Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

no ja dałem saletre amonową  przedsiewnie 68N  do tego 35 P w superfosfacie granulowanym ( tu błąd według mnie lepszy będzie fosforan amonowy ) 120 K w soli potasowej do tego pod orke dałem 16 ton obornika z 8 tonami pomiotu. Pogłównie saletra 51N też saletra amonowa w połowie czerwca i pod koniec czerwca 60K w soli potasowej. Zawartość PK średni poziom , a magnezu bardzo duży Ph badane przed orką 6,7. Razem azotu było ~ 120N  z minerlanych plus 28N  z obornika plus 28N z pomiotu razem 176N

@Alio , a ty jak dawałeś azot? liczyłeś obsade ? u mnie 110 tyś

nie znam zawartośći azotu mineralnego w glebie...

@Ansu też myśle dać jednorazowo predsiewie N tylko ja nie mam jakiś mocnych gleb więc obawiam się wymycia , dlaczego saletrzak a nie saletra ?

Edytowane przez e2visionamd
Opublikowano

Ja ja na razie jadę na dość wysokim nawożeniu bo od 8 lat nie mam obornika ani możliwości jego kupienia gdzieś blisko.

Co do azotu to zwykle wychodzi mi łącznie ok 200 kg N i zawsze idzie przedsiewnie 300 kg/ha saletrzaku z borem (81 kg N) i później saletra w jednej lub 2 dawkach łącznie 300-350  kg saletry na ha czyi 100-120 kg N/ha przy czy saletrę zwykle staram się wysiać do końca maja. 

Nawet gdybym się kiedyś zdecydował na obniżenie dawki N to chyba pozostałbym i tak przy dwóch dawkach azotu. Bałem się w tym roku że będę miał niski cukier, bo buraki do kopania w końcu listopada były ciemnozielone a u sąsiadów już łapały żółtawy odcień. I owszem większość miała cukier wyższy (18 i lekko powyżej) ale u mnie buraki nadrobiły plonem. Jak mawia mój inspektor ani plon ani zawartość cukru nie jest wyznacznikiem. Jest nim plon cukru z ha. U mnie w tym roku 15.93 t/ha. 

Opublikowano

no to dałeś więcej azotu niż ja co prawda trochę wcześniej , a większa polaryzacja.. to kiedy kopane były? dużo opadów do czasu kopania było ? jaka zawartość azotu w burakach bya bo ja 13,90 jakie odmiany miałeś ? ja vangelis i trochę charley. 

Opublikowano

Mam rozsiewacz 1800l współpracuje z ciągnikiem na ogumieniu 600 więc ciężko powschodowo

Korzenie buraka sięgają ponad 2m Azot szybciej i więcej spłynie i ulotni stosowany kilka razy pogłównie jak stosowany przedsiewnie i wymieszany przemieści poza zasięg buraka. Po żniwach NPK gdzie cały N z powierzchni słoma, a z głębszych obszarów poplon zje i do wiosny prawie nic nie zostanie. Zastosowany N przedsiewnie przemieszcza się wraz ze wzrostem korzeni.

Saletrzak bezpieczniej działa na wschodzące rośliny jak saletra, a na pewno mocznik

To jest koniec października korzenie poplonu urwane na 20cm rosną o wiele głębiej pobierając....

[galleryimg=666539]

Opublikowano (edytowane)

miałeś zakontraktowane 16 ton cukru ( 100 ton buraków po 16% tj. 16 ton cukru ) 87 ton buraków x 0,184 polaryzacji = ~ 16 ton cukru. Wszystko ponad 87 ton to nadwyżka. Chyba ,że masz jakie górne granice inaczej liczone spójrz na umowę...

Edytowane przez e2visionamd
Opublikowano

Jak tam KSC Krasnystaw odebrał już u was buraki. W mojej okolicy po odwilży i opadach drogi powiatowe i gminne stały się nie przejezdne dla samochodów o takim tonażu Czekam na mróz a tu +++++++

Opublikowano

Właśnie u mnie okolice Łęcznej nie ma szans jeździ ta doczyszczarka ja chce i gdzie chce... kierowców jak na lekarstwo... Pryzma nie okryta a temperatura raz grzeje raz mrozi... wiec same straty 

Opublikowano

W tym roku mają zakończy.

Jakoś zabrali 18 aut po porannym przymrozku. Jeszcze nie wszystkie dojechały polaryzacja 17,5% zanieczyszczenia 9,5%. Średnio na aucie ~27t netto II (4t przeładowania) zebrane z 5ha gdzie jesienią sarny i łosie, a wiosną dziki grasowały. Szkoda że ponad 20% ponad umowę w niższej cenie umowę mam na 6,5ha. Gdyby nie moje błedy, zwierzęta oraz kopanie i odbiór w trudnych warunkach..............
Niech się śmieją, że nie orzę czy sieję nawozy i poplony w sierpniu oraz nie podsiewam azotem po wschodach.

Opublikowano

..... bo na jednej zmianie i po południu. Najgorzej rano zanieczyszczenia wysokie i cukru mało. Mam nadzieje, że reszta poszła na tej zmianie.
Przez takich kierowców uczciwi kierownicy cierpią Taki rozpier-..... drogi, a wygrywa przetargi poniżej kosztów i zarabia na tym co przeładuje
W mojej okolicy zostało ~ 800t i niema jak zabrać bo droga przestała istnieć. Ma być w TV. Ciekawe co będzie KSC zgodziła się na taką lokalizację pryzm, a dwa dni do końca krojenia ??

Opublikowano

Nie tylko u Ciebie takie przeładowane auta. U mnie też zabierał Krasnystaw, odległość 100 km czyli dużo dalej jak od Ciebie. Myślę, że przeliczyli się z ilością buraka i pozwolili kierowcom wjeżdzać z dowolnym ładunkiem. Nawet pytałem kilku to potwierdzili że mają z cukrowni pozwolenie na wjazd z ładunkiem powyżej 26 ton A wieczorami i w nocy inspekcja ich nie ściga. W inne lata kto to przekroczył 26 ton ładunku to wylot z kampanii za drugim razem. Patrzę na to co ode mnie pojechało. Najmniejszy ładunek był 40.5/26  ton a największy 48.5/34.3 tony. Podałem wagi brutto i netto . Netto II najwyższe miałem z tego ostatniego 31.35 t. Pamiętam z 10 lat temu jak mi jeszcze zabierali do nie istniejącej cukrowni Lublin buraki to jeździł gość co miał samochód z przyczepą i potężne zakładki. Zabierał nawet 45 T ładunku. Ale to było dawno.....

Opublikowano

Koniec z 5ha

Spokojnie idę na sylwestra, będzie się działo, oj, przed czwartą w nowy rok nie wychodzę.

Suma wagi netto II wszystkich dostaw buraków:463,22t (92,6t/ha)
Ilość dostaw:18
Średnia polaryzacja indywidualna:17,30 % (To po przeliczeniu do 16% 506,25t)
Średnie zanieczyszczenie indywidualne:9,19 %

Ostatni samochód był łączony

Opublikowano

To chyba trafiła się dobra zmiana równolegle 1km dalej druga czyszczarka brała kopane w gorsze błoto i pryzma pchana ładowaczem i poniżej 9%. Dzień wcześniej dostawali ponad 10%

Opublikowano

Nagle kolega, który udzielał się w temacie bardzo intensywnie ucichł. Pewnie trudno przyznać się, że buraki rosły na I i II klasie, bo wówczas te 100 ton  z hektara przestaje robić już tak ogromne wrażenie. 

Opublikowano

Wystarczy zajrzeć do galerii i wcześniejszych odpowiedzi Umowa 390t Ziemia zlewna 3b do 4a działka 80x620m pH 6,6 zasobności PK bardzo wysoka Mg średnia. Worek/ha polifoski 6 po żniwach gruber, poplon, wiosną rundup worek/ha saletrzaku 27 siew co 18cm mikrodawki herbicydów mikroelementy bor mangan fungicyd. Sam jestem zaskoczony tym u kolegi kopałem wydawały się ładniejsze ale tylko było dużo liści netto II ponad 80t/ha . Zawsze celuję ~75t/ha

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v