Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

byłem dzisiaj na polu, widać rzepak gdzie nie gdzie już pogryziony, wschody słabe przez skorupę, na najgorszym kawałku ok 35 roślin/m2, na lepszym ponad 45, czekam na deszcz bo widać, że jeszcze część roślin kiełkuje no i od robaka trzeba będzie polecieć.

Herbicydem będę pryskał powschodowo.

Opublikowano

Mam problem ze wschodami rzepaku który był siany 23.08  poznaniakiem i okazało się ze na działkach gdzie było równo i pod górkę rzepak zeszedł ładnie a gdzie było z górki to bardzo słabo albo wcale .Co teraz zrobic przesiać gdzie nie zeszedł czy nie będzie za póżno.

Opublikowano

U mnie tez 6ha siane przed deszczem pónij skrupa i wschody nie wesołe ale nie ma tragedi. wiadac sporo roslin próbujacych sie przebic  aby cos popadało to jescze wyjda a na jutro jest szansa. reszta sana po deszczu w super mokra gebe i wschody sa ok. Teraz trzeba pilnowac szkodników. Planuje potraktowac w fazie 2-3 lisci dursbanem i pewnie bedzie trzeba powtórzyc po 2 tygodnaich.

Opublikowano

Który przedstawiciel ci to wcisną?  :wacko:

Ale w czym problem? Jestem tego zdania żeby dać dobre herbicydy bo w przypadku zachwaszczenia straty są bardzo duże. Metax i navigator to podstawa, co do salsy to jest użyta ze względu na presje rzodkwi świrzepy na moich polach a jedynie on wyniszcza ten chwast. Dasz mniejsze dawki zaoszczędzisz 50zł a jak będzie chwast to stracisz dużo więcej.... W moich rejonach nie używa się środków przedwschodowych bo siewy wyglądają tak, że jedzie traktor w chmurze kurzu. Nie rozumiem Twojego zdziwienia

Opublikowano

Skoro jedna połową pola pod górkę ładne po wschodził  a druga z górki nie to chyba i deszcz mu nie pomoże .Jak bym teraz jeszcze raz posiał siewnikiem bez uprawy miało by to sens a może lepiej ręcznie posiać po wierzchu.Proszę doradżcie bo nie mam doświadczenia .

Opublikowano

Widocznie było zbyt mało nasion w skrzyni nasiennej, zrobiłem taki błąd kiedyś moją Amazonką i pole było "w pasy". Najbardziej racjonalne wydaje się dosianie powtórne w te pasy.
Zwiększ docisk redlic i dosiej powtórnie. Nie licz na to, że po deszczu wzejdzie, bo po prostu nie ma tam nasion.. Przerabiałem to kiedyś, z tym że nie dosiewałem i rzepak był bardzo rzadki w tych przejazdach.

Opublikowano

Co do poznaniaka to zależy jeszcze jak miałeś ustawione denka pod kółkami wysiewającymi. Ja miałem na pierwszym ząbku od góry i jest dobrze, z pszenicą był problemy jak ojciec ustawiał, i zanim się nazbierało ziarna na dnie to robiły się niedosiane pasy.

Opublikowano

Nasion nie mogę znaleść tylko co jakiś czas trafia się rzepak co już po wschodził. U mnie pisze na tabilcy wysiewu żeby ustawiać denka na pierwszym ząbku ale od dołu może mam żle ustawione denka bo w tamtym roku siałem inną odmianę to było lepiej .Wiem ze to nie ten temat ale może ktoś napisze jak prawidłowo wyregulować denka w poznaniaku 2007r

Opublikowano

Ja ustawiłem tak, aby denka był bardzo blisko kółek wysiewających, ale nie za blisko, by nie uszkadzać nasion.

A jak chciałem ustawić wysiew co drugi lejek i 2,2 kg na ha to musiałem ustawić na skali -2, -3 :)

Opublikowano

Taka konstrukcja. Ziarno musi być wypchnięte przez kółko, jak jest duża szczelina to zostaje na denku, i zanim się przesypie to troche schodzi. 

W pszenicy jest ta różnica że leci jej dużo i różnica wysiewu jest niewielka, ale rzepak jest drobny i dlatego nasionko zostaje na denku do czasu, aż jest go dużo i kółko sięgnie do niego i wypchnie w kierunku redlicy

Opublikowano

panowie sialem rzepak tydzien temu w sobite wschody sa slabawe mija 8 dzien nie bylo deszczu 2 tyg wczoraj polalo ladnie czy on jeszcze pows hodzi czy nie miejscami ladnie a miejscami niema wogule jakmmyslicie sucho czy jakis inny problem ? wstawie zdjecia pozniej

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v