Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, pawel177 napisał:

Czyli decis mega.

Dzisiaj wlałem do betanalu i tagri 0,25 decis.Szkoda tylko,że po godzinie zaczęło lekko padać.

I wierz tu prognozom.

czyli ze co decis ci nie podziała ? bo na chwasty to po deszczu powinny ci działać 

bo ja tez decisem pryskalem buraki i od chwastów i po godzinie deszczyk lekki przyszedl no to na chwasty powinno podziałac , a na pchelkke decis po godzinie to go zmylo czy bd działał dodam ze u mnie straszna susza 

Opublikowano

Stosujecie już w burakach dokarmianie dolistne i nawozy czy narazie same herbicydy i insektycydy. Ja mam trochę buraki uszkodzone przez pchełki i zastanawiam się czy jakoś je wzmocnić...

Opublikowano
30 minut temu, Krzysiek89 napisał:

Stosujecie już w burakach dokarmianie dolistne i nawozy czy narazie same herbicydy i insektycydy. Ja mam trochę buraki uszkodzone przez pchełki i zastanawiam się czy jakoś je wzmocnić...

Jak mam chwasty to nic nie stosuje bo nie mam zamiaru ich żywić

Opublikowano (edytowane)

Od kiedy stosujecie azot poglownie w buraku przedsiewnie dalem 50N z polidapu i teraz na 4 liscie poszedł saletrzak przed desczem 66N i jescze planuje saletry za 3 tygodnie z 68N na ha?

Edytowane przez lesbycool
Opublikowano

W ubiegłym roku siałem saletrę dwa dni po ostatnim zabiegu herbicydowym (17.05.2018). W tym roku mam pola w miarę czyste i zastanawiam się jak w tym roku rozłożyć nawozy.

Opublikowano

Ja daję pogłównie jak mają 4 pary liści wykształcone, ogólnie do 120N/ha łącznie (uprawa na oborniku). Póki co daleko do tego, męczą się w tym roku niemiłosiernie. Wilgoci teraz mają u mnie oporowo, ale zimno jest.

Opublikowano (edytowane)

A po ch-j ten azot! Liście chcecie mieć po pas? Przedsiewnie z polifoski wychodzi 30-40 kg a z saletry 60-70 i koniec z azotem.Trochę z odrzywkami i koniec.Wiecie gdzie burak ma korzeń?On z tego posianego azotu powierzchownie nie skorzysta,liście tak ale kosztem korzenia.

Edytowane przez pawel177
Opublikowano
1 godzinę temu, pawel177 napisał:

A po ch-j ten azot! Liście chcecie mieć po pas? Przedsiewnie z polifoski wychodzi 30-40 kg a z saletry 60-70 i koniec z azotem.Trochę z odrzywkami i koniec.Wiecie gdzie burak ma korzeń?On z tego posianego azotu powierzchownie nie skorzysta,liście tak ale kosztem korzenia.

Jaki plon zyskujesz przy takim naworzeniu i czy stosujesz obornik ?

Opublikowano
3 godziny temu, lesbycool napisał:

Od kiedy stosujecie azot poglownie w buraku przedsiewnie dalem 50N z polidapu i teraz na 4 liscie poszedł saletrzak przed desczem 66N i jescze planuje saletry za 3 tygodnie z 68N na ha?

34 n i starczy w zupełności, kasę z oszczędności daj na odzywki i stymulatory typu optysil i wyjdziesz na tym zdecydowanie lepiej

Opublikowano

Panowie znalazłem artykuł w intenetach. Dotyczący dokarmiania krzemem praktykuje ktoś z was takie nawożenie? Jeśli tak w jakiej formie podajecie w jakiej fazie rozwoju i w jakich dawkach. https://nawozy.eu/wiedza/porady-ekspertow/nawozy/dokarmianie-dolistne-krzemem.html

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, monix napisał:

Stosowalem to w tamtym sezonie rewelacji nie ma moze dlatego ze byla susza

Przy tego typu testach powinno sie robić odcinek kontrolny i wtedy jest porównanie. Po kilku takich doswiadczeniach stwierdziłem ze szkoda kasy na ten cały mikroszajs. Zamiast wydac 4000 na odzywki w moim gospodarstwie wole kupic za ta kase 2 kurniki(ok 180 ton) obornika i to rozrzucic na 10 ha. A niestety zadna odzywka nie zastapi obornika co 4 lata....

Ps. 

Na siarczan magnezu nie szkoda kasy☺

Edytowane przez pala92
  • Like 1
Opublikowano
6 minut temu, pala92 napisał:

Przy tego typu testach powinno sie robić odcinek kontrolny i wtedy jest porównanie. Po kilku takich doswiadczeniach stwierdziłem ze szkoda kasy na ten cały mikroszajs. Zamiast wydac 4000 na odzywki w moim gospodarstwie wole kupic za ta kase 2 kurniki(ok 180 ton) obornika i to rozrzucic na 10 ha. A niestety zadna odzywka nie zastapi obornika co 4 lata....

Ps. 

Na siarczan magnezu nie szkoda kasy☺

Zgadza sie ale trzeba zbadac polaryzacje z pryskanych i nie pryskanych tym g

Opublikowano
22 godziny temu, ansu napisał:

Również zakończyłem sprawę N.

Niby rządki widać z daleka, ale jakoś w tym roku powoli rosną.

Bo zinmo jest miałem dziś prysnąć ale wstrzymałem się żeby stresu burakom zaoszczędzić

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie czym dobić komosę białą, po dwóch zabiegach niby dolne liście ma podwędzone, ale wola walki w niej ogromna . 🤨Dobrze by było gdyby przy okazji tego zabiegu rdesty też przeszły już na ciemną stronę mocy 🙄

Edytowane przez beata12596
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Bartek933 napisał:

Dobrze by było gdybyś dopisała czym dotychczas pryskałaś

Beta 1,2 l/h i Kosynier 1l/h, dawkowanie zgodnie z zaleceniem inspektora. Ostatni zabieg 9 dni temu. 

Edytowane przez beata12596
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v