Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja dziś z drenami walczylem na jednym polu rzepaku, bo zapchane. Udało sie znaleźć, ale trzeba kopac na środku pola, a przymrozek puścił i malta na wierzchu jak cholera.. A kolega SawekBraczyk z jakiej czesci śląskiego?

Opublikowano

Ja dziś rozsiałem 250 saletrosanu na ha, rano był przymrozek i ładnie szło, poza jednym dołkiem, ale 10 metrow kolein da się przeżyć.

Na drugą dawkę planuje RSM ok 300kg/ha, plon w jaki celu to 3/4 tony, pierwszy raz uprawiam rzepak, słabe gleby 4b/5 klasa.

Opublikowano

Panowie mam pytanie, jakie polecacie aminokwasy, szukam najlepszych w stosunku do ceny. U używane będą do rzepaku i borówki/truskawek. Lepsze aminokowasy takie jak są w terrasorb complex czy na bazie wyciągu z alg? Obecnie stosuje terrasorb complex ale wydaję mi się, że trochę drogi jest bo 1l=50-60zł

Opublikowano

Popieram przedmówce. Zwłaszcza te wszystkie tzw. cudowne biostymulatory. Raz stosowalem Kelpak. Fakt, byl stosowany na próbe profilaktycznie w rzepaku na polowie plantacji. Roznicy nie zaobserwowalem.

Opublikowano

Dziś posiałem tą mieszankę nawozów o którą pytałem parę stron wcześniej. Sol saletra kedzierzyn siarczan magnezu, nic się nie działo , co do rozrzutu tż bez problemu. Także jak ktoś ma taki dylemat to można śmiało stosować

Opublikowano

@XTRO
Ja jestem z okolic Zamościa.Narazie tylko na rzepak dawałem azotowe,myślę że koło wtorku rozsieje na pszenicę.Jeśli nie będzie deszczu bo jeśli zacznie padać to nie ma mowy by bez dużych kolein się obyło.

Opublikowano

@XTRO

Ja jestem z okolic Zamościa.Narazie tylko na rzepak dawałem azotowe,myślę że koło wtorku rozsieje na pszenicę.Jeśli nie będzie deszczu bo jeśli zacznie padać to nie ma mowy by bez dużych kolein się obyło.

Też jestem z okolic Zamościa ale ja dzisiaj dopiero dałem siarczan magnezu z azotem jeszcze czekam nie za wcześnie na azot?

Opublikowano

Na azot o tej porze nie jest za wczesnie zdecydowanie . Na zborza jeszcze jeszcze ale rzepak jak najszybciej potrzebuje azotu bo i tak wegetacja ruszyla

Opublikowano

Witam dziś poszedł saletrosan na rzepak . N na pszenice może w przyszłym tygodniu jeśli nie będzie jakiegoś ogromnego ochłodzenia . Pozdrawiam  :)

Opublikowano (edytowane)

Śmiech bierze jak ktoś pisze że chce siać 2 dawke w lutym. Rzepak może i ruszył w niektórych regionach w Polsce ale napewno nie zdązył pobrać nawet 10 % z pierwszej dawki. To że sie siało koło 15 marca azot w poprzednich latach a po dwóch tygodniach 2 dawke i koniec to nie znaczy że jak w tym roku ktoś posiał 15 lutego nawóz to musi za dwa tygodnie rozsiać drugą. Trzeba zwrócić uwage na przyrosty i tempo wegetacji a nie trzymać się sztywno jakichś reguł swoich. Ze względu że zboża się lekko zazieleniły postanowiłem na słaby rzepak rozsiać po 150 kg saletrosanu. Za dwa tygodnie zobacze czy coś rusza ten rzepak jak tak to posieje drugą część pierwszej dawki 200 kg a pod koniec marca 200 kg mocznika. Zostało mi dziś troche saletrosanu to rzuciłem na pół ha pszenicy będzie eksperyment. Pierwszą dawke na pszenice planuje za tydzien może dwa.

Edytowane przez knoro93
Opublikowano

Popieram przedmówce. Zwłaszcza te wszystkie tzw. cudowne biostymulatory. Raz stosowalem Kelpak. Fakt, byl stosowany na próbe profilaktycznie w rzepaku na polowie plantacji. Roznicy nie zaobserwowalem.

Kelpak to algi morskie, mało je testowałem, jestem do nich sceptycznie.

Co do aminokwasów wg mnie rewelacja, ale na rośliny narażone na stres. Jak stresu nie ma to rzeczywiście pieniądze wyrzucone w błoto. Jak dasz herbicyd na chwasty w fazie nalewania ziarna też powiesz ze nie działa.

Opublikowano

2 dawka na Dś powinna przypadać gdzieś między 20 -31 marzec

No tak ale nie w lutym.  U mnie na Podlasiu teoretycznie powinno to być jeszcze później ale w tym roku rzeczywiście pare dni to się może przesunąć chociaż trzeba śledzić pogode i na jej podstawie podejmować decyzje. Za pare dni ma się mocno ocieplić już widzę ten szał siania drugiej dawki N tylko czekać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v