Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 godzin temu, skywalker89 napisał:

U mnie jak w latach ubiegłych nie zaobserwowałem większych strat, tak teraz coś się zaczyna dziać.. najwidoczniej od pola co w tamtym roku buraki miałem, znalazłem już trochę obgryzonych buraków, dużo takich dziurek w ziemi jest i podobno on tam siedzi bo na wierzchu nic nie ma.. przegartając ziemie jednego skubanca tylko znalazłem.. dodałem do połowicznej dawki herbicydowej delametryne.. mam nadzieję że w najgorszym wypadku trzeba będzie tylko kilka siewników przesiać..

IMG_20190420_160255.jpg

A powiedz co to za feromon? 

To trzeba takich pułapek od ciula nastawiać to się go wyłapie dziada ręcznie 😃

Feromon nie wiem jaki to jest nie zwracalem uwagi, bo dostalem to wszystko od inspektora.

Opublikowano
2 godziny temu, Andrju65 napisał:

dostałem instrukcje żeby do I zabiegu dodać podwójną dawkę CYPERKILL MAX 500 EC ale u mnie narazie w pułapkach jest po 2-3 dzienne. okolice Zamościa

Opublikowano
1 godzinę temu, dexter00 napisał:

dostałem instrukcje żeby do I zabiegu dodać podwójną dawkę CYPERKILL MAX 500 EC ale u mnie narazie w pułapkach jest po 2-3 dzienne. okolice Zamościa

Stosowalem juz to dawalem ponad 100 ml cyperkillu + 400 ml aktiv 5 I nawet go nie ruszylo

Opublikowano (edytowane)

W zeszłym roku w okolicy sprawdzał się chloropiryfos 2l/ha + dimetoat 1l/ha + NaturalCrop 0,5l/ha. Może spróbuj tego.

Edytowane przez Cradle
Opublikowano

0.6 dursban i pół setki cyperkilu max daje mu radę tylko trzeba wziąść pod uwagę to że ciągle go będzie przybywać i wydaje się że to nie działa jeśli jest bardzo duży nalot tego świństwa to raczej jest prawdopodobne że będzie z burakami pozamiatane, osobiście tak daję i zdychają pryskam w dzień

Opublikowano

W tamtym roku stosowałam chloropiryfos + Bi + bulldock. Dawek nie pamiętam. Ale wytrulo wszystko co się ruszał na polu, dobrze i źle zarazem.

Opublikowano
Toru napisał:

W tamtym roku stosowałam chloropiryfos + Bi + bulldock. Dawek nie pamiętam. Ale wytrulo wszystko co się ruszał na polu, dobrze i źle zarazem.

piękna mieszanka dzisiaj byłem na polu i cisza nie ma szkodnika dolnośląskie

Opublikowano

U mnie ledwo co buraki zaczynają wschodzić a już ponadgryzane są. Najgorzej że te wschody byle jakie przez brak opadów i niech się jeszcze to dziadostwo czepi to calkiem lipa będzie. A jeszcze caly tydzień ma ostro wiać i ciekawe jak będzie z opryskami. 

Opublikowano

Na szarka podziałało, jeszcze olejan szedł do tego żeby trzymało się to na robaku. Dla cukrowni szedł oczywiście proteus 😉 Na szkoleniach mówią że Szarek żerują w dzień i oprysk wieczorem nie pomaga, pamiętam dwa lata temu jak się pojawił, przez pomyłkę dawką na 3ha opryskalem tylko pole do okoła właśnie wieczorem, pryskalem wtedy samym chloropiryfosem 2l/ha, następnego dnia leżał do góry nogami.

Opublikowano

na szarka nie stosowałem i nie wiem ale rozmawiałem z inspektorem i twierdził że po zastosowaniu kaiso padają ,na pewno spróbuję nawet ze względu na koszt zabiegu

Opublikowano

Witam panuje u mnie burza piaskowa i na piachu przysypało mi ziemią buraki ktore już wzeszły niektóre jeszcze nie wyszly w fazie liścieni czy wyjdą on z tego piachu czy przesiwać te miejsca ?

Opublikowano

Jak ci zawiało to nie wyjdą ,gorzej że duż wyciał wiatr,jeśli tak wiało,jakie obrażenia roślin robi szarak,obgryza liścienie czy odgryza łodyżke ?

Opublikowano

żeby ocenić trzeba by było widzieć jak bardzo zasypane co do szarka to on wszystko może zjeść ale przeważnie to liście z serduszkiem zjada zostaje sama łodyga i "po ptokach"

Opublikowano
Dnia 22.04.2019 o 12:26, Kris1976 napisał:

piękna mieszanka dzisiaj byłem na polu i cisza nie ma szkodnika dolnośląskie

Przed chwilą, monix napisał:

U mnie sa pogryzione liscienie i nawet zjedzone bylem w sobote i bylo ok a dzisiaj juz zjedzone to chyba pchelka buraki kws 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Camry napisał:

żeby ocenić trzeba by było widzieć jak bardzo zasypane co do szarka to on wszystko może zjeść ale przeważnie to liście z serduszkiem zjada zostaje sama łodyga i "po ptokach"

Sa takie z 4 dni jak wyszly i z centymetr do dwoch je dziś przywialo na piachu ziemia  nie wiem co teraz robić  mam tak z pół hektara na 4 hektarach na lepszej ziemi ich nie przywialo u nas sa mozaiki gleby ?przesiewac ? Czy może sie jakoś wydostaną ?

051763_940.jpg w takiej fazie je przysypalo piasek na centymetr do dwóch wydostaną się czy przesiewac 

Edytowane przez lesbycool
Opublikowano

trudno co kolwiek doradzić wiem tylko że pośpiech jest dobry przy łapaniu pcheł ,może odczekać pare dni i zaobserwować co się będzie działo

Opublikowano

Może jak rąbek zielonego wystaje to byłaby szansa że przeżyje ale jak cały burak leży pod dwoma centymetrami to będzie miał problem tak sądzę. Rolnikowi zawsze wiatr w oczy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v