Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wysos789 napisał:

Mam prośbę o informację - w burakach cukrowych do zwalczania chwastów będę stosował Betanal maxx pro 209 OD (w trzech dawkach dzielonych po 1,25 l/dawkę). Czy mogę do Betanlau w tej dawce dołożyć Kemiron Koncentrat 500SC w dawce 0,2l w celu skuteczniejszego zwalczenia większej komosy oraz większej przytulii?

Tylko jak masz zamiar stosować Betanal to lepiej kup w tym roku lub z początkiem nowego roku

Opublikowano (edytowane)

Desmedifan, lmidachlopyrd, Tiachlopryd, Dimetoat wycofany i jest projekt rozporządzenia wycofującego: Fenmedifam, Cloropyrifos, Tiofanat metylowy.

Edytowane przez ansu
Opublikowano (edytowane)

Wycofywanie niektórych środków nie ma nic wspólnego z ekologią. Tak jest w przypaddku środków na buraka. Są na rynku od lat, już sprawdzoone i posiadają wiele generyków więc koncerny dużo na nich nie zarabiają. Więc co się robi? Wykupuje firmy nasienne i tworzy nasiona z dedykowanym drogimi opryskami --  przyklad?

Buraki Conviso One. W zbożach i innych uprawach zaczyna się dziać podobnie. Kupując nasiona z góry będziemy wiedzieć na jakie chooroby bedą chorować i jakie środki trzeba kupić. Oczywiście środki tego samego producenta co nasiona...

Oczywiscie wcześniej wycofuje się stare "nieekoligiczne" środki.

Edytowane przez Alio
  • Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Alio napisał:

Wycofywanie niektórych środków nie ma nic wspólnego z ekologią. Tak jest w przypaddku środków na buraka. Są na rynku od lat, już sprawdzoone i posiadają wiele generyków więc koncerny dużo na nich nie zarabiają. Więc co się robi? Wykupuje firmy nasienne i tworzy nasiona z dedykowanym drogimi opryskami --  przyklad?

Buraki Conviso One. W zbożach i innych uprawach zaczyna się dziać podobnie. Kupując nasiona z góry będziemy wiedzieć na jakie chooroby bedą chorować i jakie środki trzeba kupić. Oczywiście środki tego samego producenta co nasiona...

Dokładnie powiedziane  niszczy się w Polsce rolnictwo ,to tak samo że my trujemy , jest smog , jak Niemcy przejmą nasze kopalnie i zaczną nam sprzedawać własny węgiel to już nie będzie  smogu .

Opublikowano

Betanal i zamienniki,czyli na tą chwile niezastąpiona chemia

Opublikowano

Panowie jakie pryskanie. Motyka w dłonie i ogień!

A tak na poważnie to nie wiem co będzie. Na przyszły rok kupiłem betanal ale co będzie później to cholera wie. Zresztą mój tata mówi że dzisiejszy betanal nie równa się temu co wcześniej. Zeby wszystko zadziałało tak jak trzeba to większa dawka. Chyba że będzie jakiś dobry zamiennik ale osobiście szczerze w to wątpię.

Opublikowano

Problem jest bo; albo sucho, albo zimno, albo jedno i drugie, a herbicydy działają najlepiej jak jest mokro i ciepło. 

Z Woźnica niby ma już jakiś nowy system mikrodawek bez wycofanych substancji.

Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

Betanal i zamienniki,czyli na tą chwile niezastąpiona chemia

Wylatuje jedna substancja na 8-10 dostępnych w buraku. Desmedifan wypada a że wystepował tylko w mieszaninach to wyleci masa gotowych produktów. Trzeba kupić tego na 2- 3 lata albo chronic tym co jest a nie narzekać. Masz nadal fenmedifan, etofumesat, lenacyl, metamitron chlopyralid, s-metolachlor chlorydazon i pewnie jeszce cos by znalazł.  Trzeba robić tym co zostało i ne biadolić.

Opublikowano

Ciekawe czym zwalczyć większą komose gdy nie ma jak zrobić w terminie pierwszego zabiegu. W tym roku miałem taki problem i gdyby nie zwiększona dawka kemifamu do 1.6 l/ ha plus oczywiście kemiron i goltix to nie wiem co bym zrobił.

Opublikowano

Fenmedifan jest na liście do likwidacji również.  A za jakiś czas znowu coś wywalą. Nalistnie będzie problem bo te substancje działają synergicznie 

Opublikowano

Niewiem czemu sie tak rajcujecie tym tematem. Przeciez wiekszosci z was sie buraki nie oplacaja to brak dostepnosci srodkow powinien wam dac jasna odpowiec czy siac czy nie. Ja sieje do poki nasiona + ochrona nie przekroczy 1600-1700zl. Bo przy tej cenie burakow wiecej placic nie ma sensu...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v