Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Koncern!! to spółdzielnia kilka rolników założyło firmę chciało zarobić podstępem w Polsce , a teraz po uwolnieniu limitu dążą do tego aby całą produkcję przenieść do siebie. także Panowie właściciele tej spółdzielnie to rolnicy którzy wolą pracować teraz u siebie. do tego znajomy pracuję u niemca sporo czasu i mówił , że zostawiają sporo pola na buraki bo wiedzą co się święci. 

A tak nawet jeśli byłoby porozumienie to kto posieje za 8 zł buraka

Opublikowano

Witam, mam  pytanie czy ktos z was stosowal podczas siewu nawozy mikro? czy jest sens ekonomiczny  ich stosowania, czy jest roznica w wschodach burakow a jewsli tak to jakiej firmy polecicie?

Ja robiłem eksperymenty z mikronawozami. 3 sezony robiłem próby z nawozami startowymi z Agrosimexu (microstar pz i pmx). Specjalnie zakupiłem dozownik do takich nawozów (trafił mi się używany za 500 zł) i zamontowałem na siewniku. Jako że dozownik był na max 6 rzędów a siewnik mam na 8 więc było łatwo porównać działanie. No i 3 sezony nie widziałem żadnych pozytywnych efektów. Nawozy szły w dawkach od 10 do 30 kg/ha. Nawet w 2 sezonie miałem wrażenie że buraki siane z nawozem jakby wolniej się wiosną rozwijały, ale minimalnie, ledwo zauważalnie. Nie zauważyłem różnic ani w rozwoju ani w plonach. 

Miałem okazję rozmawiać w 4 oczy z takim doktorem, który zajmował się badaniem wpływu tych nawozów na plony. Powiedziałem mu o moich spostrzeżeniach. Potwierdził, że jeśli gleba jest zasobna w składniki pokarmowe to stosowanie tych nawozów nie daje praktycznie nic. Za to efekty ponoć widać na glebach mniej zasobnych w składniki (np nowe dzierżawy) albo w wyjątkowo stresowych warunkach wiosennych (susza albo długotrwałe zimno). 

W każdym razie ja jak na razie zaprzestałem ich stosowania. 

Koszt przy dawce 20 kg/ha był jak pamiętam ok 180 zł

Opublikowano

sieje w tym roku 20 ha i planuje zasiac trzy odmiany:

Maribo- Gallant

KWS- Panorama i Graciana

siales juz Panorame czy pierwszy rok ?Bo ja mialem w 2016 roku Lavende KWS termin zbioru 04.10,2016 cukier 19,3 plon slaby bo susza duza w naszej okolicy byla tylko 57t/ha i zastanawiam sie czy Panorama lepiej by wypadła 

Opublikowano

Ja robiłem eksperymenty z mikronawozami. 3 sezony robiłem próby z nawozami startowymi z Agrosimexu (microstar pz i pmx). Specjalnie zakupiłem dozownik do takich nawozów (trafił mi się używany za 500 zł) i zamontowałem na siewniku. Jako że dozownik był na max 6 rzędów a siewnik mam na 8 więc było łatwo porównać działanie. No i 3 sezony nie widziałem żadnych pozytywnych efektów. Nawozy szły w dawkach od 10 do 30 kg/ha. Nawet w 2 sezonie miałem wrażenie że buraki siane z nawozem jakby wolniej się wiosną rozwijały, ale minimalnie, ledwo zauważalnie. Nie zauważyłem różnic ani w rozwoju ani w plonach. 

Miałem okazję rozmawiać w 4 oczy z takim doktorem, który zajmował się badaniem wpływu tych nawozów na plony. Powiedziałem mu o moich spostrzeżeniach. Potwierdził, że jeśli gleba jest zasobna w składniki pokarmowe to stosowanie tych nawozów nie daje praktycznie nic. Za to efekty ponoć widać na glebach mniej zasobnych w składniki (np nowe dzierżawy) albo w wyjątkowo stresowych warunkach wiosennych (susza albo długotrwałe zimno). 

W każdym razie ja jak na razie zaprzestałem ich stosowania. 

Koszt przy dawce 20 kg/ha był jak pamiętam ok 180 zł

Alio bardzo dziekuje za  twoja opinie podparta doswiadczeniami gdyz takie sa najtrafniejsze.  Pasuje w takim razie gdyz moje gleby sa raczej zasobne pozdrawiam

Opublikowano

Pierwszy rok bede sial Panorame ale podobno dobrze wypada. Lavenda duze ma uliscienie i czy szybko zakrywa mieszyrzedzia?

no liscie to male nawet bardzo male ale moze to przez susze no nie wiem ale jako miedzy rzedzia to mi szybko zlaczyl szybciej niz u kilku znajomych Jampol KCHBC siany nawet kilka dni wczesniej tylko moje liscie jakby stanely w pewnym momencie 

Opublikowano

Porównuje z sąsiadami czego ile sypneli nie wiem ale tylko liście były na Plus bo porównywanie z kimś nawet 3-4km dalej bezsensu bo punktowe burze robiły swoje a co dopiero z kimś z innego rejonu ale mieli cukier po 17-17.5 chyba nie kłamali najwyżej dołożyli i plon jeden miał też około 55t ale on cukier miał 17 a reszta 40-45t także te 2.3% zrobiło w cenie róŻnice dosyć spora a kopany jednego dnia .Na wsi tylko ja miałem zagraniczny

Opublikowano

kolego ja w ostatnim sezonie miałem posianą Lavende oraz Primaverę obie są z KWS, więcej Lavendy nie wezmę przynajmniej u mnie się nie sprawdziła liście dużo mniejsze a i  korzeń dużo mniejszy urósł jak w Primaverze. Było bardzo dobrze to widać bo pole nawożone równomiernie a jak siałem buraki to do 2 pojemników na nasiona wsypałem Primaverę a do pozostałych 4 Lavendą  obie odmiany równo zeszły ale jak już przyszło do zakrycia międzyrzędzi to Lavenda miała problem bo liście są mniejsze, ale w lecie jak doskwierała susza też było widać różnicę że Lavenda sobie nie radziła liście były uwiędnięte a Panorama liście stały ale również jak zaczął atakować chwościk pryskałem 2 razy tylko dlatego że bardziej brał Lavendę wszyscy się mnie pytali co ja robiłem że te 2 rządki są takie ładne a pozostałe 4 coś nie tak kolor liści jasny zielony a przecież wszystko jednakowo nawożone i jednakowo chronione. Na jesień jak kopałem to Primavera była o 1/3 większa od Lavendy ale i tak plon był zadowalający 82 t/ha cukier 17.8 kopane było 4 listopada  

Opublikowano

nie wiem w badanich KSC wypadala bardzo przyzwoicie i wedlug kws tez https://www.kws.pl/aw/Produkty/Burak-cukrowy/Publiczny-zbior-buraka-cukrowego/~hujj/  takze trudnio mi powiedziec na chwoscika pryskalem raz i to duzo pozniej niz wszyscy Liscie male ale korzen jak na ta susze moim zdaniem maly nie byl i wlasciwie gdyby nie dwa place na ktorych  nie powschodzil praktycznie zaden to 60t mialbym spokojnie z hektara bo zbiornik byl z dwoch dlusgosci pola a na tych przejazdach gdzie trafil sie ten felerny siewnik przejechal prawie 3 dlugosci takze no ja zadowolony jestem ale jak bede mial mozliwosc w tym roku zasieje Panorame bo z nasionami roznie jest u tych naszych inspektorów a jak nie to znowu Lavende

Opublikowano

wiem że Lavenda wychodzi dobrze w badaniach dlatego ją wziąłem ale u mnie jakoś nie poszła szału nie było więc z moich obserwacji wiem że już jej drugi raz nie wezmę

mam jeszcze pytanie czy był ktoś z was na spotkaniu z przedstawicielami Sudzucker w Krzyżowej lub w Rzeszowie bo na portalu piszą, że już wszystko jest uzgodnione i inspektorzy będą jeździć z umowami do podpisania a tu rolnicy nic nie wiedzą? podzielcie się informacjami

Opublikowano

Warunki są takie że jeśli zasiejesz conajmniej tyle co w tamtym roku i wywiążesz się z umowy to cena buraka wyniesie 24,5 euro przy cenie cukru 450 euro jeśli taniej sprzedadzą cukier to buraki też będą tańsze i odwrotnie droższy cukier drosze buraki do tej ceny dochodzą jeszcze premia za póżne i wczesne dostawy oraz okrycie. To tak po krótce jeśli chodzi o cenę.

Opublikowano

Możliwe, czekam własnie na niego. W moim przypadku jest to wejscie w uprawę buraków można powiedzieć od zera. Rodzice siali jeszcze jakies 10 lat temu ostatni raz, mieli kwotę którą później dzierżawili itp. Ale to historia. Zobaczymy co powie instruktor.

Opublikowano

A jak w tym roku będą naliczane dopłaty, bo na umowie mam 5,7ha a posieje 6ha to do jakiej powierzchni dostanę dopłatę.
W zeszłym roku sąsiad miał odmianę lawenda i stwierdziłem że w tym roku i ja posieje bo wyglądała bardzo ładnie i dobrze planowała.

Opublikowano

oczywiście każda złotówka się przyda, mój inspektor dziś do mnie dzwonił i chciał się umówić na podpisanie umowy ale przez telefon nic nie powiedział jedynie tyle że źle nie będzie, ma być we wtorek więc zobaczymy co zaproponują cukrownia Ropczyce-Sudzucker

Opublikowano

to wiem za co ta kasa ostatnio

Cukier ostatnio jest w cenie,być może to zaliczka na tzw dodatkowe świadczenie finansowe w skrócie podział nadwyżki.Ale pewności nie mam.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v