Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kupić nowe-... mieć wybijak... i wymieniamy ...żadna filozofia dasz rade:))))))))0

kupujemy komplet naprawczy.. niewiem ile teraz stoi ale grosze..wiecej odwagi, jak juz tulejki to i szczotki i wyczysc wirnik...

Opublikowano

Witam. Panowie mam pewien problem , gdyż kiedy próbuje odpalać słychać stukanie pyk , pyk nawet nie kręci silnikiem tylko takie cos. Dwa dni pozniej podchodze i lapie obraca silnikiem odpalił mi. Pozniej biore to samo i obraca , obraca i nagle zawiesza mi sie rozruch po wyłaczeniu przycisku odpalania nadal sam kręci rozrusznikiem i tak przez 3 min. Nagle poczułem że coś śmierdzi coś jakby sie kopciło odpiołem szybko kabel od akumulatora a on cały był gorący. I teraz tak za każdym razem jest że zawiesza się i kręci nawet jak sie wyłaczy odpalanie. Nie wiem co to może być czy to rozrusznik czy wyłącznik i włącznik rozrusznika? Proszę o pomoc panowie. Poniżej zdjęcia.

http://i54.tinypic.com/f0uvi9.jpg

http://i56.tinypic.com/vqhauv.jpg'>http://i56.tinypic.com/vqhauv.jpg

http://i56.tinypic.com/vqhauv.jpg

Opublikowano

Jak rozrusznik nie chce się wyłączyć to prawdopodobnie w elektromagnesie w czasie pracy rozrusznika zgrzewaja się styki. Rozbierz go i wyczyść papierem ściernym albo wymień na nowe.

To że nie chce kręcić tylko tyka to też prawdopodobnie wina styków. Będą nadpalone i brudne, raz nie łączą a jak zaskoczą to się grzeją przez zwiększony opór i zgrzewają się.

Opublikowano

Albo to objawy zjechanych szczotek. Ja ostatnio się tak bawiłem ze swoim 3 dni, i to, i tamto a w końcu odkryłem że szczotki nie dolegają do wirnika. A teraz ma takie obroty jakbym odpalał bizona :unsure: . Na zawsze nie zapomnę jakie miałem nerwy jak ludzie w polu robili a ja musiałem stać :P .

Opublikowano

Awarię włącznika elektromagnetycznego wyszukasz paląc z rozrusznika "na krótko" jeśli odpali bez żadnych problemów to jest wina samego włącznika, jeżeli bedzie jak z kluczyka to jest wina bendixa.

Opublikowano

Witam. Posiadam oryginalny czeski rozrusznik z przekładnią planetarną do C 360. Kupiłem go jako nowy i po roku czasu mam z nim problem. Podczas uruchamiania zimnego silnika (dłuższego kręcenia) np. gdy jest mróz mam pewność, że sprzęgiełko rozrusznika wycofuje się z wieńca i kaleczy go, nawet wyrwało pół zęba z nowego wieńca. Nie ma tego problemu gdy silnik jest ciepły i wystarczy tylko na ułamek sekundy włączyć rozrusznik i silnik zapala. W rozruszniku wymieniłem już elektromagnes, bo myślałem, że to jego wina. Wieniec też jest nowy i cały czas jest problem z zapalaniem. Są potężne trzaski. Proszę o pomoc! Co może być uszkodzone w rozruszniku?

Opublikowano

Witam!!!

Mam problem z rozrusznikiem który nie kręci ale wyrzuca gdy przytykam śrubokręt do tych 2 śrub to rozrusznik kręci nie mam pojęcia Weście po muście!!!14321409864afc7859bcd20.jpg

Opublikowano

Trochę dziwna sytuacja, ponieważ jak nie wyrzuca to i nie kręci co by oznaczało że jest zepsuty automat, może coś nie łączy, lub źle podłączone?

Opublikowano

Trzeba przyłożyć plusowy z kabelkiem przykręconym małą śrubką. Powinno kręcić. I naucz się pisać kolego. Jeżeli całkiem padł to zawieź do regeneracji i za krosze zrobią

Opublikowano

te rozruszniki były bardzo ciekawe w użytkowaniu,a mianowicie LUBLIN 2 też je miał i dlatego myślę że nie jest zepsuty,otóż raz do roku trzeba go rozebrać i dokładnie wyczyścić,zbiera się trochę pyłu w elektromagnesie i tłoczysko się zawiesza(bardzo wrażliwy na zabrudzenia w tym miejscu),po wyczyszczeniu zawsze było OK.to taki sam rozrusznik MAGNETON,tylko głowicą się różni.(dodam że tłok w elektromagnesie jest osobno,nie jest wbudowany w środek,jak rozbierzesz to kapniesz o co chodzi)