Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam u mnie tak samo słoma leci na sita, ale mam teraz gorszy problem, musze wymienić zębatke i łożyska na górnym wałku podajnika kłosowego, czy ktoś już coś takiego robił? jakieś wskazówki? bo ani z jednej strony ani z drugiej nie ma dojścia dla ściągacza. prosił bym o jakieś podpowiedzi.

Opublikowano

Mam zamiar kupić sieczkarnię do consula ,leży zdjęta z kombajnu i tu mam wiele wątpiliwości czy jest cała, na zdjęciach tylko widzę że na boku kombajnu jest dołożone koło pasowe skąd idzie napęd.

Jeżeli ktoś wie coś na ten temat proszę pisać.

i jeszcze z kąt pochodzi napęd na jakim kole się zaczyna

Opublikowano

Ursusek94, ja wymieniałem tą zębatke. Problemów większych nie ma, musisz tylko zdjęć osłone od góry, wyciągnąć klina i powoli wybijać zębatkę.
Wysoki 1122: Napęd do sieczkarni idzie z prawej strony od koła napędzajacego klawisze. Powinno się założyć podwójne koło pasowe a pas powinien się krzyżować żeby obroty sieczkarni było w dobrą storonę.

A powiedzcie mi, mam problem bo już kilka razy rozwaliło mi łożyska na mocowaniach wytrząsaczy. Na wolnych obrotach da sie zaobserwowć że podsiewacz i sita chodzą lekko po skosie zliżając się do lewej krawędzi. Co moze być przyczyną?  wada fabryczna?

Opublikowano

chodzi ci o te takie ramiona ? Bo jak założysz, to podsiewacza nie dokręcaj do oporu, tylko zrób z obrót za pasek żeby sie ładnie ułożył. Kiedyś podobnie mieliśmy, ale właśnie po odpowiednim ustawieniu podsiewacza mamy spokój

Opublikowano

ToMekGrzybek takich głupot to nie pisz naped sieczkarni consula jest zabrany z koła odrzutnika , sa na nim dziurki fabryczne gwintowane , i do tego koła przykręca sie drugi , napinacz ject zas przykręcany pomiędzy obudowe kombajnu a szufladę sit wymiennych.Kombajn niezwykle zwrotny , oszczędny i prosty w budowie :)

Opublikowano

nie wiem dlaczego się tak dzieje pocztę sprawdzam co tydzień i wiadomości od Ciebie nie mam .Mam pytanie do forumowiczów czy wie ktoś może o hederze 3 metrowym do consula ???zamienie za swój z dopłatą , ja mam 2,6 metra .

Opublikowano

jakie są maksymalne obroty i  jakie najbardziej uniwersalne? bo mam zepsute koło i muszę ustawić raz na cały sezon żebym mógł siec bez przestawiania.

Opublikowano (edytowane)

zboża: jęczmień, pszenżyto, pszenice i owies. Koło jest lekko rozwalone i mam skręcone na stałe na dystansach. Teraz pas jest mniej więcej na środku jednego i drugiego koła, jakie to są obroty? bo nie moge znaleźć tej skali  :mellow:

Pomoże ktoś?

Edytowane przez celtis
Opublikowano

witam posiadam claasa consula dokladnie od roku i w tamtym sezonie mialem problem z czyszczeniem zboza do zbiornika dostawala sie sloma plewy i resztki klosow przypuszczam ze to dla tego ze jak prosilem o pomoc znajmego kombajniste to mi ustawil predkosc bebna na 1300 obrotow ale chce poznac wasza opinie kosilem glownie pszenice jezeli to nie wina obrotow to czego z gory dziekuje

Opublikowano

Zwieksz trochę siłę wiatru i górne sita te grzebieniowe bardziej płasko ustawić,bo za bardzo są podniesione do góry i między grzebienie wlatuje słoma i kłosy tylko za bardzo ich na płask nie kładż bo zacznie Ci gubić ziarno ,i z wiatrem też nie za mocno bo drobniejsze ziarno też wydmuchnie do tyłu za kombajn :rolleyes: Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

a obroty bebna jakie powinny byc do pszenicy a jakie do owsa bo na internecie wyczytalem ze 1300 to za duzo. a ktore sito mam bardziej plasko ustawic przednie czy tylne a moze oba??  Pozdrawiam

Edytowane przez BartekStawiarski
Opublikowano

a obroty bebna jakie powinny byc do pszenicy a jakie do owsa bo na internecie wyczytalem ze 1300 to za duzo. a ktore sito mam bardziej plasko ustawic przednie czy tylne a moze oba??  Pozdrawiam

Ja zawsze stosuję zasadę: "Nie jest za dużo jeśli nie lecą połówki"

A z Polskiego na nasze. Jeśli do zbiornika nie leci mąka to wszystko jest w porządku

Opublikowano

Sita tak jedno jak i drugie a z obrotami jeśli na 1100 bedzie wymłacał dobrze to wystarczy nie ma celu katować młocarni i żeby nie robić kaszy z ziarna a do owsa ja daje obroty ok.1000 i dobrze wymłaca i nie wyłuszcza ziarna i jeszcze szczeliną na klepisku musisz dostosować ją tak aby czysto omłacał i nie niszczyło ziarna.

Opublikowano

SIema kosiłem dziś pszenicę zastosowałem się do waszych rad i o wiele lepiej czyścił consul ale jeszcze nie jestem w pełni zadowolony z osiągniętego rezultatu poniewac z ziarnie było troche plew co mam zrobic?? Obroty bębna w okolciach 950-1000 szczelina klepiska na 5 otworze od góry sita żaluzjowe prawie calkiem lezą a sito dolne ma srednice cos kolo 4mm wiatr jest ustawiony maksymalny i trochę pszenicy wypadało z kombajna ale nie duzo

Opublikowano

Według instrukcji na zboża obroty max 1200,gryka 800obr.Z wialnią bym nie przesadzał bo duże obroty powoduja wibracje i mogą nie wytrzymać łopatki wiatraka, ważne jest aby jak najszybciej materiał przemieszczał się po sitach-(końcowa część sita żaluzjowego mozliwie poziomo))

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jaffa
      Po prawej stronie kombajnu obok przenośników kłosowego i ziarnowego jest ostojnik  a w nim wkład filtrowy metalowy z drobnej siateczki. Przedmuchałem to i go włożyłem z powrotem ale się zastanawiam czy nie wymienić na nowy? Dmuchacie go czy wymieniacie na nowy? Tak to nic mu nie dolegało ale już 16 lat ma.
      Tak wygląda (zdjęcie z netu nówki):

• Przez franekblady
      Dzień Dobry.
      Kupiliśmy Consula i podczas jazdy do domu 40 km na kołach zaczął ciec wariator jazdy do tego stopnia, że nie dało się już jechać. Wyciek wyglądał jakby leciało z samego środka z uszczelniacza 4x10x4  numer 48 w katalogu na iglicy zaworu nr 64 w katalogu. Wymieniłem to kolanko nr 65 z iglicą na nowe wraz z uszczelniaczem nr 48, jednak wyciek pojawia się nadal. Czy siłownik jest w środku w tym drążonym wałku do którego wchodzi iglica z kolankiem? Jak to dalej rozebrać? Czy muszę zdejmować koło wewnętrzne do tej operacji i jak je zdjąć? Proszę o jakąkolwiek pomoc bo w okolicy nie ma fachowca i kogo bym nie pytał nikt nie wie, nie robił tego. Ja sam robię to wszystko na czuja i nie wiem nawet gdzie dokładnie jest siłownik. Żniwa tuż tuż.

• Przez Nowy81
      Ma ktoś te złomy jeszcze:) .Panowie jaki tu powinien być łańcuch. mam katalog od korb...(w sieci też takie są) i jakby brakowało początku tablicy  31. Poproszę o numer itp.
      Ten wydaje mi się za duży. Nie widzę na nim numerów...
      Ten napinacz z drzewa mocno zużyty, może zastosował ktoś jakieś koło zębate?

• Przez mf390
      Witam, przymierzam się do zakupu i montażu klimatyzacji do Dominatora. Czy montował ktoś i mógłby coś doradzić?
    • Przez MKHarikeen
      Kupiłem Mercatora i mam pytanie jak przesunąć na bok kosz sitowy. Widzę że kosz sitowy z jednej strony ociera o bok kombajnu a z drugiej strony jest trochę miejsca. Widać że tarło już od jakiegoś czasu i tylko w jednym miejscu więc nie wiem czy się tym przejmować.

• Dodaj nową pozycję...
v