nie wiem może to i grzyb ale jak dla mnie nie zabardzo zaszkodził rzepakowi bo daje troche ponad 4 t takze moze sobie pylić aby dalej tak sypał

• Like 1
Opublikowano
Zieloni, opłaceni przez koncerny, na przykład DuPont, zobaczcie jaką kasę zarobił na tej Luminposie, na idiotów nie ma lekarstwa, takim osobą nic nie przetłumaczysz, najbardziej bolich ich pie*dolenie. Człowiek chce jak najniższy nakład, najmniej chemi, a ci zawsze pod górkę.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v