Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Wczoraj rozsiane 250 yara can + 100kg kizeryt + 50 kg Korn kali.

Jedna wtopa tylko ale bez linki sie nie obyło. Po za tym ok. Za 2 tygodnie RSM ...

Nie lepiej dać Korn Kali jak kizeryt masz 3 w jednym

Opublikowano

Siemka na rzepak poszła Yara Bela Sulfun 250/ha plus 150/ha saletrosan w sumie 70% ogólnej dawki na ten rok

Aktualny stan uprawy

Piękny widać że miłeś śnieg

Opublikowano

A w centrum wciąż mokro i wczoraj była próba to tylko na poprzeczniaku szedł dobrze reszta 10 metrów w pole i wtopa a w niektórych miejscach jeszcze wodę widać. Wszystko musi jeszcze poczekać chociaż z 3 dni bez deszczu

Opublikowano

Nie lepiej dać Korn Kali jak kizeryt masz 3 w jednym

Głownie chodziło mi o siarkę. Potas dostał na jesień. A KK ma 12,5 % siarki..Kizerit ma 50 %..

Dlatego taka decyzja.

Opublikowano

To już będzie po  ptakach rzepak skracasz jesienią

Opublikowano

Prawda. Wiosenna regulacja ma na celu wyrównania plantacji i ewentualne pobudzenie pędów bocznych do wzrostu a przychamowanie pędu głównego, ale efekt ten jest pożądany tylko wtedy gdy mamy kiepską obsadę.

Opublikowano

Prawda. Wiosenna regulacja ma na celu wyrównania plantacji i ewentualne pobudzenie pędów bocznych do wzrostu a przychamowanie pędu głównego, ale efekt ten jest pożądany tylko wtedy gdy mamy kiepską obsadę.

Jakie dawki tebu+ccc polecasz? dodam, że nie regulowałem na jesień 

Jakie dawki caryx+tebu to tego mi też trochę zostało 

Opublikowano

Nie wiem czy po takiej jesieni tebukonazol nie będzie za słaby. Sam bym go nie zastosował. Zresztą nie wiem czy wogole regulacja ma sens skoro jesienią była odpuszczona. Sam w takim przypadku zastosował bym Tilmor, ale skoro masz Caryx to go zużyj, trzeba by chociaż te 0,7l dać + 0,7-0,8l Tebukonazolu 250. No ale to też zależy od stopnia rozwoju plantacji.

Opublikowano

no właśnie jak to jest...??? Parę stron wcześniej czytałem artykuł odnoście tebukonazolu i procholazu, gdzie napisane było iż nie ma nic równie skutecznego jak te dwie substancje...

biły na łeb każdą inną, a cena jak wiadomo jest również uznawana za atrakcyjną, więc jak to w końcu jest z tym tebu?::)

Opublikowano

Ja też zadam pytanie, czy opłaca sie stosować caryx w pełnej dawce 1L, czy może lepsze dzialanie fungicydowe można by było otrzymać w caryx 0.7l + tebukonazol 0.7l, bo ta dawka caryx powinna zadziałac wystarczająco jeśli chodzi o regulację.

Opublikowano

Zdecydowanie drugie rozwiązanie.

Co do tebukonazolu, to na szkoleniu Chemirolu, pokazywali badania skuteczności substancji aktywnych w zwalczaniu suchej zgnilizny czyli choroby uważanej za najgroźniejszą w rzepaku i najlepie radził sobie z nią difenokonazol.

Opublikowano (edytowane)

Mam taki dylemat - na dobrym stanowisku wysiałem tylko 250kg saletrosanu, mała obsada rośłin, teraz troche trudno wjechać. Czy ma sens podanie później, przy drugiej dawce azotu, większą ilość saletry? planuje 250 kg, mógłbym zwiększyć do 350kg, ale czy to mogłoby mieć przełożenie na plon? celuje w 3 - 3,5 tony.

difenokonazol występuje jeszcze w środku score 250 i difo 250 w agrosimexie, z tym że ma rejestracje w uprawach sadowniczych, ale czy przypadkiem nie zadziałałby też w rzepaku?

Edytowane przez daro189
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v