Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

dziś rozsiałem kizeryt i saletrosan na rzepak oraz zaksan na pszenicę, zobaczymy pierwsze wrażenie po przyjechaniu na pole z kizerytem nie ciekawe, stożki jakby własnie watowate, choćby zmarznięte bez turgoru tam gdzie sniegu nie było, reszta ciut lepsza :( dałem N zobaczymy za 1-1,5  tyg. co się z nim bedzie działo, jakby tego było mało jedyne 3ha mojego rzepaku i wszystko jak poligon wyglada od miedzy do miedzy przy domach czy pod lasem jednakowo, zeżarte w pi*du  i ten wyglada najgorzej bo liście zeżarte, czasami i stożki i jak on tu miał zimować jak z ubrania zdarty? nie wiem jak znowu z KŁ będe gadał już mnie to ma, co roku to samo.

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano

Może dziś pojedziemy posypać saletrosan na najbardziej mokre dzialki  ziemia zamarznięta to nie wiem czy przyjmie azot ewentualnie wystąpią straty ale czasami trzeba zdecydować się na większe lub mniejsze zło

Opublikowano

koledzy z lubelskiego , kiedy planujecie jechać z azotem ? śnieg powoli ginie ale zapowiadają deszcze i dodatnie temp. na dwa tygodnie do przodu ( wiem, że pogoda zgadzac się może aby do 3 dni :D ) ale sytuacja zeby szybko wjechac  na pola może byc nieciekawa a czas leci ;/

Opublikowano (edytowane)

Ja w poniedziałek i wtorek rozsialen na rzepak i zboża. Wczoraj wieczorem zaczęła padać mżawka a w nocy z 2 cm śniegu ale na plusie wiec szybko rozpuściło sie i nawóz tez. 

Edytowane przez przemek28_28
Opublikowano

Ja właśnie dlatego posiałem na zboża bo mam na takich polach ze jak popada to wyjechałbym dopiero w kwietniu. Obok są takie tereny bagienne gdzie są pozalewane, a takiej ilości wody jak w tym roku to nie było tam z 10 lat.

Opublikowano
7 godzin temu, Mareg napisał:

koledzy z lubelskiego , kiedy planujecie jechać z azotem ? śnieg powoli ginie ale zapowiadają deszcze i dodatnie temp. na dwa tygodnie do przodu ( wiem, że pogoda zgadzac się może aby do 3 dni :D ) ale sytuacja zeby szybko wjechac  na pola może byc nieciekawa a czas leci ;/

U mnie coś czuję że prędzej jak pod koniec następnego tygodnia nie da rady. Jeszcze biało na polach a cały czas nadają dodatnie temperatury. Śnieg będzie jeszcze ze dwa dni leżał. No chyba że pogoda się zmieni i będą jakieś przymrozki.

Opublikowano
9 godzin temu, Mareg napisał:

Dzisiaj u mnie  już jeden sypal saletre. I trzeba będzie sypać zaraz  bo jak rozmarznie się ziemia to nie prędko sie wjedzie. Okolice wisznic. 

Opublikowano
20 godzin temu, proxy8441 napisał:

dziś rozsiałem kizeryt i saletrosan na rzepak oraz zaksan na pszenicę, zobaczymy pierwsze wrażenie po przyjechaniu na pole z kizerytem nie ciekawe, stożki jakby własnie watowate, choćby zmarznięte bez turgoru tam gdzie sniegu nie było, reszta ciut lepsza :( dałem N zobaczymy za 1-1,5  tyg. co się z nim bedzie działo, jakby tego było mało jedyne 3ha mojego rzepaku i wszystko jak poligon wyglada od miedzy do miedzy przy domach czy pod lasem jednakowo, zeżarte w pi*du  i ten wyglada najgorzej bo liście zeżarte, czasami i stożki i jak on tu miał zimować jak z ubrania zdarty? nie wiem jak znowu z KŁ będe gadał już mnie to ma, co roku to samo.

ktore to sa te stozki ? te same u gory co nowe listki z tego wychodza ?

Opublikowano

Nie przypali jedynie pospływa ,a to chyba gorsze niz przypalenie w marcu

Opublikowano

Tak.
Z podlaskiego sypie ktoś już azot na rzepak? Też zastanawiam się co robić. Jest bardzo wczesnie jak na nasz region ale prognozy troche strasza odwilża. Dziś rozsiałem siarczan magnezu szło elegancko nawet jak puścioło po południu te 2 cm z góry sie mazało ale pod spodem beton. Jak puści konkretnie i nie bedzie przymrozku za tydzien dwa to bedzie lipa. Z drugiej strony jest dopiero poczatek marca a przymrozki i do konca marca bywaja. Rzepak tez nie ciekawie wyglada bo jesienia słabo wybuja z powodu nadmiernych opadów takze nie wiadomo czy coś wogóle z niego bedzie.

Opublikowano
w okolic zasilajc jvż
w okolicy zasilają już rzepaki, to chyba ostatni dzień jak można jeszcze wiechać , od 2 dni pada deszcz śnie topnieje w oczach
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v