Skocz do zawartości

Agregat prądotwórczy.

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Dlatego lepiej podejść do zwykłego agregatu, odpalić silnik i gotowe niż męczyć się z zapalaniem ciągnika jeśli na dworzu jest np -15 stopni

Jaka jest różnica w odpalaniu silnika w agregacie a odpalaniu silnika w traktorze?

Opublikowano

Kolega zapewne miał na myśli to sytuację w której ciągnik stoi na podwórku a agregat gdzieś tam-u mnie np. agregat stoi w oddzielnym budyneczku (z dziurką w ścianie przez którą wystawiony jest tłumik :lol: )-budynek stoi 4 m od domu więc mogę w kapciach przejść i włączyć agregat (ten z kolei jest podłaczony do całej sieci elektrycznej-więc prąd mam wszędzie)

Opublikowano

Taka że agregat możesz i przy piecu trzymać i tylko go wyciągasz i chodzi a z ciągnikiem to różnie bywa, czy zawieje do garażu czy ciągnik słabo pali a to jeszcze jak masz np. wycinak uczepiony to go odczep i podczepiaj agregat... a tu wyciągasz, przekręcasz kluczyk i masz już prąd

Opublikowano

Każdy ma inne preferencje jedni chwalą agregat z własnym silnikiem inni na WOM. Ja mam ten drugi i jestem z niego zadowolony a zawsze jest jakiśwolny traktor którego mogę podczepić pod agregat i prąd już jest bo agregat mam podłaczony do sieci tylko bezpieczniki przełączyć i traktor podczepić i jest prąd...

Opublikowano

Ogrzewanie mam tylko w domu więc ciężko by było trzymać agregat przy piecu, z prostej przyczyny, nie zmieści się B) chyba że rozmawiamy o prądniczkach z silnikiem od kosiarki, a nie agregatach mogących zasilić całe gospodarstwo. Ciągniki garażuję, na mrozie jeden odpala zawsze, drugi jak się go poprosi, a trzeci jak ma chęć, dlatego zwykle polegam na tym pierwszym, z tym że nie przypominam sobie abym zimą używał agregatu, może kiedyś raz ale i to nie jestem pewien.

Stąd w moim przypadku nie widzę znaczącej przewagi agregatu z własnym silnikiem, no może poza jedną sytuacją kiedy matka zbudziła mnie rano na ostrym kacu, abym uruchomił agregat bo nie ma prądu :lol: jednak i tak zadzwoniłem na pogotowie energetyczne, tłumacząc całą sytuację i chwilowo niską wydolność mojego organizmu, przez co po pół godzinie było już zasilanie z sieci :D

Opublikowano

ja mam ok 14kw na wom i mysle ze jest to lepsze rozwiazanie. przy krowach zawsze jakis ciagnik musi byc na chodzie i a przy agregacie jak jest uzywany raz na 3 lata to moze własnie jak sie go bedzie potrzebaować nie odpalic. kiedys mialem pożyczony taki wojskowy na benzyne to troche sobie "łykną paliwa". ja z mój dałem 4tys ale to była akcja organizowana przez mleczarnie danone i dlatego tak tanio

Opublikowano

jaro@-nie ma się co kłócić B) wszystko jest zależne od właściciela i od jego upodobań -jeden woli odpalić traktor i podczepić a drugi popierdalać w kapciach do garażu jak jest -15 lub pogoda ''pod psem'' :lol:

@danielhaker@-to też jest zależne, jak masz 1 ciągnik no to tak może być kłopot ,ale jak masz kilka to któryś musi zapalić ;) a poza tym u mnie do agregatu jest podczepiany c -330 i jest tak podszykowany że zawsze pali od strzała ,nawet jak -15 ^ ;)

''do ciągnikowego to trzeba mieć garaż ogrzewany ''-gó*** prawda ,mój stoi w stodole i nic mu nie jest :D przynajmniej się nie skarży ....

Opublikowano

Ja akurat dwa ciagniki mam w garażu pod domem więc nie mam problemów z odpaleniem w razie by co a i tak wolę w owych kapciach zapier...ać jak tu się kolega wyraził całe cztery metry :lol: -dobra każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety-ja po prostu preferuję opcję dla leniwych :D .

Opublikowano

Przypomniało mi się, że znajomy jakiś czas temu kupił agregat, coś z tych podanych przeze mnie w linku. Muszę się jego spytać jak sobie radzi taki agregat z zasilaniem zbiornika na mleko. Jest tylko problem, bo on ma jakiś już leciwy zbiornik i może nie mieć układu elektronicznego, który by wyłączał agregat chłodniczy przy spadku napięcia, więc u niego może taki agregat działać. Ja swój kupowałem nowy w 2001 roku więc może mieć taki układ.

Opublikowano

Ja do tej pory radziłem sobie agregatem samoróbką na wom która miała 20 kw czyli max 15 mogłem podłączyć u mnie było to stanowczo za mało i w tym roku kupiłem agregat wojskowy Wolę 125 Kw czyli 100 kw pociągnie pali idealne bo ma nabite 19 godzin pracy (wazne liczniki przy agregatach są wyskalowane na godziny a nie na mtg ) Ta moja samoróbka wyglądała podobnie do tej tylko nie jest na kołach http://allegro.pl/agregat-pradotworczy-20-kw-i1382775587.html za pradnice dałem 200 zł na złomie zresztą w wielu firmach budowlanych pod płotem leżą takie bo przy dużych dzwigach były one montowane na wypadek gdy na budowie nie było prądu wiec radze poszukać bo można gdzie tanio kupić taki wynalazek i co najważniejsze do dzisiaj sa do kupienia części do niego a po drugie to ja nie miałem z tym awarii ;) A tak na marginesie mój kuzyn ma warsztat samochodowy i ze względu na to ze nie ma ciągnika to kupił taką prądnice jak moja i połączył ją z silnikiem mtz od pokosówki bo miała przejściówke na paski i chodzi super a koszt około 3 tys. Teraz posiadam taki agregat http://allegro.pl/nowy-agregat-pradotworczy-leyland-125-kva-100kw-i1374511186.html i to jest bajka tyle ze bardzo droga i paliwożerna ale ja mam zapotrzebowanie 80kw wiec musiałem coś takiego kupić ;(

Opublikowano (edytowane)

Witam chciałbym się dowiedzieć jakie agregaty prądotwórcze są najlepsze dla rolnictwa, interesuje mnie z jakiej firmy wybrać i czy dawają sobie rade?

Edytowane przez denzel55
Opublikowano

Generalnie to żadne nie "dawają" sobie rady :P a poza tym to co za różnica jakie zastosowanie, silnik elektryczny rolnika jest taki sam jak górnika czy kogokolwiek.

A tak na serio to zależy jakiej mocy potrzebujesz.

Jeśli potrzebujesz czegoś sporego np 10kW to na twoim miejscu poważnie zastanowił bym się nad sprzętem sprzedawanym przez wojsko, bo na rynku używanych jest mało a ceny nowych są powiedzmy mało interesujące. Oferty przetargów możesz znaleźć na stronie Agencji Mienia Wojskowego, jedyny minus tego rozwiązania to konieczność pofatygowania się na przetarg, większość jest w Warszawie na Nowowiejskiej.

Jeśli mam zły pogląd na sytuacje to poprawcie mnie.

Opublikowano

Dla rolnika czy dla kogokolwiek kto ma traktor dobrym rozwiązaniem jest agregat napędzany od WOM.Moc zależy od zapotrzebowania ale według mnie optymalne są agregaty o mocy od 16 do 22 kVA.Ja od 6 lat mam 16 kVA i starcza mi do moich potrzeb.

Opublikowano

ja co prawda też mam generator 16kW przystosowany do WOM, stary jak jak świat i jest mówiąc krótko beznadziejny, jak uzyskuje z niego 230V to mam częstotliwość większą więc.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Zwiększ prąd wzbudzenia i powinno być ok.

Opublikowano

ogólnie to wiekszosc nowych maja pradnice firmy sincro tylko mocowanie jest inne, ja tez mam taki i napiecie jest lepsze niz z sieci, ja mam 16kW i wysatarcza na hale udojowa i chlodnie

Opublikowano

Agregat do ciągnika jest dobrym rozwiązaniem bo wykorzysta się jego silnik, ale co w przypadku kiedy braknie prądu a aku w ciągniku odmówi posłuszeństwa co się często zdarza zimą ? wtedy lepszym rozwiązaniem wydaje się agregat z własnym silnikiem odpalanym ręcznie.

Opublikowano

agregaty z silnikiem z odpalaniem recznym sa przewaznie mniejszej mocy, posiadam podobny do tego http://allegro.pl/agregat-pradotworczy-2-3kw-230v-avr-bon-i1379517132.html, na tabliczce napisane jest ze powinien generowac 5 kW ale jak daje 2,5 kW to jest dobrze. po pierwszym uruchomieniu od razu pekla szczotka i ciezko go bylo zapalic. z reguly "normalnie" sie da go odpalic dopiero jak sie rozgrzeje, na zimno to mozna sobie reke nadwyrezyc <_< na WOM jest bardziej praktyczny, a u mnie jeszcze sie nie zdazylo zeby c-360 nie zapalil. ten maly spalinowy agregat przeznacze do wytwarzania pradu na mieszkanie np. zagrzanie wody, pompka od pieca i jakies lampki bo z dojarka przewodowa pewnie bedzie mial ciezko.

Opublikowano

Witam mam problem który agregat wybrać z silnikiem diesla czy jednak benzyniak.

Zastanawiam się nad dieslem dlatego że mniej pali i to że olej napędowy zawsze się znajdzie w gospodarstwie z benzyną to jest różnie. Więc ktoś ma doświadczenie w tym to proszę o pomoc.

Diesel http://allegro.pl/agregat-pradotworczy-7-5-kva-6-kw-diesel-3fazy-i1439863854.html

benzyna http://allegro.pl/agregat-pradotworczy-7-5kva-sila-fv-promocja-i1443510151.html

Opublikowano (edytowane)

Kolego lepiej poszukaj jakiegoś starego wojskowego agregatu w dieslu bo te nowe to badziewie a parametry podawane są z kosmosu np. maksymalna moc może być pobierana przez krótki czas. Ja już się na to nabrałem i żałuje moja honda moc 11kW benzyna pracowała przez 3 godziny i poszła prądnica <_< Co ciekawe była tylko podłączona żarówka, wiertarka i szlifierka kątowa które nie chodziły razem. Może taki lipny egzemplarz mi się trafił ale cóż kto nie ryzykuje w kozie nie siedzi :D Jak już będziesz jednak kupował to chyba lepszy będzie z silnikiem diesla mniej pali i paliwo jak już mówiłeś zawsze się znajdzie w gospodarstwie.

Edytowane przez Adriano1232
Opublikowano

Miałem taki sam problem ale w grę wchodził agregat napędzany WOM i wybrałem tą trzecią możliwość czyli napędzany przez przekaźnik i uważam że jak na gospodarstwo to jest najlepsze rozwiązanie a ten pomysł podrzucił mi znajomy który pracuje w firmie która podłącza agregaty prądotwórcze.