Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

chciał bym dać przedsiewnie i wymieszać później to różnie bywa więcej się traci lub popłynie z wodą, myślałem max 300 kg i później już nie dawać pod buraki zawsze daję obornik oraz gorczyca jest siana

Opublikowano

Panowie, udało mi się zakontraktować buraki i chciałbym zapytać co dosypać, żeby było dobrze. Na jesień poszło 400 kg polifoski 6 i 100 kg soli pod pług. Na jednej działce było pszenżyto ozime które dało 7,5-8 ton, na drugiej pszenica ozima która podobnie plonowała i jęczmień jary co sypnął 5 ton. Słoma scięta z pełnym zestawem uprawek. Dołożyć jeszcze soli i polifoski teraz przed uprawkami? Co lepsze z azotowych przedsiewnie? RSM czy kupić saletrzak z borem? 

Gość lukejro
Opublikowano

hehheh U mnie przy prawie o połowę mniejszym nawożeniu plony wynoszą 70-80 t/ha na ziemiach III-IV klasy. Przy takiej cenie buraków szkoda walić na zapas, 10 ton buraków nad limit to zaledwie 500zł minus koszty załadunku i transportu....

Opublikowano (edytowane)

kolego, ja do tej pory dawałem saletrzak, ale od tego sezonu przerzucam się na rsm przed siewnie i później pogłównie (już stosowałem), teraz przede wszystkim trzeba liczyć koszty a rsm od saletrzaku tańszy, przynajmniej jak ja na jesieni się zaopatrywałem... co do dawek nawożenia to przy średnich zasobnościach gleb III klasa nawożenie rzędu 300kg soli potasowej (180K), 200-300 kg superfosfatu wzbogaconego, oraz azot w ilości 120-140kg/ha jest wystarczające na uzyskanie plonów rzędu 50-70t/ha przy wczesnym kopaniu (koniec września), a plony pszenic później niczym nie odstają, jeżeli w ziemi jest wystarczająca ilość wody oczywiście, bo w zesżłym roku na jednym kawałku pszenica po burakach o wiele wcześniej skonczyla wegetacje niż na innych ze względu właśnie na wyciągnięcie sezon wcześniej przez buraki wody na max, no a w następnym sezonie to wiemy jak było z opadami.. (chociaż plon na wyżej wspomnianym kawałku ok 6,5-7t i oczywiście przed siewem pszenicy poszło dobre 200kg/ha polisofki 6)

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano

Uczę się i dlatego każda wskazówka jest dla mnie ważna. RSM 28 mam już na podwórku, czekam na wyniki analiz bo musze mieć aktualne dla cukrowni. RSM nie palił lisci jak rozlewałes drugą dawkę? A może czekałes na deszcz, w tamtym roku tak lałem w zbożach i kukurydzy drugą dawkę, tj z deszczem. Buraki mają być kopane na 90% w listopadzie albo później...

Opublikowano

Coraz więcej osób rezygnuje z uprawy w mojej okolicy. Drogi asfaltowe poniżej 12t przeważnie 5-8t których stan nie pozwala na transport, drogi gminne przeważnie gruntowo-błotne nawet ciągnikiem problem.

Zabierali najczęściej listopad grudzień teraz przewidywany odbiór 14 wrzesień jaka odmiana odpowiednia????

Gość lukejro
Opublikowano (edytowane)

tylko póżniej jakie masz zboże po burakach. 

Jeśli pszenica siana do końca października to spokojnie 7t/ha, jak później to wiadomo w zależności od tego jak szybko przyjdzie zima... Robię co 4-5 lat badania gleby, PK w zależności od działki na poziomie średnim albo wysokim, PH uregulowane. U mnie nawożenie to 70-80 P,  ok 120-140 K, 170N - w dwóch dawkach. I tyle wystarcza, w tym roku 70t/ha kopane 18 września, polaryzacja 17,6.

Tak jak pisałem, przy dzisiejszych cenach buraków nie ma co iść na rekord....

Edytowane przez lukejro
Opublikowano

Też trochę masz lepszy klimat. u mnie pszenica po burakach jeżeli zimowa to 8-10t/ha. jaką odmianę miałeś na ten termin dostawy bo ja mam też w tym roku na ok 20 września.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v