Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Gość JarekWLKP
Opublikowano

Nie jestem pewien, ale zdaje się, że od MTZ pasuje.

Opublikowano

nowe jest strasznie drogie lepiej poszukaj na allegro bo czasem sie zdarzaja, ja tez ostatnio takie cos kupilem dalem 500 zl bez silownika i stworzni

Opublikowano

Na eksport te białoruskie cuda różnie nazywano.

Ja widziałem na przykład MTZ 82 Progress, albo AVTO-Belarus MTZ 82, więc może to kolejna wariacja na ten temat... :D

Opublikowano

Oj niestety nie. Ja mam rocznik '86 (u mnie od nowości), i to jest ostatni rocznik jaki sprzedawano w Polsce w 'małej' kabinie (dwa miesiące po tym jak ojciec przyprowadził naszego przyszły pierwsze partie z 'kwadratową' kabiną - szkoda, że nie zaczekał...) i powiem Wam, że ta kabina nie ma ze sportem nic wspólnego (nic takiego nie ma też w jego nazwie).

No chyba, że jeżdżenie w niej to jest sport... ekstremalny! :D

Opublikowano
i powiem Wam, że ta kabina nie ma ze sportem nic wspólnego (nic takiego nie ma też w jego nazwie).

No chyba, że jeżdżenie w niej to jest sport... ekstremalny! :D

no jak nie ma? Opływowy kształt :D Aerodynamika jest bardzo ważna

Opublikowano
nowe jest strasznie drogie lepiej poszukaj na allegro bo czasem sie zdarzaja, ja tez ostatnio takie cos kupilem dalem 500 zl bez silownika i stworzni

znajomy cos takiego przerabiał siłownik podobno pasuje ten od podnoszenia spychu musiał dokupić do niego jakoeś mocowanie i załozyć inny WOM bo ten co napędzał pompe olejową w koparce miał inny frez a cała reszta pasowała od MTZ

Opublikowano

no tak ten silownik pasuje, a WOMu narazie nieuzywam ale powoli zaczynam szukac przejsciowki( 8/6 frezow)- moze ktos wie gdzie mozna taka dostac?

Opublikowano

Siłownik od spychu pasuje, bo w orginale to właśnie on tam ma trafić (podnośnikiem sterujesz tą samą dźwignią co spychem, jeśli przerobisz JuMZ-a z ładowarki na ciągnik), na dodatek w mojej jest taki sam siłownik od spychu jak w MTZ-cie od podnoszenia TUZ-u.

O WOM-ie to pierwsze słyszę, żeby nie pasowało, ale choć tamtej tylnej przystawki z pompami już dawno nie używam to nadal jest założona z i jej jeszcze nie zdejmowałem, tak więc nie wiem...

Wiem natomiast, że jeśli przerobisz Białoruś 'budowlaną' na ciągnik, to tam nie ma WOM-u w ogóle, bo jest trochę inny tylny most.

Opublikowano

koledzy, mam pytanie, ma ktos moze schemat installacji elektrycznej z tego ciagnika??

kupilem niedawno takowy sprzet (jumz 6m 62 km ok roku 80' bo dokladnego rocznika nawet poprzedni wlasciciel nie znal, a nie ma nigdzie wybite), ogolnie super chodzi, ale cos z elektryka jest pokrecone, troche kabli za duzo, niektore poprzecierane, zwarcie robia, wiec postanowilem, ze zrobie wszystko od nowa, bedzie latwiej i pewniej, bo na lata

jezeli ktos by mial jakiekolwiek schematy do tego sprzetu to prosze o kontakt tomek(malpka)sarman.com.pl

i jeszcze jedna sprawa:

(przepraszam za niefachowe okreslenia, ale to moje poczatki z rolnictwem...)

z tylu do podpiecia przyczepy jset bolec ale taki bardzo blisko ciagnika i to w poziomie, czy sa do tego podlaczanie jakiekolwiek dystanse, zaczepy zeby to odsunac od ciagnika do tylu?? bo jezeli podepne pod to przyczepe (samoróbka) to przy skrecaniu dyszel bedzie o koła tarł to jedno a drugie w przyczepie i tak potrzebuje bloec do podpinania miec w pionie. teraz kwestia czy cos takiego jest gotowe do kupienia gdziec, czy lepiej wziac porzadny dwuteownik, troche pociac i powiercic (tak zeby pasowal na obecny zaczep) i zrobic z niego dystans samemu?? patrzylem w katalogu firmy Granit ze sa zaczepy do kupienia, ale ich ceny to 1000zl i wzwyz... a to nie mój pułap cenowy:(

z góry dziekuje za informacje;)

Opublikowano

Ten poziomy bolec o którym mówisz to tylko jeden z dwóch z założenia, które mają służyć do mocowania zaczepu transportowego (górnego). Jeśli ktoś z Twoich znajomych ma starszego MTZ-a to zobacz jak u niego to jest zrobione, w JuMZ-ie ma być podobnie.

Niektórzy dopasowywują tam górny zaczep od 'trzydziestki', ja natomiast polecam poszukanie gdzieś na złomie lub u handlarza kompletnych zaczepów od MTZ-a i potargowanie się o ich cenę (za 'patyka' to będziesz miał prawie cały TUZ, a nie sam zaczep górny, no chyba, że wieszaki już masz i brakuje Ci tylko zaczepu...).

Co do schematu to niestety nie mam, mój znajomy ma katalog części, ale to jest własność ZBGKiM, gdzie on jest operatorem 'Białoruśki' i ja kiedyś go od niego pożyczałem, ale to trochę zachodu, bo on musiał 'wynosić' go z zakładu.

Ja też mam elektrykę w nieładzie, ale jakbym miał to robić to po prostu dogadałbym się z moim znajomym elektrykiem i ewentualnie trochę zmodyfikował i dopasowałbym instalację od 'sześćdziesiątki' lub MTZ-a i się więcej nie ścierał ze schematami...

Opublikowano

mam ojca elektryka, co prawda nie samochodowego, ale on glownie dlubal przy elektryce w tym ciagniczku i on wymyslil, ze jak mu schemat dam to mi zrobi i bedzie to szybciej niz poprawiac istniejaca instalacje

w zalaczniku mam zdjecie tego zaczepu, który mam, niestety u mnie w okolicy nie znalazlem na zlomie zadnego ciagniczka (juz wczesniej szukalem) wiec mialbym prosby, czy dalo by rade abys zrobil zdjecie jak to wyglada u ciebie?? to moze sobie sam cos wykonstruuje.

z gory dzieki

i co znajdzie sie ktos kto ma jumza z pelnym osprzetem z tylu?? zalezy mi na tym gorym zaczepie, zeby jakies foto bylo.

post-16338-1244721831_thumb.jpg

Opublikowano

Niestety zdjęcia mojej Ci nie pomogą, albowiem u mnie JuMZ jest używany tak jak go fabryka stworzyła, jako podwozie rolniczej koparkoładowarki, nie zamierzam wykorzystywać go jako ciągnik, bo w tej roli jest raczej taki sobie, zwłaszcza w terenie pagórkowatym.

Wrzuciłem natomiast zdjęcie, ciągnika który był kiedyś na sprzedaż na Allegro, ładnych parę lat temu, jeszcze w czasie, gdy szukałem osprzętu do swojej i dlatego zapisałem tą fotkę.

Niestety nie za wiele na niej widać, ma on tam dopasowany zaczep górny od 'trzydziestki' i co ciekawe ma też dorobiony zaczep dolny, którego orginalnie JuMZ nie posiadał.

Mi się zdaje, że tam jeszcze powinien być jeden 'kawałek' żeliwny przykręcony do obudowy mostu poniżej i to w nim jest mocowanie drugiego bolca do górnego zaczepu.

Mam nadzieję, że coś Ci to podpowie i sorry, że nie mogę pomóc bardziej.

Opublikowano (edytowane)

Spych jest wielkim zbiornikiem i jest okienko do jego napelnienia. Bynamniej u wuja tak jest i w spychu, ktory zostal kupiony od sasiada takze.

Inaczej jak rozlozysz kopare to jedziesz na 2 kolach:)

Edytowane przez zbyszekbrzuze