Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Musze zlikwidować rzepak i teraz nie wiem czy go zaorać teraz czy na wiosnę, pryskany był tylko Leopardem a na wiosnę chciałbym na tym kawałku zasiać jęczmień lub pszenice. Która opcja orki będzie lepsza? Chodzi o to że przy orce wiosennej może ten rzepak by zimę przetrzymał i byłby jako taki mały poplon ;) ale znowu to przesuszenie gleby wiosenną orką i czy ten Leopard będzie jeszcze działał?

Edytowane przez Przemek2203
Opublikowano (edytowane)

Z tego co ja wiem to leopard jest pobierany (podobnie jak glifosat) przez zielone części roślin i nie ma żadnego działania doglebowego więc nie wiem skąd obawy o uprawy wiosenne? Moim zdaniem to co w momecnie oprysku nie dostało się do rośliny tylko do gleby niemal od razu nie działa na następcze rośliny. Jak stosuję leoparda w burakach to daję nie wielką dawkę0.3l/ha 2 tyg po siewie i to mi spala wschodzące chwasty jednoliścienne. Te które wschodzą później wogóle nie odczuwają wykonanego zabiegu i wtedy daję zabieg poprawkowy po kolejnych 2 tygodniach.

Moim zdaniem możesz śmiało orać i na wiosnę siać co zechcesz ale niech się i inni wypowiedzą...

A jaka przyczyna likwidacji?

Edytowane przez Alio
Opublikowano

Przemek ja to bym glicerofosfatem poleciał i normalnie agregatem zasiał lub talerzówka i później siew :) albo nawet zrezygnował z glifosatu, a dołozył coś żeby rzepak nie rósł w jarym zbożu :) 

Opublikowano

W tamtym roku przesiałem rzepak tylko pryskani leopardem w dawce 0,7l/ha. Pszenica ładnie powschodziła i normalna była. Na wiosnę staneła  i nic ją nie rusząło. Wcale nie chciała wystartować. Dwa razy jachałem opryskiwaczem 40 kg mocznika i 350 litrów wody i dopiero ją ruszyło, była taka sobie, żadnej rewelacji.

Więc radzę orać pługiem, i raczej lepiej jęczmień posiać.

Opublikowano

Jak jesteś pewien że nic z niego nie bęzie to lepiej teraz więcej wilgoci ztrzymiesz w ziemi

Opublikowano

Navigatorem można na wiosnę jechać? Teraz odpuściłem a zostałem z navigatorem. Jechałem chlomazonem i chciałem reszty pozbyć się navigatorem, pogoda była nie sprzyjająca dlatego czeka mnie wiosenny zabieg.

Opublikowano

a czego mają być skutki uboczne  trzeba to zrobić odpowiednieo wcześnie  już to pisałem navigator to nic innego jak wzbogacona galera która juz ma rej na wiosnę 

Opublikowano

planuję dać na pierwszą dawkę saletrosan.

Na drugą jakieś 2-3 tyg po saletrosanie zamierzam lać RSM, i tu pytanie- czy stosował ktoś RSM w takiej fazie rozwojowej rzepaku ? Rozpylacze ESI 6 otworowe.

Opublikowano (edytowane)

to co? zrezygnować z RSMu na drugą dawkę na rzecz saletry ?

tak szybko, tydzień po pierwszej ? a później po rsmie jeszcze coś  z N ?

Np wysieję saletrosan początek marca i tydzień po już RSM ?

Edytowane przez XTRO
Opublikowano (edytowane)

Na pierwszej nie ma poparzeń po RSM bo wegetacja jeszcze nie ruszyła, na drugiej już będą jakieś na pewno. 

Tak szybko bo im większa faza rozwojowa tym bardziej może zostać uszkodzony. W pszenicy lałem po zakończeniu krzewienia. 

Jak wiadomo tydzień tygodniowi nie równy.

Może i szybciej, ale jak dajesz z siarką, a nie zwykły. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano

A niby czemu z siarka ma szybciej działać? W poprzednim roku dawałem właśnie z siarką w tym zechcę dać 32. Ale okaże się co da się kupić.

Opublikowano

Nie chodzi o to że zacznie szybciej działać chodz poprawi wykorzystanie azotu z czasem, ale o jej wczesne podanie po jesienych/zimowych opadach gdzie zbytnio nie potrafi utrzymać się w glebie szczególnie lżejszej.

I jak RSM z siarką?  Słyszałem negatywne opinie. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v