Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie jedna odmiana ( W20) piękna wręcz jak z prospektu reklamowego druga ( Rokas) powoli wschodzi wygląda fatalnie różnica siewu 1 dzień nie wiele się należało żebym ją przesiał

Opublikowano

Będzie coś z tego rzepaku. Siany 31.08. Oprysk 1.09. Od momentu siewu było może 7 dni słonecznych z temperaturą powyżej 18C. Reszta to non stop deszcz. W samym wrześniu spadlo ok. W samym wrześniu spadło już ponad 80l. Przed plonem był jęczmień jary. Poplon łubin. 28.08 nawiozlem po 20t na hektar kurzaka. Przed uprawa dana amofoska 5. Ostatnie 2 zdjęcia na rzepak na lekkiej górce.

Mam siany 01.09 jak będę miał czas to zrobię zdj i wstawię jest jeszcze słabszy od twojego bo mi się za głęboko zasiał.

Opublikowano

jakie odżywki dajecie teraz na rzepak? Mój rzepak piękny jest troszkę nie równy ale i przy gesty to nawet jak wypadnie to będzie ok, juz dostał oprysk na jednoliscienne i dodatkowo robaczki zapobiegawczo w małej dawce tanim środkiem.
myślicie że warto było dawać coś na robaka w fazie 4+ liści?

Opublikowano

A ja dziś rozmawiałem z ekspertem z Grupy Azoty, który rozmówił się z Gościem, który stosuje RSM od 30 lat i ich zdaniem jest to kosmetyka na którą trochę szkoda kasy.

I bądź tu mądry...

Opublikowano

Ja rzadko dodaję N do oprysku, ale to jest jednak błąd. Teściu dużo daje mocznika i ma efekty.

RSM dla mnie jest fajny bo  sam go opryskiwacz wciąga  lub pompą podaję, a mocznik to muszę się namęczyć bo 200 kg do opryskiwacza to trochę schodzi. 

Od tamtego roku po trochę dodaje po 5-7 kg mocznika  na ha z  2 razy, albo po 20 litrów RSM  ale z nim trochę się boję. 

Kiedyś czytałem ze RSM jest bardzo dobry w stosowaniu przy opryskach w odzywkach.

Nawet  w tym roku jakiś profesor  zrobił badania i bardzo fajnie to wyszło.

Opublikowano

dochodze do wniosku ze rzepak nalezy siac gesto w tamtym roku zasialismy gesto rzepak ok 7 kg na ha liniowka i był na dzierzawie i oddal 3300 to jak na lokalne warunki dobrze oddal u wiekszosci 3 ton nie przekroczyl .w tym roku sherlock(9 kg paczka ) poszedl i mieszancowy srednio wyszlo ok 2,7 na ha i kiepsko wyglada a gdzie mieszancowy wyszedl 3,5 kg na ha to ladnie czyli wniosek jeden lepiej siac gesto bo przy rzadkim nie powschodzi wyleci i jest straszna lipa bo co innego robic

2 sprawa co siac zamiast rzepaku by był dobry plodozmian miedzy zbozami kukurydza nie przerywa monokultury

Opublikowano

Jeszcze nie zebrałeś a już oceniasz. Ja sieje rzadko, plon w granicy 4,2-4,5t to co jakbym zasiał gęsto to bym 5t zebrał?

Jeszcze takie pytanie, czym się różnią rośliny z Twojej plantacji zasianej 2,7kg/ha od tych gdzie wysiałeś 3,5?

Strączkowe.

Opublikowano

tam gdzie 3,5 bo siewnik troszke zle wysial za duzo planowane bylo mniej jest ladnieszy ten rzepak a tam gdzie rzadko sporo brakuje roslin itd wyzej zdjecie najgorszych placy pewnie z 2 ha w srodku bd do likwidacji

nie mowie ze rzadki siew jest zly bo raz mielismy rzepak mieszancowy zasiany ok 2,1 kg na ha i na slabej ziemi glownie 4 klasa wydal 4,2 co to bylo bardzo dobrym wynikiem w okolicy . ale na drugi rok mieszaniec zasialismy niepowschodzil strasznie rzadki pozniej wylecial . a jakby zasial liniowke gesto to by cos powschodzilo i moze by zostal a tak tylko straty

Opublikowano

Rzadki,gesty-ile roslin na m2. Ja 2 lata temu mialem posianego Rohana 1.9kg/ha bo mial inny mtz(nie przestawilem siewnika po exclusiv) wyszlo cos kolo 20 roslin srednio na metr. Tez krecilem nosem i zostal. Narobil tyle rozgalezien ze w szoku bylem. Plon 4.2. Posiejesz 7kg gesta szczote ok np.70roslin i bedzie gesty i blady jak d*pa,walka o światlo,skladniki,presja chorob wieksza i zdziwko ze ladny a do zbiornika nie leci. Wiadomo duzo tez od pogody zalezy przyjda jakies sniegi czy mrozy w maju i pozamiatane

Opublikowano

u nas siejemy poznaniakiem niebieskim 2,7 

dobra jak jest bardzo rzadki to czym najlepiej skracać taki rzepak żeby mu nie zaszkodzic tylko pomoc . zawsze sie dawało caryx ale na plantacje dobre

Opublikowano

dochodze do wniosku ze rzepak nalezy siac gesto w tamtym roku zasialismy gesto rzepak ok 7 kg na ha liniowka i był na dzierzawie i oddal 3300 to jak na lokalne warunki dobrze oddal u wiekszosci 3 ton nie przekroczyl .w tym roku sherlock(9 kg paczka ) poszedl i mieszancowy srednio wyszlo ok 2,7 na ha i kiepsko wyglada a gdzie mieszancowy wyszedl 3,5 kg na ha to ladnie czyli wniosek jeden lepiej siac gesto bo przy rzadkim nie powschodzi wyleci i jest straszna lipa bo co innego robic

2 sprawa co siac zamiast rzepaku by był dobry plodozmian miedzy zbozami kukurydza nie przerywa monokultury

Nie upatrywałbym winy w za gęstym za rzadkim siewie tylko od gleby w danym miejscu i od stopnia jej odprawienia. U mnie rzepak powychodziły pięknie, ale w 1 miejscu gdzie ziemia jest słabsza mimo 2 krotnego przejazdu ciężkim agregatem dostał sie ciut za głęboko i tam powschodzil ale pozniej niż reszta pola. Efekt taki ze tez widać płac gorszego. Uważam ze za gesty to tak jak wyżej pisali koledzy tylko problem żeby to oddało dobry plon

Opublikowano

Stosował ktoś moddus jesienią/wiosną w rzepaku? W niemczech mają rejestrację, tylko w jakich dawkach i w jakiej fazie? Mój niemiecki jest na poziomie ,,szkoda gadać" więc pytanie do was.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v