Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pomoże mi ktoś zrozumieć przelicznik za późny odbiór, z tego co wyczytałem to jest 0.15% ceny bazowej za każdy dzień liczone od 1 grudnia czyli zakładamy że odbierają 11 to cena bazowa 16% cukier wynosi 122 x 0,15%= 0,183 x 11= 2,01 czyli cena końcowa 124,01

Opublikowano (edytowane)

Z tymi opryskami to słuchajcie będzie tak że zaczną sprowadzać i coś spod lady sprzedawać. To że u nas będzie zakazane to nie znaczy że w innych krajach również. Co do skuteczności to nigdy nie wiadomo będzie bo można będzie spalić i chwast i buraka ale jak będzie pewne źródło to nie musowo będzie się bać o działanie niepożądane.

A tak poza tym myślę że wynajdą jakieś nowe substancje za jakiś czas... Tylko czy to będzie za 2 lata czy za 5 to już druga strona medalu. 

Edytowane przez damin1
Opublikowano

U mnie też już sprawa zakończona.. 

Źle nie jest, bo średnio na ich czysto wyszło 60t/ha przy cukrze 17,4. 

ALE!

Buraki zabierane na 3razy, 10.11 zabierane fakt z innego kawałka i odmiana inna - cukier średni 17,9, zanieczyszczenia za wysokie moim zdaniem rozrzut od 22 do 7%...

Zabierane przed wczoraj już z jednego kawałka ta sama odmiana - cukier średnio do 17max zanieczyszczenia normalne średnio 7-8%... ii zabierane dzisiaj rano z tej samej pryzmy- ku...wa tam gdzie mysza przed wczoraj przerwała dzisiaj zaczynała CUKIER SREDNIO 0,5-1% WYŻSZY a zanieczyszczenia od 10 do 17%... 

Czy my nie możemy z tym nic zrobić? Z wyslodkami też cyrk, odebrane 153t i już koniec bo po ich przeliczeniu wychodzi 400t... 

Trzeba o tym głośno i wszędzie mówić, a że w tym roku myślę że większość plantatorów jest niezadowolona z kampanii to jakieś podpisy czy coś to by zebrał chyba bez problemu...

Opublikowano
4 godziny temu, Plagrafi napisał:

Ile sztuk na ha siejecie? Ja chyba ostatnimi czasy zbyt rzadko (90 tys/ha) i to się nie sprawdza.

Ja kilka lat za namową znajomego przestawiłem się na siew co 16 cm czyli jak liczę na ha wychodzi ok 138 tys/ha wydaje się bardzo dużo i nasiona drożej kosztują ale plon i obsada mi bardzo podskoczyły od tej zmiany. Buraki równe choć nieco drobniejsze.

Opublikowano

Siejemy 100 tys/ha, ale to nie ilość wysiewu jest ważne ale obsada. Jak u kogoś po wysiewie 100 zostaje obsada 70 to musi siać 120. U mnie przy siewie 100 obsada oscyluje ok 90tys i tyle wydaje się optymalnie. Na plony nie narzekamy, koszt nasion niższy. Każdy musi sobie sam odpowiedzieć jakie ma warunki glebowe, jaki siewnik. Temat rzeka

Opublikowano (edytowane)

Jakbym siał z założeniem, że zostanie mi 60% wysianych nasion, to dawno zrezygnowałbym z rolnictwa.

95% x siła kiełkowania x ilość wysianych nasion to minimum.

O partactwie się nie dyskutuje, tylko ignoruje.

Edytowane przez Plagrafi
Opublikowano (edytowane)

U mnie po zasiewach przymrozki wiosenne przeżedziły KWS Graciana o 20% (przynajmniej na tyle wyliczyło PZU a oni też sobie krzywdy zrobić nie dadzą... :) ) a plon wyszedł 92t netto II z ha kopane po 20 października także tak jak pisze @ansu jak warunki przypasują...

Edytowane przez alvaroalvaro78
Opublikowano

Ja sieje gesciej na lepszych ziemiach co 18cm ale chyba zaczne siac gesciej a na piaskach co 19 cm i tutaj tak zostawie. To tak jak ze wszystkim dane pole nie jest w stanie wykarmic wiecej i tyle...

Opublikowano

Sieje buraki na piasku tzn. na 5 klasie i to z calkiem dobrymi wynikami. W tym roku mialem ok 4 tony roznicy z duzo lepsza działką. Najwazniejsze zeby nie trafiały tam czesciej niz 4 lata.

22 minuty temu, skywalker89 napisał:

A to nie jest na odwrót przypadkiem?? Na gorszych ziemiach gęściej a na lepszych rzadziej???

A kuku jak jest zalecane? Moim zdaniem zasada jest taka sama. Np w ziemniaku jak za gesto jest wsadzony na slabej ziemi to nie ma plonu a gdy jest rzadziej to bulwy sa bardziej wyrownane i plon lepszy.

Jak zasiejesz gesto to pietruszki beda na piasku...

Opublikowano

Nie uprawiam ani kuku ani ziemniaków, ale chyba kiedyś tutaj pisał o tym doświadczony kolega @Alio

Ja uprawiam przeważnie ziemie 3-4klasa, próbowałem siać i co 16 i co 19 i jakichś wyraźnych efektów nie było dlatego wróciłem do 18

Opublikowano

Święte słowa ,ale kto odstawia do KSC to najbardzeiej dochodowa roślina,ja mam limit dobre 70 ton/ha

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v