Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie panowie mam problem z rumianem polnym albo albo muranom bezwonnom w burakach.Wykonałem w burakach trzy zabiegi kosynierem i betanalem po litrze na hektar i niema chwastów oprócz tej murany albo rumianu sam nie wiem co to jest bo ciężko rozróżnić.Dwa tygodnie pryskałem jeszcze samym  Lontrel 300 SL w dawce 0.4/ha i nie widać wielkich efektów oprócz poskręcania chwastu. Przypomnę że rzędy buraków zakryły ziemię.I nasuwa mi się pytanie czy

Safari® 50 WG zwalczy to dziadostwo?
Opublikowano

Panowie -pytanie do tych co siali polskie nasiona Fantazja.Jaka obsada,wschody itd.U mnie są jeszcze miejsca,gdzie nasiono siedzi w glebie i nawet nie ma kiełka.

Prawie 60 dni od siewu.Na jednym kawałku na wierzchu jest 3 na 10 roślin.Sucho jest ale dziwne,że  w rzędzie wyszła co 3 roślina.

Opublikowano (edytowane)

Obejrzyj dokładnie te nasionka czy  nie są pęknięte, choć teraz już tego może być nie widać. U mnie w tym sezonie też spore braki w obsadzie choć tragedii nie ma.

Siałem 2 gatunki z dwóch różnych firm. Buraki tak normalnie wschodzą 10-14 dni. W tym roku siałem jak było b. ciepło i szybko wystartowały a potem nastąpiło to długie ochłodzenie. Obserwowałem buraki, bo mam je tuż obok podwórka. Te które przed zimnem (przymrozki raz -5 i raz -3) zdązyły puścić listki poradziły sobie. A te które nie zdążyły wyjść spod ziemi w dużej części wypadły. wykiełkowały ale uschły im kiełki po prostu. Nie wiem czy od zimna czy zgorzel czy jeszcze coś innego. I nie zależało to od odmiany czy producenta nasion. Znajomi którzy siali po mnie ok 1.5 tygodnia mają niemal idealne wschody. U mnie było za to widac, że zdecydowanie lepiej radziły sobie nasiona pobudzane. 

Edytowane przez Alio
Opublikowano

ja mam polskie nasiona finezja i polonia i jakieś w niebieskich otoczkach 2 letnie bo mi brakło na 20 arów i polskie zeszły w 98 % a te niebieskiej otoczce już nie bo wyszły po przymrozkach ale inspektorka mówiła że finezja i polonia są pobudzane przymrozek prawdo podobnie uszkodził kiełki

Opublikowano

stosował ktoś kemifam super koncentrat  i atoplan gdy buraki zakryły 70 % miedzy rowkami na etykiecie pisze że do 8 liści a sprzedawca z wianu twierdzi że można jak nawet takie duże

Opublikowano

sprzedawca w wia-lanie nie jest żadnym znawcą ani praktykiem. To zwykły podawacz środków, tylko dziadek na rynku ma wiedzę o środkach i jego warto słuchać, jeśli chodzi o sklepy w naszej okolicy. Ale w tym wypadku może mieć rację ten koleś, swoją drogą to nie lubię zakupów w wia-lanie...

Opublikowano

ja też nie lubie ale tylko tam dostalem coś teraz na buraki ale ja też czytam w internecie jest etykieta i pisze że bez wzglendu na faze rozwojową buraka można stosować

Opublikowano

Tam Ci sprzedawcy my w burakach juz takie manewry prowadziliśmy że szok

coś wiencej koloego może na temat tego szoku

Opublikowano

Witajcie panowie mam problem z rumianem polnym albo albo muranom bezwonnom w burakach.Wykonałem w burakach trzy zabiegi kosynierem i betanalem po litrze na hektar i niema chwastów oprócz tej murany albo rumianu sam nie wiem co to jest bo ciężko rozróżnić.Dwa tygodnie pryskałem jeszcze samym  Lontrel 300 SL w dawce 0.4/ha i nie widać wielkich efektów oprócz poskręcania chwastu. Przypomnę że rzędy buraków zakryły ziemię.I nasuwa mi się pytanie czy

Safari® 50 WG zwalczy to dziadostwo?

Mi też rumianek został. Podałem 0,2 lontrelu i 30 gram safari, atoplan 0,5 l,tak mi doradca doradził, dzisiaj byłem na 4 dzień po oprysku i rumianek żółty, i pada widać że podziałały środki bardzo dobrze. Jestem w 100% zadowolony. 

5 dzień jak poszedł kemifarm 2 l/ha i atoplan 0,5  na komosę i żółknię, dostała plamy, mam nadzieję że pójdzie spać.

Dwa lata temu pryskałem buraka po zakryciu  rzędów safari 30 g i kemiron 0,2 na rzepak który miał 20 cm i spaliło.

Opublikowano

Dzisiaj przed południem byłem sprawdzić to moje marne poletko z 30% wschodami.Między burakami co mają po 8 liści pojawiły się buraczki w fazie liścieni i co najwyżej 1 liścia.I jak to teraz potraktować ?jak to pryskać? Te co wyszły miesiąc temu czekają na 3 zabieg.A te malutkie ten zabieg może zabić.

Chwasty rosną i boję się,że 3 zabieg planowany z safari uszkodzi je.

Jakieś pomysły?

Opublikowano

A ile dasz safari? Sąsiad dał kiedyś 18g w pierwszym zabiegu i nic się nie stało.

Ma to wyglądać tak

0,25l kemiron 1l kemifam 1.3 goltix tytan 100g venzar i 20g safari.

Dużym burakom nic nie będzie,nie raz tak robiłem.Nie wiem jak będzie z małymi.

Opublikowano

Czy można prysnąć czymś jeszcze buraki na przytulie czepną? buraki zakryły ok 80 ziemi a jest jej całkiem sporo,

Opublikowano

prysnąć zawsze można, ale co to da to sam zobaczysz, przytulia pewnie duża, więc końską dawkę trzeba by dać = duży koszt+ jakiś tam wpływ na buraki..

u mnie w jednym miejscu wyskoczyło dosyć sporo komosy, gdzie jak pryskałem półtora tygodnia temu to jej w ogóle nie było w tym miejscu, dziwne.. ale i tak na kawałek trzeba ruszyć motykolem bo mam burakochwasty, więc się od razu i tego pozbędzie... 

Opublikowano (edytowane)

Historia mojego buraku pierwsza fota 11.05 post-23807-0-45484800-1497503990_thumb.jpg
24.05post-23807-0-57311800-1497504104_thumb.jpg
03.06post-23807-0-12996100-1497504524_thumb.jpg
06.06 tu skok kosmicznypost-23807-0-70273600-1497504663_thumb.jpg
I 14.06post-23807-0-29886300-1497504726_thumb.jpg
Zdjęcia 3,4,5 robione praktycznie w tym samym miejscu

Edytowane przez komodo
Opublikowano (edytowane)

post-23807-0-98104500-1497513176_thumb.jpg
Jak widać mogą nie rosnąć. Zdjęcia sąsiada buraku oddalonego 150m od mojego i siany 10dni wczesniej także kto sieje buraki wie że ziemia to nie wszystko bo na sukces w burakach jest bardzo dużo składowych plus aura

Edytowane przez komodo
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v