Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bylem dzisiaj pobrac próbki z najgorszych pol rzepaku i pszenicy .śniegu już niema ale pola w wodzie i o nawożeniu nie ma mowy bo splynie wszystko bo ziemia poniżej 5cm amień . wyglada to lepiej niz przypuszczalem jeżeli chodzi o same rośliny. Nawet ten mój rzepaczek bonzai mikro pszenica 2 liscie troche osmalonych koncówek i przebarwienia. Lezy to wszystko w legninie. Ale to juz formalnosc martwi mnie nadmiar wody nie bedzie mozliwosci wjazdu pózniej a teraz niea sensu nawożenie. Moze po 20 tym rusze bo jakis przymrozek wróżą

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Zasilaj rzepak jutro na nic nie patrz, nawet jak zupa z wierzchu pare centów. Zboże zależy w jakiej masz kondycji, u nas niektórzy już zasilają. 

Na zboża rzuciłem siarkę i magnez, 3ha pszenżyta azotem bo zostało saletrosanu w rozkidajniku to rozwaliłem bo nie chciało się wybierać. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
1 godzinę temu, BENNY82 napisał:

Bylem dzisiaj pobrac próbki z najgorszych pol rzepaku i pszenicy .śniegu już niema ale pola w wodzie i o nawożeniu nie ma mowy bo splynie wszystko bo ziemia poniżej 5cm amień . wyglada to lepiej niz przypuszczalem jeżeli chodzi o same rośliny. Nawet ten mój rzepaczek bonzai mikro pszenica 2 liscie troche osmalonych koncówek i przebarwienia. Lezy to wszystko w legninie. Ale to juz formalnosc martwi mnie nadmiar wody nie bedzie mozliwosci wjazdu pózniej a teraz niea sensu nawożenie. Moze po 20 tym rusze bo jakis przymrozek wróżą

u nas tak samo na wierzchu lekko puscilo i bloto jest i woda stoi tez pewnie po 20 moze sie ruszy ale juz niektorzy przez sile jada . i teraz jeszcze deszcz pada az rece opadaja ze tyle tej wody

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, przemek28_28 napisał:

Proxy dawałem mocznik na druga dawkę, to kiedy miałem go sypać? Mocznik swoje musi poleżeć w ziemi. 1 dawka była w poniedziałek.- saletrosanu

wg. mnie sensowniej było by go zaaplikowac np. za jakieś 2-2,5 tyg jak spokojnie już naschnie i procesy przekształcania N zachodziły by szybciej więc na to samo by wyszło 

15 godzin temu, annabiedronka napisał:

Jak nie ma mrozu to na jelenie, łosie i inne surykatki dobrym sposobem jest prysnąć pole rozcieńczonym roztworem gnojowicy lub wodą z szamba .Ten smrodek zniechęca  skutecznie na kilka dni do żerowania     

kilka dni to jest nic, musiałbym latać z opryskiwaczem kilkanaście razy na jesieni a w tym roku ledwo szło samosiewy zwalczyć bo tak mokro, u mnie sarna wychodzi już jak tylko jest coś do skubania i jak się dowiedzą o uprawie i żerują całą jesien, zimę aż  po wszystkie fazy w których są części zielone

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano
Dnia 8.03.2018 o 21:30, EKO-ENERGIA napisał:

Lubelskie, dziś zacząłem seletrosan 350 kg/ha, jutro rano skończę, momentami robię 5 cm kolein, na górkach jadę wierzchem, spód zmarznięty ale na wierzchu pryta

8 ha rzepaku do zaorania, jelenie wyjadły co do jednego, jeden kawałek od lasu do drogi już kończą, pole długie 800 m, zostało 50 metrów od drogi i domów.

Pokaż zdjęcia tego pola. Ja miałem podobnie u ubiegłym roku. Tez miałem zaorać. Dałem 150l RSM i odbił. Jak stożek nisko i nie ucięty to odbije.. plon miałem 3t/h Galileo populacyjny. 

Opublikowano
50 minut temu, proxy8441 napisał:

wg. mnie sensowniej było by go zaaplikowac np. za jakieś 2-2,5 tyg jak spokojnie już naschnie i procesy przekształcania N zachodziły by szybciej więc na to samo by wyszło 

Mylisz sie. Poczytaj trochę kiedy aplikuje sie mocznik na druga dawkę w rzepaku a pozniej udzielaj rad. Za 2-2,5 tygodnia to sie podaje saletrę a nie mocznik.

Opublikowano
16 godzin temu, BENNY82 napisał:

No też dziś wylazłem zobaczyć rzepak bo śniegi zeszły i błotko się robi bo woda stoi - ciągnik utopię jak wjadę, zresztą za tydzień mają być przymrozki i wtedy chciałbym wjechać z nawozami. Natomiast martwi mnie w rzepaku jedna rzecz, części roślin nie udało mi się wyciągnąć z ziemi-naziemna część ładna, pozostała część wyciąga się z ziemi (czyli wymarzła bo było -18 praktycznie bez okrywy, no i naziemna część nie powala. Wracając do tej drugiej części roślin - korzeń płytki, ok rozumiem ale w sporej części roślin zgrubienia podobne do kiły. 2 lata temu nordcalc ponad 4t/ha, i przed tym wapnowaniem był rzepak który nie przezimował czyli rzepaku nie było tam już 5-6 lat (na 1/3 działki to nawet z 10lat). Zastanawiam się czy jest sens dalej trzymać ten rzepak w sensie czy coś zbiorę bo jednak to 10ha i jak mam mało zebrać to kultywator i przesiew jęczmieniem/pszenicą.

Opublikowano (edytowane)

To raczej nie kiła a bardziej wygląda na brak boru. Stosowałeś bor na jesień?  A może to chowacz galasówek? Czy trzymać czy likwidować to musisz sam zdecydować. Policzyć rośliny na m2 i jak jest więcej jak 20 to można próbować zostawić. Ale decyzja należy do Ciebie.

Edytowane przez waldii1
Opublikowano

Ja okolice Bychawy dzisiaj zacząłem siać Salterosan na rzepak o godz.9 i jeszcze ziemia była lekko zamarznięta. Ostatnie pole skączyłem o 11 to już się trochę ciapało, ale domęczyłem. 

Opublikowano

Ja jakbym wjechał o rej godzinie to kolein bym na 20 cm narobił 😄 o 8 musiałem już się mocno trzymać ścieżek bo zaczęło się robić nie ciekawie 😄

Opublikowano

Przeszedłem dziś rzepaki i jestem pozytywnie zaskoczony bo czy mały czy duży każdy ma jakiś przyrost świeżych korzeni i nie jest watowaty tylko zrobił się twardy a te większe liście mają podniesione do góry więc jest chyba dobrze

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, waldii1 napisał:

To raczej nie kiła a bardziej wygląda na brak boru. Stosowałeś bor na jesień?  A może to chowacz galasówek? Czy trzymać czy likwidować to musisz sam zdecydować. Policzyć rośliny na m2 i jak jest więcej jak 20 to można próbować zostawić. Ale decyzja należy do Ciebie.

Bor był dany, w sumie pierwszy raz odkąd obsiewa się coś rzepakiem. Chowacz galasówek?? Tylko że tam leciało coś na robactwo z tego co kojarzę

Edytowane przez Nikita_Bennet
Opublikowano

Orientuje się ktoś jakie substancje najlepiej działają na sucha  zgnilizny kapustnych ? Jak ktoś ma tabele skutecznośći dzałania proszę się podzielić

Opublikowano (edytowane)

U mnie wczoraj posiane pierwsza dawka saletrosan 200kg, druga gdy uda się wjechać w pole 300kg Pulan, rzepak ładnie przezimował. Odmiana Aleksander 2,9 kg/ha.

29101826_2110100595671181_494993387431133184_n.jpg

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, przemek28_28 napisał:

Mylisz sie. Poczytaj trochę kiedy aplikuje sie mocznik na druga dawkę w rzepaku a pozniej udzielaj rad. Za 2-2,5 tygodnia to sie podaje saletrę a nie mocznik.

wszystko zależy od stanu plantacji jak teraz stoi w miejscu to dalej podtrzymuję że równie dobrze mocznik można rozsiać za 2 tyg, wtedy przy założeniu że teraz wegetacja stoi to ledwo co przy sprzyjającej pogodzie odbuduje rozetę, czasu wystarczy do zmiany formy azotu, chyba że rozeta piękna i nie uszkodzona przez mróz tzn zachowa wszystkie liście bo i takie zimy bywają to wtedy tak, mozna rozsiewać bo wszystkie fazy występują wcześniej tzn wkrótce rozpocznie wybijanie w pęd

Edytowane przez proxy8441
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v