Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, hardkor113 napisał:

To jesli koszt plus minus 5 tys to jest kolo 45 ton buraka. Mowie o ksc krasnystaw.A przy tych 70 -80 tonach to napewno wiecej zostanie niz z pszenicy.

W założeniu tak. Ale najpierw trzeba wyhodować te 70_80 ton. Czasem jest tak że cukier słaby i na procencie dowalo i wychodzi dalej to samo co na pszenicy mniej więcej. Tak jak ten rok pokazuje to dużo jest plantatorów którym zostanie tylko ta dopłata cukrowa. Ogólnie z uprawą buraka dzieje się coraz gorzej chociaż my z KSC i tak mamy dobrze naprzeciw cen z zachodnich koncernów. 

Opublikowano

Przy 35 tonach to totalne zero wraz z dopłatami.

50 ton to tylko dopłata zostaje na kącie. 

Tak sami inspektorzy mówią. 

Ja w tym roku mialem ponad 70 to wreszczie zarobie coś.  Ale i tak ostatni rok sialem. 

Nikt nie liczy że jak po buraku posieję pszenicę ozimą to ile by azotu nie dał to i tak sypnię z 1,5 tony przynajmniej mniej jak po rzepaku. A wodę tak wyciągnie że przez dwa lata widać gdzie był burak. 

Najciekawsze jest ze faktyra przychdzi na 30 tys w wypłacają 26 na konto. A potem jeszcze w 3 ratach do września coś tam wypłacają. 

Opublikowano
2 godziny temu, hardkor113 napisał:

To jesli koszt plus minus 5 tys to jest kolo 45 ton buraka. Mowie o ksc krasnystaw.A przy tych 70 -80 tonach to napewno wiecej zostanie niz z pszenicy.

to zalezy na ile ton masz limit i ile poza limitem ci pojdzie , pozatym tez masz doplaty 

11 minut temu, tomek73 napisał:

Ja w tym roku mialem ponad 70 to wreszczie zarobie coś.  Ale i tak ostatni rok sialem. 

Nikt nie liczy że jak po buraku posieję pszenicę ozimą to ile by azotu nie dał to i tak sypnię z 1,5 tony przynajmniej mniej jak po rzepaku. A wodę tak wyciągnie że przez dwa lata widać gdzie był burak. 

Najciekawsze jest ze faktyra przychdzi na 30 tys w wypłacają 26 na konto. A potem jeszcze w 3 ratach do września coś tam wypłacają. 

70 ton plonu miales a limit na ile ton miales ? 

Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, tomek73 napisał:

Jak nie masz pozalimitowych to 90 % minus to co cukrowni musisz zapłacićpo 30 dniach od odstawy,reszta do końca stycznia

Masz racje te 35 ton to koszty ,ale tak mało to ngdy nie miałem,srednio to dobre drugie tyle

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)

Wszystko w limicie zdałem, na kogoś innego co nic nie zdał. 

Ostatnie dwa lata 50 ton, przez suszę, Średnia  przed tem miałem 68. 

W tamtym roku przy 50 tonach na konto wszystkiego  przyszło 27300 zł teraz minus nawozy, kombajn 

Edytowane przez tomek73
Opublikowano
1 godzinę temu, tomek73 napisał:

A u nas odwrotnie po burakach lepsze plony niż po rzepaku ziemniaki czy łubinie nawet jak się siało w połowie listopada. Poza tym po burakach nie daje żadnego  PK i siew bez orki.

Opublikowano

ciekawe za czyje k.....a to zrobili to nasi ojcowie i my na to pracujemy a oni żyją jak pączki w maśle za naszą prace a nam dają ochłapy i będą mi tu pi.......ć o jakiś światowych cenach cukru złodzieje i oszuści zresztą w większości spółek państwowych tak jest

Opublikowano

i tak w KSC macie lepsza cene na buraki niż np w P&L , ale ogolnie wszystkie dziedziny polskiego rolnictwa jest niszczone , jeszcze chyba tylko do mleka sie nie dobrali  i niewiem jak z drobiem , bo reszte dziedzin rolnictwa niszcza , swinie asf , opasy bydlo podobno tez lipa oplacalnosc , zboze z ukrainy przywoza a nas zaewaja przepisami i teraz jeszcze uprawe buraków chca kompletnie zniszczyc 

Opublikowano

Ale większość ludu chłopskiego dała pozwolenie na takie manewry więc po co takie zdziwienie! 

Wystarczy że coś się powie, że to dla dobra patriotyzmu i dla "polskiego"  dobra i chłop leci jak z" łapką za muchą" a nie patrzy co za ty się kryje.

Podejrzewam że to dopiero początek.

Obym się mylił ale .....

Opublikowano

Bo wszystko zabiera państwo bo mają większość udziałów, kurła wczoraj się urodziliscie.. i nie mówię że PiS bo tusek też w swoim ostatnim czasie też z pół miliarda w jednym z lepszych roków dla cukrowni zabrał, to było wtedy co miały być te akcję sprzedawane i dlatego chyba nic z tego nie wyszło 

Opublikowano

Bylem na zebraniu faktury i to tamto.Rolnicy hektarowi zostają, a tacy 5-30ha rezygnują lub zmniejszają. Większych u nas niema.Główny problem to dziki i brak dróg: gminne budowane są do 5t, powiatowe 8t, wojewódzka niby maja pozwolenie ale stoi 12t ale powoli już przestaje być przejezdna.

Opublikowano

Miwigos jak zwykle zadowolony, żyje jak kiedyś napisał - 'jak pączek w maśle'. I podobnie jak jego sąsiedzi z WLKP ma nadwyżkę, by w razie co kupić ziemię po 100 za ha. A Wam się nie opłaci...

Opublikowano
7 godzin temu, ansu napisał:

Bylem na zebraniu faktury i to tamto.Rolnicy hektarowi zostają, a tacy 5-30ha rezygnują lub zmniejszają. Większych u nas niema.Główny problem to dziki i brak dróg: gminne budowane są do 5t, powiatowe 8t, wojewódzka niby maja pozwolenie ale stoi 12t ale powoli już przestaje być przejezdna.

Ale żeby zrezygnować to też trzeba mieć alternatywę jakąś zamiast buraka. Znam dużo osób które mówią że rezygnują już od kilku lat i dalej sieją a nawet zwiększają. 

Opublikowano

No ja tak samo ;) wszyscy na burak marudzą, ale w mojej okolicy nikt nie odszedł od jego produkcji. W ogóle nie poznałem jeszcze w swoim życiu rolnika który przyznał by że całkiem nieźle mu się powodzi, NON STOP słyszę tylko marudzenie :)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jeśli soję groch na nasiona będzie można zgłaszać do EFA jest wielu chętnych.

W okolicy tylko ja zostałem z burakami

Edytowane przez ansu
Opublikowano
8 godzin temu, ansu napisał:

To gdzie ty mieszkasz,zreszta dojazd do gospodarstwa -nie obowiązują zakazy tonażu

Opublikowano

Burak nawet w tej cenie i tak się lepiej opłaca niż soja. Musiałaby być taka sama dopłata jak do buraka żeby jakoś wychodzić na soji. Ale zmianowanie pod zboża super by było.

Opublikowano

Ty mi, Miwigos, nie pisz prywatnych wiadomości, wódki z Tobą nie piłem. Wkurza mnie Twoje wieczne gadanie, jak to cudownie jest na wsi i jakie to profity masz z wszystkiego. Wszyscy dobrze wiemy, że cudownie nie jest. I jeszcze głupie pisanie na ogólnodostępnym forum, że on i jego sąsiedzi mają taaaakie nadwyżki, że tylko czekają, aż pojawi się w okolicy działka za 120/ha i zaraz biorą. 

Opublikowano (edytowane)

Pokaż gdzie tak napisalem ,a mnie wukurza twoje biadolenie,zmień profesje jeśli nie radzisz sobie

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Jeżeli wielohektarowcy zostają przy uprawie a mali wypadają to znaczy że coś jest na rzeczy. Dla cukrowni lepiej jest rozliczać 1 dużego niż 100 małych. Te działania mające na celu zniechęcić małych przynoszą efekty. Żeby nie było tak że wprowadza dalej za jakiś czas limity i nie dopuszcza nikogo bo zostaną duzi sami. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v