Skocz do zawartości

Agregat prądotwórczy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tak jak pisze poprzednik za rozsądne pieniądze można kupić coś używane kpl. z wojska i przerobić na WOM jeżeli silnik niedomaga. Uważam że w gospodarstwie  agregat na WOM lepiej się sprawdzi niż z silnikiem, bo odpada silnik oraz akumulator do konserwacji.

Na WOM wstawiamy do budynku, dziura przez ścianę aby wprowadzić "przekaźnik" lub wyprowadzić na wieżyczce i stoi cały czas gotowy do działania, podpinamy tylko WOM i do przodu.

Kuzyn kupił Elmora CZP-20 niesprawnego za 2000 zł (rzekomo po burzy przestał działać) a wystarczyło tylko styki na przekaźnikach wyczyścić i sprzęt zadziałał, ale jak ma go 2 lat to tylko raz używał.

Agregat podpięty do C-330 poruszył młynek 11kW + mieszalnik + przenośniki bez najmniejszego problemu tylko po 10-15 min z sprzęgła w ciągniku zaczął się wydobywać dym.

Edytowane przez Sadek
Gość Profil usunięty
Opublikowano

No właśnie taki miałem na myśli. I nawet cena bardzo dobra. Tylko do tego musi być w miarę kumaty elektryk, który go podłączy i wyreguluje, bo przeważnie szafa jest od innego zestawu, a prądnica od innego i mimo, że teoretycznie powinno działać prawidłowo to jednak czasami nie działa.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Nie da rady ze względu na prąd rozruchowy. Poza tym agregat trójfazowy nie może pracować z obciążoną tylko jedną fazą. Jeśli masz chłodziarkę na 230V szukaj jednofazowego.

Opublikowano

Tak jak pisze poprzednik za rozsądne pieniądze można kupić coś używane kpl. z wojska i przerobić na WOM jeżeli silnik niedomaga. Uważam że w gospodarstwie  agregat na WOM lepiej się sprawdzi niż z silnikiem, bo odpada silnik oraz akumulator do konserwacji.

Na WOM wstawiamy do budynku, dziura przez ścianę aby wprowadzić "przekaźnik" lub wyprowadzić na wieżyczce i stoi cały czas gotowy do działania, podpinamy tylko WOM i do przodu.

Kuzyn kupił Elmora CZP-20 niesprawnego za 2000 zł (rzekomo po burzy przestał działać) a wystarczyło tylko styki na przekaźnikach wyczyścić i sprzęt zadziałał, ale jak ma go 2 lat to tylko raz używał.

Agregat podpięty do C-330 poruszył młynek 11kW + mieszalnik + przenośniki bez najmniejszego problemu tylko po 10-15 min z sprzęgła w ciągniku zaczął się wydobywać dym.

no ale ten agregat ma 1500 obr/min...a raczej na WOM-ie nie osiągniesz takich obrotów...

Opublikowano

Nie da rady ze względu na prąd rozruchowy. Poza tym agregat trójfazowy nie może pracować z obciążoną tylko jedną fazą. Jeśli masz chłodziarkę na 230V szukaj jednofazowego.

Ale dojarka jest na trzy fazy, więc muszę mieć trzyfazowy, właśnie nie widzę u niego gniazda 230v, np. taki http://allegro.pl/agregat-pradotworczy-fogo-fh-7000-5-6kw-230-400v-i4635125816.html może pracować na 400v i 230v ?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Żaden agregat trójfazowy nie powinien pracować w układzie jednofazowym. W przypadku gdy stabilizacja napięcia będzie akurat na tej jednej obciążonej fazie, to na pozostałych nieobciążonych fazach napięcie wzrośnie do bliżej nieokreślonej wartości, tym większej im większy spadek napięcia wystąpi podczas rozruchu odbiornika podłączonego do tej fazy. A czym to grozi to już wszyscy wiemy.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Kup trójfazowy o większej mocy, minimum 7 kW, i licz na cud, że niewielka asymetria na jednej fazie nie uszkodzi pozostałych odbiorników.

Opublikowano (edytowane)

Kupiłem jednofazowy Pab-4, chcę go podłączyć pod instalację w domu która jest typu TN a agregat ma dwa bieguny zasilające i jeden neutralny chyba połączony z obudową którą należy uziemić, jak najlepiej to połączyć ?

Edytowane przez ppiotr
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Rozumiem, że w tej sieci masz PEN (bo nie napisałeś więc zakładam, że to TN-C), więc nie podłączysz tego agregatu. Musisz mieć PE i N wtedy nie ma problemu.

Opublikowano

Tak mam PEN, agregat ma N, L1 i L2, między N i L1,2 nie ma napięcia, to myślę że można by np. na L1 wymusić N łącząc je razem, wczoraj łączyłem je razem przez żarówkę i wszystko w porządku było.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Kolego, ten agregat ma dwie fazy i napięcie międzyfazowe 230V. Nie wolno łączyć żadnej z faz z przewodem N ani PE i nie da się go podłączyć jako zasilanie awaryjne budynku. Może służyć tylko do zasilania urządzeń podłączonych bezpośrednio do niego.

Opublikowano

Zależy. Podaj dane prądnicy to da się znaleźć jakieś dane. Wojskowy na silniku andorii na pewno sobie da rade. Te do ciągnika na prądnicy Linz tez powinny pod warunkiem równego obciazenia faz. Reszta ciagnikowych może mieć problem. Poza tym nawet nie wiadomo z jakimi maszynami ma współpracować i jakie są ich parametry znamionowe. Często urzadzeniabobciazaja zdodla udarami prasowymi. Wtedy będzie duży problem z każdym agregatem. Nie okreslasz tez cyklów pracy urządzeń.

Opublikowano

Problem w tym że nie mam tych danych bo tabliczka znamionowa po prostu odpadła wiem tylko że sprzężony jest z silnikiem perkinsa 80KM. Pracowało by jednocześnie wszystko 3-fazowe dojarka 2kW, podajnik paszy czyli silnik 7kW, zbiornik na mleko 2000tys. litrów 3kW mieszalnik paszy 4 kW i jednofazowe oświetlenie obory oraz placu.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Przy takich silnikach nie ma szans. Przy obciążeniu rezystancyjnym bez problemu. Największy problem będzie przy włączaniu tego silnika  7kW, przy następnych powinno być dobrze.

@karolas123 przestań wypisywać bzdury. Nie ma znaczenia czy to będzie prądnica włoska, polska, czy chińska. Nie dość, że piszesz jak uczeń pierwszej klasy podstawówki, to jeszcze nie masz pojęcia o czym piszesz.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Czegoś tu nie rozumiem. Piszesz coś o agregacie 20 kW, oraz coś o silniku 80KM. To są dwa różne agregaty, czy ten silnik 80KM napędza prądnicę 20kW?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Skoro masz taki agregat, to możesz przeprowadzić próbę, mianowicie spróbuj załączać te silniki po kolei zaczynając od największego. Zakładam, że masz porządną prądnicę, którą można chwilowo przeciążyć, więc są minimalne szanse, że to zadziała.

Opublikowano

Takiego nie mam, posiadam inny ale dla mnie stanowczo za duży ten 20kW chciałbym zakupić u faceta  który go posiada chodził nie dużo jak mówi i tylko przy 3kw silniku od pompy wody. Jak pisałem wyżej nie ma na nim tabliczki znamionowej więc o parametrach prądnicy nie wiadomo.