Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nooo nawet 5 pojazdów miałem po 4% w porównaniu do poprzednich lat 12-14% to przepaść. Oddać 1,5 na samochodzie a 3 tony brudu to jest różnica.

@alvaro odmiana to sombrero

Opublikowano
46 minut temu, kris82 napisał:

nooo nawet 5 pojazdów miałem po 4% w porównaniu do poprzednich lat 12-14% to przepaść. Oddać 1,5 na samochodzie a 3 tony brudu to jest różnica.

@alvaro odmiana to sombrero

Gratulacje.Ja też mam Sombrero ,zawsze miałem 11-13%. W tym roku wszyscy narzekają na zanieczyszczenia zdarzają się ponad 20% podobno.

Opublikowano
2 godziny temu, e2visionamd napisał:

Pod koniec przyszłego tygodnia odbiór buraka i się zastanawiam bo zapowiadają w od poniedziałku w nocy -2 , a w dzień +2 stopnie czy kopać przed przymrozkami czy w przyszłym tygodniu ? Brak opadów ma być

Ja w tamtym roku czekałem do ostatniej chwili i kopalem w kilka dni po przymrozku. Tylko że był większy i zdąrzyło zrobić 2 cm warstwę. I te placki zamarznietej ziemi trafiły na pryzme a w efekcie czego średnie zanieczyszczenie wyszło mi prawie 25 procent. 

W tym roku mam również sombrero i szału nie ma. Tylko że kopane 24 września. Plon 49.5t. Cukier 15.9. Zanieczyszczenie 9 %. Ale to w znacznym stopniu wina pogody i robaka, także i tak jestem zadowolony jak na ten rok. Myślałem że całkiem na minusie bede a tu jeszcze nawet coś zostało. 

Opublikowano

@tom50 nie wiem jak u ciebie ale u mnie wyrosły dość mocno nad ziemią(nie wiem czy tak ma ta odmiana bo siałem ją pierwszy raz czy taki rok) i udało ładnie  się ogłowić ale to już bardziej od operatora zależy

Opublikowano

a co do późnego zbioru, to wolę prędzej kopać niż ryzykować. Dzisiaj miałem odbiór a czekały sobie przeszło dwa tygodnie. Wegetacja buraka trwa ok 180 dni i to mu wystarczy. Tyle na kupie nie obeschną a z tym późnym to różnie  bywa.

@alvaro ale ten grimek sam nie jeździ, widziałem kopanie jednego pola ropą i grimme i różnicy nie ma. Może mniej obite są buraki. I uwierz mi ten sam kombajn a dwaj operatorzy to można z podziwu nie wyjść co niektórzy potrafią odp💪lić byle hektary leciały.

Opublikowano

Ilu rolników tyle zdań :P Mi po wstępnych przeliczeniach przy plonie około 70t/ha i polaryzacji 18,4% zostaje bez amortyzacji własnego sprzętu i liczenia roboczogodzin troszkę więcej niż w przypadku pszenicy ~7,2t/ha.

Opublikowano

Każdy inaczej uprawia buraka i u każdego te koszty będą inne. Jednego roku wystarcza 2 zabiegi od chwastów a drugiego cztery nie pomaga. Tak samo z chwoscikiem jest. Rok, rokowi nierówny, jeden ma pole dalej od pryzmy i trzeba dowozic a drugi sypie bezpośrednio z holmera. U mnie 750 holmer, plus 1 ciągnik 150 dwa to 300, także jak wspomniałem na początku to u każdego te koszty będą inne ale trzeba sobie przyjąć że to będzie plus minus 5000 zł/ha. 

• Like 1
Opublikowano

4 tyś u mnie koszty netto,a zbiór 8 tyś ,czyli burak daje za 2-3 hektary pszenicy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v