Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W tamtym roku całe pk dane na jesieni P60kg K120kg czystego skadnika, na wiosen przed siewem 120kg azotu, plon 80 ton cukier 16,4.  W tym roku te same nawozenie tylko całosc nawozu podana na wiosne. Plon 73ton cukier 17,4 na 4klasie. W obydwu przypadkach kopane w połowie listopada

Opublikowano (edytowane)

jak  już podajecie nawożenie, to podajcie może jakie zasobności i po czym te buraki i co ile lat burak po buraku, bo patrząc na niektóre wpisy mam wrażenie, że niektórzy chyba zgubili jakieś faktury z nawozów.. u mnie przy wysokich zawartościach pk i w miarę ok ph sypię ostatnie lata po 200kg superfosfatu i 200kg soli pod pług (przy N 120-150kg/ha, ostatnie lata szło zawsze saletrzak przedsiewnie i później rsm, ostatni sezon i przedsiewnie i pogłównie rsm, kolega twierdzi u siebie że przez to miał spadek plonu i wraca do saletrzaka), plon 50-65t kopiąc wrzesień, cukier 4 lata był 17-19,5, ten ostatni sezon 16,2... zastanawiam się teraz poważnie czy na wiosnę nie dorzucić po 200-300korn kali bofosfory wysokie-bardzo wysokie, a potas średnie-wysokie (gleby ciężkie, 3 klasa), a buraki mi wychodzą w większości co 3rok na polu, ostatnio trochę bezpośrednio po rzepaku (pod rzepak idzie średnio 400kg polifoski6, pod pszenice 200 i sypie czy to po burakach czy rzepaku)...

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano

Jesienią 40t obornika, wiosną 400kg Polifoska6, 200kg Salmag z borem, 100kg Kizeryt, pogłównie 200kg Zaksan + dolistne, 2 x zabieg na chwościka, gleba IIIb-IVa, przedplon zboża ( w międzyczasie kukurydza, ale nie wszędzie), 4 lata przerwy na danym polu (na lepszej glebie siejemy 2 lata z rzędu) plon 95t na czysto, polaryzacja 17,5%, kopane w połowie listopada. Plon zależy od roku, lecz zawsze jest ponad umowę. 

Opublikowano

Jak jest z drugim rozliczeniem w KSC ? Pierwszy przelew 30 dni od zakonczenia dostaw, drugi niby do 31 stycznia kasa ma byc wyplacona te pozsotałe procenty tak ? Czy do 31 maja po prostu zrobic rozliczenie ?

Opublikowano (edytowane)

77 brutto za tonę kontraktowych w suedzucker bez wzgledu na polaryzację. Nadwyżka z polaryzacji i ogólnie nadwyżkowe będą płacone w czerwcu. Potrącą za nasiona, transport i załadunek i całe g... wyjdzie w porównaniu do lat poprzednich. Gdyby nie przyzwoity plon 83 t/ha to bym się poważnie zastanowił nad rezygnacją z uprawy.

A propo transportu i załadunku w suedzucker. Wie ktoś ile cały ten koszt obsługi wyniesie za tonę? Ponosimy całość kosztów czy jak w poprzednich latach płacimy tylko część?

Edytowane przez JozB
Opublikowano
46 minut temu, hubert9595 napisał:

Siał ktoś buraki po kukurydzy na ziarno? 

Sprawdź tylko następstwo roślin, po zastosowanych herbicydach i możesz siać. Ewentualnie delikatne problemy przy uprawie przedsiewnej, lepiej się sprawdzi agregat talerzowy, ale przy biernym nie będzie tragedii ale troszkę może wyciągnąć resztek.

Opublikowano

byłem na szkoleniu o strip tillu i były pokazane zdjęcia jak rolnik zasiał buraki po kukurydzy na ziarno nie wyglądało to ciekawie w trakcie siewu ale pod koniec wegetacji nie było śladu po kukurydzy

Opublikowano
9 minut temu, mateusz44 napisał:

A w KSC cena na obecny sezon jak się kształtuje ? jest ktoś z obecnie  przeglądających z KSC Werbkowice ?

Moim zdanie lepiej nie będzie , tylko gorzej. Widać po cenie w sklepach cukru i przypuszczalnych na ten rok dopłatach.

Co do Werbkowic to mają zwiększyć ilość zakontraktowanych buraków na ten sezon bo na max jeszcze nie wykorzystali zdolności przerobowej.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v