Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U nas przedwczoraj grad pokazał swoją siłę. Po dzisiejszym oglądaniu rzepaku u mnie widać że prawie na każdym rozgałęzieniu jest obtrącona łuszczyna, aż żal chodzić i oglądać

Opublikowano

U nas przedwczoraj grad pokazał swoją siłę. Po dzisiejszym oglądaniu rzepaku u mnie widać że prawie na każdym rozgałęzieniu jest obtrącona łuszczyna, aż żal chodzić i oglądać

Kuba konkretnie gdzie ten grad padał?

Opublikowano

Też tak miałem nie będzie żle,u mnie 10 % strąków obleciało

Opublikowano

centralna wlkp, powiat poznański zapowiadają się dobre plony, rzepak daje radę mimo suszy, mam chyba z 1,6 ,metra,  i z tego co widzę Toprex nic nie daje, 0,5l jesień, 0,5l wiosną)  nie ma róznicy w wysokości rzepaku, a kolejny przejazd obok był nieopryskany, zobaczymy jak poleci do zbiornika, ochrona grzybowa jest bardzo ważna ale ten regulator wzrostu to chyba trochę przereklamowany, i te pieniądze lepiej przeznaczyć na mocznik ;) ale zobaczymy w żniwa może bedzie leciało tona z ha więcej  :lol:  :D  ale sam się z tego śmieje ;)

a dlaczego wam łuszczyny obleciały? Ja widziałem w miejscu niedopryskanym na płatka, połowa łuszczyn jest zółta  ;) plus to że larwy jakieś były, 

Opublikowano

Może to wina Torpexu, albo odmiana mniej żywa bo u mnie po Caryxie na jesień było widać gołym okiem miejsce gdzie było nie dopryskane, znowu wiosenny zabieg regulatorem to nie tylko regulacja wzrostu ale także ochrona fungicydowa bo przecież każdy regulator wzrostu to równocześnie fungicyd  :),a jak ty to ująłeś ochrona grzybowa jest bardzo ważna ;)

Co do obitych łuszczyn to miałem tą samom sytucje w tamtym roku i ktoś radził żeby opryskać fungicydem żeby nie wdała się infekcja, niestety ile w tym prawdy to nie wiem, u mnie tam gdzie był obity nasiona nie wykształciły się  :( jak ktoś ma ubezpieczony rzepak to warto to zgłosić ;)

Opublikowano

Witam dzisiaj byłem na rzepaku, mam dwie odmiany jedna mieszańcowa druga liniowa ta pierwsza jest gesta i ma długie łuszczyny i drobniejsze nasiona, a liniówka jest rzadsza ale ma  grubsze łuszczyny.   Ciekawy jestem   to przez susze  która nas meczy  czy to zależy właśnie od odmiany. Pozdrawiam.

Opublikowano

porownania nie mam bo na tym polu tylko mieszancem jest zasiane a pierwszy raz w zyciu mieszaniec siany . a w kukurydzy niewiem dlaczego sasiad ma glejta lepszego niz unas kukurydza pionerowska a u nas nawozy poszlo sporo a u sasiada to obornik i gnojowica tylko

Opublikowano

Dokładnie Tomek , mój sąsiad sieje od ładnych paru lat 20-30 hektarów liniowki Goya i ponizej 4,5 tony nie zszedł, a w tamty roku 5,2 mu wyszło.Jako ze on mi sieje rzepak to zazwyczaj ta odmiany tez mi obsiewa i ja sam ponizej 4,2tony nie zeszłym nigdy , według mnie najważniejsza rzeczą jest dac dobrze rzepakowi pod korzeń a nie jak niektórzy dają po 300-350kg jakiegoś Tarnogranu czy Amofoski zasieją mieszańca i liczą na 5 ton

Opublikowano

Dokładnie Tomek , mój sąsiad sieje od ładnych paru lat 20-30 hektarów liniowki Goya i ponizej 4,5 tony nie zszedł, a w tamty roku 5,2 mu wyszło.Jako ze on mi sieje rzepak to zazwyczaj ta odmiany tez mi obsiewa i ja sam ponizej 4,2tony nie zeszłym nigdy , według mnie najważniejsza rzeczą jest dac dobrze rzepakowi pod korzeń a nie jak niektórzy dają po 300-350kg jakiegoś Tarnogranu czy Amofoski zasieją mieszańca i liczą na 5 ton

Nie zgodzę się. Rzepak to taka roślinka która głównie opiera się o zasobność gleby podanie nawet 500 kg NPK z yary (podobno jedne z lepszych nawozów) niewiele pomoże jak w glebie będzie debet.  

Opublikowano

No wiadomo ze w glebie musi byc składników , ale jak gospodarzysz na określonym areale to raczej dajesz te nawozy npk w innych uprawach jeżeli ktoś dba o pole takze o debatach nie ma mowy

Opublikowano

U mnie jeczmień ozimy  za około 3 tygodnie może bedzie ,

Mam pytanie dotyczące desykacji , rzepak jest czysty tylko wiadomo w scieżkach pochylony , teraz nie wiem czy desykować czy nie , fakt jeszcze około 4 , 5 tyg

Opublikowano (edytowane)

Sprawę desykacji ja  widzę tak, mam wysoki, gruby hybrydowy rzepak, który muszę pokonac Bizonem więc bez desykacji sobie tego nie wyobrażam. Przy lepszym kombajnie albo rzepaku liniowym to nie jest konieczne. (Tak ja to widzę).

Edytowane przez margoo78
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v