Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

więc wywnioskowałem, że sypnę sól potasową i fosforat prosty wymieszany z polidapem pod korzeń. Później dolistne bor, inne mikro i makro.

Ja zawsze daje polidap z solą a dopiero po wschodach azot:)

Opublikowano

Pewnie ktoś stosował, jak Ci został RSM, to wielkiej różnicy nie będzie. Tu azot i tu azot, można przemieszać albo nie. W RSM zadziała szybciej może dzień, może dwa, chyba, że susza to może trchę lepiej RSM, ale jak mieszasz glebę to jeden ciort.

Opublikowano

byle nie za duzo, bo azot w formie saletrzanej powoduje złe ukorzenienie. Mocznik lepszy ale i on jest w RSM

mocznik nie jest dobrym wyborem pod burak. Amoniak pali siewki. No chyba ze wysiejesz go dużo wcześniej

Opublikowano

parę stron wcześniej ktoś pisał że dając mocznik pod buraki powinno się go wymieszać z ziemią i odczekać przynajmniej 7 dni aby uwolnił się amoniak, ale i są tacy którzy sieją nawozy rano a po południem buraki już zasiane i dziwią się że wschody nierównie lub część nie schodzi

Opublikowano

mocznik nie jest dobrym wyborem pod burak. Amoniak pali siewki. No chyba ze wysiejesz go dużo wcześniej

to dla mnie zaszczyt podjąć polemikę z Łośktoś.

Amoniak pali siewki wszystkich roślin  bo jest toksyczny, ale z tego co doczytałem amoniak nie wytwarza się od tak i nie tylko z mocznika. Trzeba warunków glebowych żeby go wytworzyć.  Ale dziś z powodów spotkań garażowych nie jestem w stanie tego rozwinąć. Doczytam i  Napiszę jutro.

skąd takie newsy z tym złym ukorzenianiem, robiłeś jakieś badania, doświadczenia laboratoryjne?

W takim razie po co chodzić do szkoły skoro tam ciągle uczą tego, co wymyślili zbadali  inni? mogłem włożyć siurdasa do maszynki do mielenia mięsa, ale czytałem, że mi go ukręci, więc nie będe "robił badań"

W kilku opracowaniach tak doczytałem, więc ktoś robił badania, ja nie będę, piszą, że ta forma źle wpływa na ukorzenienie. Nawet w tym Vademecum nawożenia było o tym słowo.

Nie wiem po co my o tym się rozwodzimy, jak nie jesteśmy chemikami.

Opublikowano

doczytałem, ale było ciężko, bo podwójnie. W glebie przewapnowanej i zasadowej jon amonowy przekształca się w amoniak,  który jest toksyczny dla młodych roślin. W glebach o PH5,5-6,5  mocznik nie jest toksyczny. Poprawcie jak możecie.

Opublikowano

powiem tak, nie stosowałem jeszcze rsmu pod buraki, spotkałem się z kilkoma osobami co przeszły na taki system - to oprócz korzyści finansowych nikt nie wspominał o jakichś negatywnych skutkach takiego rozwiązania, bo myślę, że byłaby to ich jednorazowa przygoda..

ja będę dawał pod korzeń RSM+S i później pogłównie również, jestem bardziej rolnikiem praktykującym niż wierzącym w dyrdymały osób, które chcą czymś zabłysnąć (i nie mam tu na myśli Ciebie ravoj, tylko autorów tego co przytaczasz).. zastosowałem w zeszłym roku rsm 32 przedsiewnie pod pszenicę jarą i to w niemałej dawce i jeżeli ograniczałoby to dobre ukorzenienie to myślę, że w takiej roślinie jak pszenica która ma dosyć płytki system korzeniowy ( w porównaniu do buraka) to w takim dosyć suchym sezonie nie osiągnąłbym z tej jarki 6-7t, tylko 3-4t...  

Opublikowano

tez chce zastosowac przedsewnue rsn 26=s tylko w jakiej dawce i ile czasu przed siewem

Opublikowano

Odnośnie formy azotanowej azotu, owszem to prawda że ma negatywny wpływ na system korzeniowy ale to nie do końca dobre stwierdzenie. Bardzie wypadałoby powiedzieć "ogranicza rozwój systemu korzeniowego". Jest bardzo łatwo dostepna do pobrania i mobilna w glebie przez co rozleniwia system korzeniowy a to nie jest pozytywnym zjawiskiem. Zwykle problem niezauważalny ale z teoretycznego punktu widzenia istnieje.

Co do mocznika, ma zarówno przeciwników jak i zwolenników. Osobiście stosuje tylko na 2 dawkę w pszenicy oz. (aczkolwiek możliwe że wkrótce zastapi go saletra) i przedsiewnie w pszenicy jarej.. Kiedyś był u mnie siany pod buraki ale nie sprawdził się, zbytnio "męczył" wschodzące buraki.

Co do samego działania, aby azot z mocznika mógł zadziałać musi najpierw ulec hydrolizie do formy amonowej (potem może przechodzić do azotanowej). Po hydrolizie działa tak samo jak N z innych nawozów z formą amonową, ale.... Mały przykład:

stosując 60 kg N w postaci saletrzaku i mocznika

- z saletrzaku mamy 30 kg formy amonowej, 30 saletrzanej

- z mocznika 60 kg formy amidowej która w najbliższym czasie przejdzie w całości do formy amonowej czyli bedzie 60 kg amonowej

Jako że to jon amonowy w odpowiednich warunkach moze przechodzić w amoniak to w przypadku mocznika będzie tego amoniaku niestety więcej

Opublikowano

I zgadzam się  z Tobą w 100%, rzetelnie i profesjonalnie to wyjaśniłeś. Sam nawóz mocznikowy typu Mocznik 46 wysiany w dawce 100kg/ha mógłby nieco zamulić wschody, chociaż to mała dawka  a im większa dawka tym na pewno gorzej.

Dlatego w RSM są trzy formy, więc rozlewając np. 100kg RSM  32 damy  jedynie 16 kg mocznika, więc myślę, że jak ktoś nie przesadzi z RSM, a przecież o to chodzi żeby nie przesadzić, to złych efektów nie będzie.

Opublikowano (edytowane)

witam, czytam ta dyskusje i mam pytanie otoz zakupilem juz mocznik pod buraki oraz saletrzak? to wychodzi na to ze lepiej przed siewem dac saletrzak i wymieszac z gleba a mocznik po głownie? (oczywiscie sol itp tez idzie) w tej kolejności bd ok? drugie pytanie, sial ktos odmiane KAGU? podobno niezla, jakies opinie?.

Edytowane przez Kamilek1
Opublikowano

Ja daję i saletrzak i mocznik pod korzeń i nie mam problemów ze wschodami

No bo my Zenon już się zagalopowaliśmy w kosmos z tymi wywodami na temat azotu, zwłaszcza że każdy ma inną glebę i warunki. U jednego amoniak się wytworzył a u drugiego nie. Czytam  o azocie już tydzień i jest tyle warunków i czynników, co się dzieje z tym pierwiastkiem,  że normalny człowiek tego nie pojmie,  czeba być chemikiem jak Ogar, on ma łeb. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v