Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie do tych co mają już nasiona na ten sezon. Macie jednostki zaprawione Cruiserem lub Monturem Forte?

Opublikowano (edytowane)
Dnia 14.02.2019 o 12:01, Andrju65 napisał:

W Strzyżowie  wiadomo już coś?

Tak oficjalnie idzie do zamknięcia.

w w w farmer . pl/produkcja-roslinna/okopowe/tylko-u-nas-s-dzucker-zamyka-cukrownie-strzyzow,83950.html

Edytowane przez mano
Opublikowano

jak nie teraz to za rok i  Ropczyce zamkną bo kto będzie siał buraki za 60 zł tona przy 16 % 

Opublikowano

pierw to trzeba by pozamykać tych co to wcześniej podpisali żeby sprzedać a potem odkupić to co zostało ale za ich  majątki 

Opublikowano
Ulman napisał:

A dlaczego? Przez wiele lat ludzie dla nich produkowali i krzywdy nie mieli.

Dlatego mamy wybór ,siejemy lub nie ,osobiście przy tej cenie w sudzucker jest ryzyko coś nie wypali np.głównym czynnikiem pogoda i jesteś pod kreską na zero nie wyjdziesz. Nie powiem lata wstecz było ok. cena za buraki była wyższa ale też inna relacja była cena paliwa nawozu ,teraz cena za buraki kompletne dno.

Opublikowano (edytowane)

Panowie czy są tu tacy co stosują cały azot przedsiewnie? Chcę trochę zamienić technologię...

Ja po kontraktacji w KSC. Inspektor bez problemu na moją prośbę zmniejszył o 7% liczbę ha oczywiście zostawiając limit na dotychczasowym poziomie... ;)

Edytowane przez alvaroalvaro78
Opublikowano (edytowane)

Ansu i to cały azot? Żadnego NPK czy obornika? Poplon wiążący azot? Myślę o 350kg Poli 6, 200kg Mocznika i 300kg Saletrosanu tyle że saletrosan chyba na 4 liście bno trochę sporawo było by tego N włącznie z Saletrosanem...

Edytowane przez alvaroalvaro78
Opublikowano

Za dużo , maks 120 N ,bez obornika -polon facelia też rozważam na próbe hektar ,całość N  -przedsiewnie

Opublikowano (edytowane)

Siewki buraka są wrażliwe na amoniak i zasolenie więc trzeba uważać z formą i ilością azotu i innych przedsiewnie.

Poplony są systematycznie od dziesięcioleci, jedne rosną poprzednie się mineralizują NPK po żniwach też worek/ha 7/20/30 zasobność wysoka do bardzo wysokiej. Wiosną przedsiewnie, a powschodowo dolistnie przy okazji mikro ze 20-30N. Plon ostatnio średnio ponad 80 co po przeliczeniu do referencyjnego 16% czasem ponad 100.

Edytowane przez ansu
Opublikowano

Ktoś poza miwigosem stosuje dawki N w okolicach 120? Myślałem o 150 kg soli potasowej przedsiewnie i 600 kg Sulfanu z Yary w 2 dawkach, ale skoro  120 kg N wystarczy to wysypie 500 kg w jednym strzale i święto. Ojciec na pewno powie, że nie urosną na tak małej ilości azotu. :D 

Opublikowano

Ja tam już sam nie wiem jak to jest, jedni sypią więcej drudzy mniej, ale u siebie widzę, że jak dam mniej po lepszym stanowisku to plon lepszy. Żeby te 70-80t urosło to z powietrza się azot nie weźmie, coś trzeba dać, coś jest w ziemi, coś przybędzie pewnie w ziemi z tej demineralizacji

Opublikowano

Ja zaobserwowalem ze azot dla burakow jest skladnikiem drugorzędnym. Ja sieje ok 130 kg N i plony jak na moją okolice w gornej granicy. Bardziej zwracam uwage na PK.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v