Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj na jednym kawałku tyle co poprzeczkę zasialem i pociapalo.. Jutro skończę bo niby ma być pogoda, a zdecydowałem posiac przed świętami ponieważ prognozy po świętach są dosyć deszczowe a mam takie pole nie dosyć że na górach to gliniaste i jak teraz nie posieje to pewnie dopiero w maju.. A jak będzie zimno to burak przez dwa tygodnie i tak nie powschodzi pewnie

a co robiłeś przez pierwszą dekade kwietnia ze w Wielki Piątek dostałeś s...ki?

Opublikowano

belwedere forte ma 200 et-u i mozna go stosowac niezaleznie od fazy buraka,po prostu taka rejestracja. A lepiej zapodac betanal maxx pro 1,5 l + goltix1l, czy elite 1l +goltix 1l, (wszystko x3) ?

Opublikowano

nie dostałem niczego i nie mam zamiaru się z niczego tłumaczyć zwłaszcza tutaj na forum, a sraki to dostają teraz Ci co wcześniej posiali żeby móc teraz 'spokojnie' świętować.. 

Dokładnie, ma urosnąć to i tak urosnie :) no chyba ze wczesny odbiór jezeli nie to nie ma co panikowac

Opublikowano

jest problem i to duzy rzepak sie wali jak glupi, co dzien leje i wieje a tu jeszcze na swiata przymrozki nadają.....

panowie mozna do betanalu + goltix dodac jeszcze cos np. safari ??

Jest patent 1,25 betanal+1l goltix i potem w kolejnych zabiegach safari-10,15,20 gr. U kuzyna robiliśmy ten patent w tym roku na polu po rzepaku bezpośrednio, ale że trochę bałem się wziąć za to odpowiedzialność zmniejszyliśmy dawki w każdym zabiegu o 5 g i pole czyściutkie a buraki nic nie odczuły.

Opublikowano

Ja dziś byłem zobaczyć na polu czy buraki schodzą zaczynają wychodzić ale i chwasty się gdzie nie gdzie pokazują trzeba by pryskać tylko że pogoda płata figle jak nie pada to mocno wieje i nie da się wjechać a pogoda po świętach ponoć nie ma się poprawić

Opublikowano (edytowane)

Kiedyś opryskałem, a rano mróz ziemia beton części wypadło ale równomiernie.

Trochę pomogłem
[galleryimg=686431]

Edytowane przez ansu
Opublikowano

opryskane buraki.

1.1L Betanal MaxxPro + 1.5L Goltix + 18g Safari

Teraz się modlić zeby rzepak wzięło.....

kolego trochę przesadzileś z dawką to safri mogleś zostawić gdyby goltix nie załtwil go ale goltkix to cholera z betanlem max pro jak potrafil zaltwić kolo miedzy sąsiada rzepak to chyba skuteczna mieszanka

Opublikowano

Kiedyś opryskałem, a rano mróz ziemia beton części wypadło ale równomiernie.

Trochę pomogłem

[galleryimg=686431]

Nie masz problemu z chwastami w takich bryłkach? przecież tam nie doleci oprysk

Opublikowano

tak a za 2-3 dni dostanie wlasciwe liscie i wtedy bede mogl sobie strzelic w leb. wole zeby troche przybilo mi buraki ale zalatwilo rzepak

Na tak pryskam

1 kemiron z  kemifarmem 80% dawki

2 kemiron z kemifarmem 100 % plus Safari 15 gram

3 raz niekiedy nie trzeba, nie ma po co pole czyste przeważnie,  ale jak już to to samo co 2 raz.

Raz  wyszedł mi rzepak i  jak burak zakrył rzedy rzepak miał  z 25 cm średnicy to zdecydowałem się na 3 zabieg to pryskałem safari 30 gram i kemifarm 1 litr, raz rzepak wymiotło całkowicie.

Goltixu wcale nie stosuję.

Do tego dobry adiuwant to podstawa.

Opublikowano

Mi odradzali adiuwant do mieszanki kemifam kemiron i pyramin. Tomek - jaki adiuwant dodajesz do herbicydów? Ja chcę spróbować asystent+. Prognozy na następne tygodnie paskudne, może nawet nie być możliwości żeby wjechać w pole, a tymczasem buraki parę dni temu powschodziły. Chwasty w większej ilości i w znacznie większej ilości. U mnie króluje przytulia. Maj w prognozach długoterminowych również zapowiada się deszczowo, więc 2 pierwsze zabiegi będą kluczowe, żeby pózniej nie biegać z motyką w miesiącach letnich.

Opublikowano

Ja sialem 4 kwietnia. Zimno buraków jeszcze nie widać tylko rzepak co 3-5 metrów wyskoczył. Moim zdaniem trzeba poczekać bo mówili o przymrozkach a po za tym innych chwastów brak.

Opublikowano

Mi odradzali adiuwant do mieszanki kemifam kemiron i pyramin. Tomek - jaki adiuwant dodajesz do herbicydów? Ja chcę spróbować asystent+. Prognozy na następne tygodnie paskudne, może nawet nie być możliwości żeby wjechać w pole, a tymczasem buraki parę dni temu powschodziły. Chwasty w większej ilości i w znacznie większej ilości. U mnie króluje przytulia. Maj w prognozach długoterminowych również zapowiada się deszczowo, więc 2 pierwsze zabiegi będą kluczowe, żeby pózniej nie biegać z motyką w miesiącach letnich.

Ja 4 lata temu przypadkowo podałem Prewentor bo innego nie miałem, jest to adiuwant do fungicydów od Osadkowskiego. Teraz tylko jego stosuje.

Ale w tym roku myśle dać asystent który do wszystkiego zawsze stosuję. Jest naprawdę dobry i to w dolnych  dawkach.

Jeszcze to daję 300 litrów wody przy oprysku na chwasta, To też  przypadkiem bo za dużo mi się wody nalało do opryskiwacza.

Ale w tym roku myśle o zmiejszeniu drugiej dawki środków o 20%  i jednak pojechaniu 3 dawką  w  normalnej dawce. Z tego względu tą 2  zredukować bo   jednak po drugiej dawce burak  mi choruję i żółknie.

A jeszcze do każdego oprysku dodaję Venzar ale w takiej ilości żeby  ogółem wyszło połowę dawki.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v