Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
35 minut temu, AleksanderX napisał:

A kiedy planujesz wejść z pierwszą dawką siarczanu

Ostatni przymrozek... w tym roku po 1 marca.... :( bo jakiś jełop zmienił przepisy i w tym roku nie można nic sypać przed 1 marca. 

Opublikowano

Raz piszą o nawozach azotowych, raz piszą o nawozach mineralnych a jeszcze w innym miejscu piszą o nawozach. Co kolejne zadanie to inaczej. Obecnie ograniczenia dotyczące nawożenia azotem na OSN, ale co do rozsiewania takich nawozów jak sól potasowa, siarczan magnezu?
W 2015 na polach pokazowych BASF sypało azot i korn kali w lutym, a kiserit w styczniu. 

Opublikowano (edytowane)

jaka cena? mam zamiar sypać kizeryt jak tylko opady przejdą najbliższe i coś przymrozi, a jak z pozostałymi jak z azotem w końcu własnie bo co artykuł to inaczej piszą

o Macro Speed pisał ktoś być może Kula w temacie ceny nawozów, esta kiseritu przecież też jest konfekcjonerem agrolok

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano (edytowane)

To kiseryt teraz sypiecie? Myślałem że tak samo jak azot jak wegetacja ruszy,tak miałem robić,ale człowiek całe życie się uczty.Poczytam jeszcze.

Edytowane przez sybiuszek24
Opublikowano (edytowane)

ja w połowie lutego to ostatnimi czasy wjeżdżam z azotem, takie lata tak było np w ub. roku i w 2016, z azotem w lutym jadę ale ostrożnie dawka nie duża i oparta na formie głównie amonowej, kto wie co będzie latoś, także jakby sytuacja się powtórzyła to dobrze by było te 2 tyg wczesniej dać S i Mg, planuję rozsiewać jak tylko pogoda pozwoli i opady się skończą, S, Mg, K można aplikować całą zimę pytanie jak to z tymi nowymi przepisami jest

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano

Gratulacje na ta zmrzniętą ziemie do tego opady śniegu ,deszczu i wszystko pospływa ,tylko tyle że robota zrobiona,ale kto wam zabroni wasz kasa,tylko potem płacz że kiepsko sypało

Opublikowano

ja nie stosowałem. Azot niech roślina ciągnie przez korzenie, a przez liście niech pobiera tylko mikro. Kto wie, możliwe że w zbożach zrobię próbę i zobaczymy jaki będzie efekt, ale z drugiej strony za dużo mieszania i jak u mnie to za dużo by było tego wszystkiego w opryskiwaczu. Mikro + siarczan mg + regulacja + fungicyd + insekt.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v