Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Użytkuję Pawercomanda i nie mam żadnych zastrzeżeń, niby droższa, ale się opłacało, a jak jeżdżę czasami z kolegą to jak obserwuje te wajchowanie to bym nie wyrobił gdybym miał taką skrzynię :rolleyes:

Opublikowano

O które wajchowanie Ci chodzi? w jakiej skrzyni teraz?

No a w zetorze to tez się trzeba namachać i tych guzików powciskać trzeba trochę żeby się bujnąć.

Ogólnie najlepiej mi się jeździ w transporcie ursusem 1212 - 1,2,3,4 i już 40 mam, trzy razy wajchę przełożę i spokój, redukować nie trzeba prawie, jak coś to trójka i zółw i idzie:D. Szybciej nim się rozbujam niczym w nh te guziki ponaciskam wszystkie. Szkoda że nie można biegów omijać w nh, czasem by to się przydało np na pusto jadąc.

• Thanks 1
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Z opinio człowieka który jeździł ciągnikami podobnej mocy skrzynia PS w JD nie szarpie na tyle co PC. Dodatkowo PC trzeba kalibrować, czego w JD nie trzeba robić. Ogólnie im bardziej wygodna i zaawansowana skrzynia tym większa strata mocy i trzeba się z tym liczyć.

Opublikowano

wieksza strata energii, ale lepsze wykorzystanie korzystnego przebiegu mocy ciagnika. poprzez lepsza skrzynie uzyskujemy znacznie lepsza charakterystyke trakcyjna, a do tego mozemy wykonac prace w lepszej jakosci i szybszym czasie, wiec ja bym sie tak stratami nie przejmowal.

PC w NH dostaniemy juz w malych ciagnikach, a w JD tylko w serii 8030, takze to tez plusik dla nh, w mniejszych johnach albo autopower, albo dzwignia jak w starze, nic posredniego.

Opublikowano

Rzeczą oczywistą jest to że lepiej mieć więcej biegów i to w zakresie prędkości który najczęściej jest używany. a straty mocy na zaawansowanej przekładni nikt nie odczuje gdy będzie mieć więcej biegów do wyboru które można płynnie zmieniać beż konieczności zatrzymywania sie w polu.

Opublikowano

Ja sobie pozwolę tak napisać

1. Skrzynia bezstopniowa

2. Full powershift - Power Command 18 lub 19 biegów w nh, 16 czy tam 18 w case magnum, oraz jd od serii 8

3. Hexashift 4x6 claasa, dyna 6 4x6 MF

4. Range Command w NH - 3x6

5. Skrzynie 6x4 z DF, Same, Lambo

6. Electrocommand w nh - 4x4, Power Quad w JD i jego odmiany - 5x4

Potem wiadomo skrzynie z 1,2 półbiegami lub bez wogle.

Opublikowano

Nie pisałem o valtrze i mc bo nie wiem jakie tam są skrzynie. Podałem tylko przykłady full powershiftów wiem że jest ich więcej.

Temat uważam za wyczerpany do głębi, każdy teraz powinien wiedzieć co jak i gdzie.

Opublikowano

Diler dał mi w standardzie do 6070 Plus skrzynie Sami Power Shift 16/16 co o niej sądzicie? Dodam jeszcze że ciągnik ma być jako główny w gospodarstwie. Prace jakie by wykonywał to: orka, brona talerzowa i transport. Czy lepiej dołożyć trochę kasy i wziąć inna skrzynie? Jak tak to jaką i ile trza byłoby dopłacić?

Opublikowano

kolego było pisane przeczytaj caly temat - ta skrzynia nazywa się electrocommand i zgodnie z brzozakiem stwierdziliśmy że za mało biegów. Wszystko pisałem poczytaj dokładnie bo nie będziemy się powtarzać a jest tam dużo napisane.

Opublikowano

Kolego NH 6050 PC full wypas 225netto. Większy model 10tys drożej. RC 10 tys taniej. Jeszcze jakieś pytania. Ja jestem zainteresowany 6070 RC i czy warto dać 10tys drożej za PC czy lepiej kupic RC. Pisac uzytkownicy ogolnie o tym ciągniku.

Opublikowano

@piters182 Przez cały temat @Yarecki i @brzozak powtarzają że PC jest sużo lepsza od RC

Opublikowano

mam skrzynie PC w modelu 7030 mieszkam w terenie górzystym. Ta skrzynia jest za***ista wyjeżdzam z gospodarstwa 20 ton pszenicy na d*pie nciskam przycisk automat i nic mnie nie obchodzi zajebioza wyłanczam dopiero przed wjazdem na wagę. Dodam że przesiadłęm zię z ursusa 1224 więc to był szok :) Zrobione 1700 mth bez problemów zero awarii

Opublikowano

A powiedzcie mi prosze, automat w PC dziala na calym zakresie? W RC wydaje mi sie (slusznie?) ze tylko w grupie C.

Ponadto, czy automat przerzuca tylko w gore, czy redukuje tez?

Opublikowano (edytowane)

Od ponad miesiąca mam możliwość jazdy T6000 w RC Semi. Szczeże powiem to trochę żałuję, że nie ma PC. Ciągnik jest wyposarzony w ten nowy podłokietnik i sama zmiana biegów w tym nowym jojstiku nie jest za przyjemna w porównaniu do starszej wersji TM( ale to są moje odczucia , człowieka który jest w nie standardowej wersji ;) ). Semi to opcja w której dzięki automatyce zmienia bieg- w zakresach polowych A i B po 6, na tomiast w zakresie C automatyka zmienia 6 lub 7 biegów(zależy czy mamy wariant Eco lub 50 km/godz.). Niby pod względem obsługi to jest taka sama skrzynia jak w TM lecz coś tu mi brakuje( może wymagania z biegiem czasu rosną). Jeżeli ktoś jest przed wyborem RC czy PC to dopłaćcie do PC z resztą jak widzę Power-ów schodzi więcej. Nowy podłokietnik jest ok daje na pradę nieporównywalny komfort. Jeżeli ciągnik ma pełnić rolę głownego lub wspólpracować z opryskiwaczem lub rozsiewaczem to zalecam dokupienie od razu radaru- potem jego zamontowanie to sporo zachodu , a w T6000 w polskiej kompletacji szpece z Płocka go nie ujeli i mało kto o tym wie przed zakupem ciągnika- szkoda bo maszyna już jest kompatibilna z Iso Busem a radaru nie ma i jak ma też prawidłowo obliczać obrobiony obszar. Oczywiście walczcie z dealerem o dodatkowe oświetlenie w masce bo po jaki kit są te duże lampy z przodu jak nie są wykorzystne ale to temat o skrzyni a nie o ciągniku T6000. Reasumując chłopaki dopłaćcie te 10 tys( to już nie jest dużo jak się kupuje ciągnik za ponad 200 tys netto), a warto.

Edytowane przez Tc56