Skocz do zawartości

Agregat prądotwórczy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do "sadek" pewnie trzeba będzie rozkręcić skrzynkę w agregacie.A co zrobić z przewodami PE oraz N. Zero z przewodu czterożyłowego podłączyć pod N agregatu i zmostkować z PN czy raczej wogóle ni podłanczać PN agregatu. Myśle zrobić przedłużacz -do agregatu wtyka 5 zdrugiej strony wtyka 4 gdzie N bedzie zmostkowane z PN to wpiąć do gniazda w oborze i od tego gniazda kabel czterożyłowy do przełącznika SIEĆ -AGREGAT.No i oczywiście zmostkowanie różnicówki. Czy to będzie działać?

Opublikowano

witam

mam taki problem z agregatem.to jest sprzet spalinowy firmy einhell 5,5 kw i jak podlcze go na obore to wszystko dziala dojarka schladzalnik swiatło. ale jak przelacze na zwykle 230 i podlacze bezposrednio pod agregat np.piec co tzn sterownik to pompka wody dziala ale dmuchawa juz nie tak cyka jakby chciala ruszyc ale nie moze.podlaczalem tez pompe w studni to wolno chodzi a np. wiertarka dziala dobrze.uziemienie niby jest.co moze byc nie tak?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jakie jest napięcie na poszczególnych fazach jak podłączysz obciążenie jednofazowe?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

a jak sprawdzic to napiecie?

Woltomierzem. Prawdę mówiąc to czekałem aż zadasz takie pytanie, ale miałem nadzieję, że jednak nie padnie. Skoro jednak zostało zadane, to Twój zasób wiedzy jest delikatnie mówiąc niewystarczający żeby to opanować.

@tompil każdy, absolutnie każdy agregat "daje" pełną sinusoidę. Prądnica wytwarza napięcie o takim kształcie, wynika to z jej zasady działania. Jak autor poda napięcia na poszczególnych fazach (mierzone we wtyczce "siłowej") to będzie można coś poradzić.

Opublikowano

Witam, chciałbym kupić do gospodarstwa mojego ojca agregat prądotwórczy , po to aby obsłużył dojarkę , zbiornik , w grę wchodzi , agregat trójfazowy , oraz raczej agregat bez potrzeby użycia ciągnika .

Jakie marki polecacie , jakie mocy silnika ?

Opublikowano

Wszystko zależy ile Ty potrzebujesz u siebie prądu i jaką kasę chcesz przeznaczyć. Ja osobiście kupiłem prądnicę wojskową i zrobiłem ją na wom do ciągnika i jestem zadowolony i taki bym polecał 9równie dobrze możesz kupić z silnikiem lub dołożyć silnik), nie ma co porównywać z tymi kolorowymi agregatami z marketów.

Opublikowano

My ostatnio kupiliśmy do formy budowlanej Hondy 16 KM, 10kVA dla trzech i 3,4 kWdla jednej. Nic bardzo nie moge pow. o niej bo ma dopiero 1 budowę za sobą . Ale mamy też jednofazowy też z Hondy to on już służy parę lat i jest nie do zajechania .Także mogę polecić tą firmę śmiało

Opublikowano

A oświetlenia ojcu będziesz żałował? :D

To nie jest takie proste, jakby się wydawało.

Co do marki proponowałbym Toyotę lub Hondę a o mocy silnika nie będziemy mówić, bo w grę wchodzi tylko moc agregatu.

Po pierwsze:

Musisz zsumować moce poszczególnych silników z tabliczki znamionowej. W chłodziarce będziesz miał zapewne dwa silniki plus dojarka.

(Moc podawana jest w jednostce mocy czynnej kW). Moc agregatu powinna przewyższać łączne zapotrzebowanie mocy odbiorników.

Po drugie:

Moc agregatu podawana jest zazwyczaj kVA i trzeba ją przeliczyć na kW.

wg wzoru:

P = S * cos φ

P - moc czynna

S - moc pozorna

cos φ - zazwyczaj 0,8

czyli dla agregatu 3 kVA moc jaką maksymalnie można go obciążyć wynosi tylko 2,4 kW.

Podsumowując:

Zakładając, że twoje silniki są o mocach 1kW, 1,5kW i 0,5kW to razem mają:

1 + 1,5 + 0,5 = 3 kW

zgrubsza mówiąc dla obciążeń indukcyjnych (silniki) mnożymy przez 3

czyli 3kW * 3 = 9 kW

Agregat prądotwórczy nie może mieć mniej jak 9 kW

w przeliczeniu na kVA wychodzi 11,25kVA.

Jest to wynik, gdyby wszystkie trzy silniki były uruchamiane jednocześnie, co raczej w praktyce nie wystąpi.

Osobiście zakładałbym, że wystarczy ci agregat o mocy 6-7kW, przy założeniach, że silniki mają taką moc, jaką podałem.

Są jeszcze inne uwarunkowania i możnaby pisać elaboraty na ten temat :D :D :D

• Like 2
Opublikowano

Dziękuje , za wyczerpującą odpowiedz kolego AlaCapone .

Samex69 masz agregat 16 kVA , jak duże masz gospodarstwo . ?

Słyszałem też że warto poszukać agregatów wojskowych , co o tym sądzicie .

Opublikowano

Witam!

Nie chcąc zakładać nowego tematu podepnę się po ten.

Planuje zakupić agregat prądotworczy do gospodarstwa. Chcę go używać w czasie przerw w dostawie prądu (burze itd). Zajmuję sie produkcją mleka i agregat byłby używany głownie do obsługi dojarki (moc silnika ok 2,5-3KW) i zbiornika na mleko (ok 1KW). Oba 400V. Na co zwrócić uwagę przy zakupie agregatu? Nie chcę wydać więcej niż 3tyś zł.

Czy takie urzadzenie bedzie wporządku i uciągnie ten sprzęt?

Możecie coś polecić na moje potrzeby?

http://allegro.pl/agregat-pradotworczy-diesel-3-fazy-8-5kw-230-400v-i4654546288.html

http://allegro.pl/agregat-pradotworczy-kraftwele-ohv8800b-400v-8-8kw-i4641144131.html

Dzięki

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Dobry agregat o tej mocy kosztuje minimum 7000 zł, także nie warto zawracać sobie nimi głowy. Za połowę proponowanej przez Ciebie ceny możesz mieć prądnicę wojskową z przekładnią i zrobić sobie sprzęt na WOM.

Opublikowano

Ale czy ten agregat musi być tak dobry? Ja bedę go używał bardzo rzadko. 4-5 razy w roku po kilka godzin. Serio myślisz, ze z tymi które wymieniłem w linach lepiej dać sobie spokj?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Kolego, a wiesz na 100%, że nie mają one np. aluminiowych uzwojeń? Niby prądnice włoskie, ale prawdopodobnie to wszystko są ryżowce. Kolega kupił agregat Honda za 4000 zł, 7,5 kVA, który okazał się kompletną podróbą Hondy. Nie działał od początku, a wyjaśniło się dopiero po rozebraniu prądnicy. I teraz jest 4k PLN w plecy. A z zewnątrz były nie do rozróżnienia. A z wojska jak jest napisane 8 kW, to jest 8 kW, 10kW też z niej pociągniesz i zmieścisz się w 2k PLN. Tym bardziej, że tak jak piszesz sprzęt będzie używany kilka razy w roku. A wojskowe agregaty albo są w ogóle nie używane, albo bardzo mało. Ostatnio robiłem sąsiadowi taki na WOM i udało mi się kupić prądnicę, która miała przepracowane 2,5 godziny.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

I to jest właśnie ewidentny przykład dlaczego nie należy inwestować dużych pieniędzy w taki sprzęt. Jeżeli przerwy w dostawie energii zdarzają się często i trwają kilka dni, to wtedy potrzebny jest konkretny sprzęt. Ale w większości przypadków taki generator używany jest przez kilka godzin w ciągu roku, więc używany sprzęt na WOM w zupełności wystarczy.