Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@mareknh rezystor niezależnie od polaryzacji przewodzi prąd w obie strony, wystarczyłaby tutaj zwykła dioda, ale ona i tak jest nie potrzebna... :lol: zakres bezpiecznika wybierasz z sumy mocy żarówek, zgodnie ze wzorem I=P/U, czyli np. masz 4 żarówki o mocy 21W i przy instalacji 12V - I=4x21/12=84W/12V=~8A, wsadź tam bezpiecznik porcelanowy 8amper i będzie okej. powinno działać. "wytrzymałość" włącznika dobierz tak samo jak bezpiecznika :) lepiej jest zastosować przerywacz elektroniczny, niż bimetalowy, ale nie pamiętam jak się go podłączało, bo chyba tam troszkę więcej styków było, poszukaj na forum elektrotech gdzieś to opisywał. tak więc kup elektroniczny od "kaszloka" albo od ciquecento, bo oryginalny może zadymić. dodaje tutaj, bo załączniki nie trybią chyba dalej

we7486_schemacior.JPG

Opublikowano

zwykły włącznik jedno stronny z agromy bierzesz na niego prąd z bezpieczników wychodzący kabel z włącznika podłączasz do przerywacza nawet takiego samego jak masz na kierunki i używasz tylko jednej strony przerywacza podłączając do niej kable od wszystkich kierunków tak będzie najprościej i będzie działać.

Opublikowano

Działać moze i bedzie, ale migać bedzie 2x wolniej niż kierunkowskazy!

Przerywacz który poleciłem kosztuje tylko 18zł(ze szrotu nawet za 5 zł) i swiatła będą migać równo, niezależnie od kierunkowskazów i obciążenia!

P.S.

Sory ,ze się wymadrzam,uważam ,że ta metoda jest najmniej inwazyjna i najbezpieczniejsza dla instalacji elektrycznej(a przełacznik może być zwykły dwu pozycyjny-tylko wtedy podczas właczonych awaryjnych niewolno włączać kierunków)

Opublikowano

fakt będą migać dwa razy wolniej ale na to też jest sposób bo podłączasz przerywacz na przekaźnik i z przekaźnika dopiero na kierunki i działa tak samo jak kierunki i nie obciąża instalacji. a co do kosztów to nie będę się wypowiadał bo po prostu nie znam tych cen

Opublikowano

sprawdz bezpiecznik może się przepalił lub przyśniedział albo odłączył się przewód przy wkładce bezpieczników lub przy stacyjce

dokładnie jesli nie pomoże to podnieś maske i sprawdzdz przy chłodnicy powinny byc kostki które łaczą obie lampy z instalacja następnie mozesz podpiac żarówki na krótko i sprawdzić czy nie są spalone

Opublikowano

sprawdz czy przewody nie sa gdzies przetarte sprawdz te kostki na chłodnicy i czy kabelek nie odłączył sie od stacyjki i kostki bezpieczników i możliwe że zasniedział lub przepalił się bezpiecznik

Opublikowano

Siema. Zginęły mi światła krótkie i długie, najpierw krótkie zaczęły mrugać i zgasły,....za jakiś czas były i po 2 tyg znikły. za miesiąc podobnie się stało ze światłami długimi?

Co może być przyczyną?

bezpieczniki, żarówki są ok ale do żarówka wcale prąd nie dopływa.

czy to coś za stacyjką?

Opublikowano

jeżeli twój ciągnik dawno nie miał wymienianej wiązki to radziłbym ci kupić nową i zamontoać. Będziesz miał spokuj na jakiś czas, ale jeżeli niechcesz to sprawdź kable czy są całe(wiem, bardzo nie pomogłem:))

Opublikowano (edytowane)

@pawel2793 Najpierw sprawć na bezpiecznikach czy dopływa ci napięcie jeżeli nie to musisz iść po kabelkach do stacyjki i tam sprawdzić napięcie na zaciskach 56a i 56b czy istnieje jak nie to raczej stacyjka do wymiany.

A jeżli do bezpieczników dochodzi napięcie to iść po kabelkach w kierunku lamp (niewiem ja jest u ciebie ale umnie nad chłodnicą jest taka kostka) do kostki czy dochodzi napięcie.Może ci pomogłem.Jakby co to pytaj? :)

@SZYMANOX.W 1.5godz chyba żartujesz ja już dwa razy zakładałem wiązki elektryczne w C360 i zajęło mi to o wiele więcej czasu nisz ty podajesz.

Edytowane przez Damix
Opublikowano (edytowane)

Miałem podobnie własnie kiedyś w 30-stce i właśnie postojówki sie paliły a inne nie, temu napisałem że niezaszkodzi sprawdzić :P , u siebie doprowadziłem dodatkowy przewód z masą i teraz jest ok

a co do wiązki to po co ją wymieniać wystarczy styki przeczyścić na stacyjce, konektorkach i bezpiecznikach ;)

Edytowane przez Roki212