Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

w jaki plon celujesz? jakie dalsze nawozenie?

Moze nie na temat ale dotycz y to nawozow. Czy mogę zmieszac saletrę kedzierzynską z solą potasową i siarczanem magenzu  granulowanym tak aby rozsiać to za jednym przejazdem po rzepaku żeby nie jeżdzić aż 3 razy. Czy miedzy tymi nawozami po zmieszaniu nie zajdzie jakaś reakcja ze coś się rozpósci uniemożliwi wysiew itp.

teoretycznie saletrę amonową można zmieszać z solą potasową krótko przed wysianiem. Nie wiem jak z siarczanem..

Ale jest inna kwestia. Nie wysiejesz tego równomiernie...

Edytowane przez losktos
Opublikowano

Każdy z nawozów będzie rzucany na inną odległość ze wzgledu na granulacje. Jeden doleci do 15 metrów drugi do 14 trzeci do 13 a wiec troche z równomiernościa słabo. Jeśli masz nie dużo tych hektarów to ja bym to osobno posiał ale miał dobry efekt. Spalić pare litrów ropy wiecej czasu troche poświecisz ale napewno się zwróci ;)

Opublikowano

Potrzebuje odkupic od kogos, jakby ktos mial oczywiscie 0,5l Galery. Jestem z Lubelskiego, pow. Tomaszowski. Nie mam duzo rzepaku, nie oplaca mi sie kupowac calej but Galery. Ktos cos???

Opublikowano

Potrzebuje odkupic od kogos, jakby ktos mial oczywiscie 0,5l Galery. Jestem z Lubelskiego, pow. Tomaszowski. Nie mam duzo rzepaku, nie oplaca mi sie kupowac calej but Galery. Ktos cos???

Muszę sprawdzić ile mam ale możliwe że z 0,5l Galery mam jutro sprawdzę i ci powiem 

Opublikowano

witam mam pytanie 17 lutego poszła pierwsza dawka saletra amonowa 34 dawka 300kg na rzepak ..teraz mam pytanie jechać w tym tyg i dać 2 dawkę czy dopiero 7 marca bo w tedy będzie w miarę pogoda ??? zasilać już zboża dawka 250 kg saletry amonowej 34 ,zboża ;jęczmień pszenżyto i pszenice ??? w tym tyg w sobotę da radę wjechać a tak to najwcześniej 7 marca ???

Opublikowano

Pytając Was o NS miałem na myśli Saletrosan. Siarczanu nie sypię. Jutro po południu podejmę ostateczną decyzję, dwa lata temu sypałem NS ostatniego dnia lutego, w ubiegłym nie miałem rzepaku :)

Opublikowano

Moze nie na temat ale dotycz y to nawozow. Czy mogę zmieszac saletrę kedzierzynską z solą potasową i siarczanem magenzu  granulowanym tak aby rozsiać to za jednym przejazdem po rzepaku żeby nie jeżdzić aż 3 razy. Czy miedzy tymi nawozami po zmieszaniu nie zajdzie jakaś reakcja ze coś się rozpósci uniemożliwi wysiew itp.

saletra z solą można krótko przed planowanym rozsianiem jak Losktos pisze

kiedyś mieszałem siarczan amonu z saletra puławską wymieszało się dobrze natomiast z rozsiewem gorzej bo siarczan nie doleciał na ta samą szerokość co saletra z wiadomych przyczyn- był krystaliczny

Opublikowano

witam mam pytanie 17 lutego poszła pierwsza dawka saletra amonowa 34 dawka 300kg na rzepak ..teraz mam pytanie jechać w tym tyg i dać 2 dawkę czy dopiero 7 marca bo w tedy będzie w miarę pogoda ??? zasilać już zboża dawka 250 kg saletry amonowej 34 ,zboża ;jęczmień pszenżyto i pszenice ??? w tym tyg w sobotę da radę wjechać a tak to najwcześniej 7 marca ???

99% N zastosowanego w pierwszej dawce , jest w tej chwili dostępne dla rzepaku . Tyle że rzepak na dzień dzisiejszy nie garnie się do jego konsumpcji.

Dawno temu gdy stołowałem się u mamy , to pamiętam że drugie danie nakładała na talerz , gdy w misce kończyła się zupa.

To samo proponuję Ci zrobić z rzepakiem, daj drugą dawkę , gdy będziesz pewny, że intensywnie pobiera pierwszą .

Druga dawkę saletry na twoim miejscu , dałbym nie wcześniej jak w ok 20-25 marca , ale oczywiście zrobisz jak uważasz ., bo to Twój rzepak i twoje pieniądze za nawóz.

Co do zboża , to pierwsza dawkę można dać , ale jeśli przesuniesz ją na 5-7 marzec , nie popełnisz błędu.

Na jęczmień ozimy dałbym jednak nieco mniej N , tak max 50-60 kg , a i pszenicy najwyżej 60-70 kg N.

Opcja częstych dawek a mniejszych, wydaje mi się korzystniejsza z wielu powodów.

Opublikowano

Pytając Was o NS miałem na myśli Saletrosan. Siarczanu nie sypię. Jutro po południu podejmę ostateczną decyzję, dwa lata temu sypałem NS ostatniego dnia lutego, w ubiegłym nie miałem rzepaku :)

jutro rano o ile pozwoli pogoda daje saletrosan na rzepak który przezyl.dawka 250 kg
Opublikowano

Takie spostrzeżenie z zachodnich stron Polski . N w ilości 120 kg/ha sypaliśmy 12-15.02.16 , 300 kg w saletrosanie reszta w saletrze . Nie widziałem jeszcze nigdy o tej porze tak silnie rozwiniętego pędu głównego . Rzepak na dobre rozpoczął wegetację i to czy był nawożony czy też nie . Rośliny nie nawożone robią się czerwone i to chyba silniej niż zwykle , czyli zapasy azotu glebowego są raczej na wyczerpaniu , co jest logiczne jeśli weźmie się pod uwagę temperatury gleby z lata i jesieni ubiegłego roku . Zaobserwowałem też pierwsze niedobory N na wcześnie sianych pszenicach na których nie zastosowano jeszcze nawożenia azotowego . Jeśli wiosna będzie chłodna zakładam , że objawy braku azotu u spóźnialskich będą się nasilać . 

Opublikowano

szukałem i nie mogę znaleźć

czy kizeryt i sól potasową można siać na mokre rośliny? sól podejrzewam że tak ale jak jest z kizerytem?? mam nadzieje że szybko mi ktoś odpowie :)

Opublikowano

U mnie można siać na okrągło ale niem na co,zazdroszcze wam tej wilgoci

Opublikowano

U mnie tez na Sląsku dzisiaj w nocy dopiero coś się ruszyło :D Teraz cisza, bo przymrozek puscił. Sam sie zastanawiam, czy z rana w rzepak nie startowac..? Nie wiem, kutwa nie wiem...

Opublikowano

witam jestem zmuszony przesiać rzepak ozimy powód jest chyba znany jesienią poszedł oprysk Metazanex i Nawigator Leopard planuje zasiac rzepak jary czy wystarczy tylko agregat lub gruber czy trzeba przeorać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v