Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czegoś tu nie rozumiem, jaki limit? Już od kilku lat nie ma limitu w burakach, mówię do inspektora, że w tym roku sieję 5, 10 czy 20 h i tyle sieję, on patrzy na średnią wydajność z hektara z lat poprzednich i wylicza ile mam dostarczyć surowca. 

Opublikowano

Do jakiej cukrowni oddajesz? Wiesz jakby plon zależał tylko od tego że burak był dawno temu na tym stanowisku to byłoby super. Wg. mnie to 1/4 arealu pod buraka wcale nie jest jakoś za dużo. Póki dopłata jest to coś ci tam na pewno zostanie. 

Opublikowano
53 minuty temu, beata12596 napisał:

Czegoś tu nie rozumiem, jaki limit? Już od kilku lat nie ma limitu w burakach, mówię do inspektora, że w tym roku sieję 5, 10 czy 20 h i tyle sieję, on patrzy na średnią wydajność z hektara z lat poprzednich i wylicza ile mam dostarczyć surowca. 

Troche chore ze insprktor sam ci wylicza. Jest jakas poprawka na wczesny odbior a pozny?  U ja podaje ile ton odstawie a ha malo wazne sa.

Opublikowano

Ja mam 62t/ha w umowie i nie ma mowy, żeby było więcej. Takie plony zdarzały się rzadko, z reguły były wyższe więc te ich "średnie" wyliczenia to mogą sobie wsadzić. P&L

Za usługę zbioru Szalkowski bierze 730zł netto, a Zmyślony 650zł netto. Nie jestem pewny ile Iglik bierze, ale zapewne 730zł netto. Ceny za sam kombajn (Ropa Euro Tiger).

Opublikowano (edytowane)

Buraki zabrane 12.11.2019, kopane 31.10.2019. Plon 54,5 t/ha, zanieczyszczenie średnio: 14,84 %. polaryzacja na razie tylko kilka prób śr. 17,34 ale może ulec zmianie bo jest od 16,52 do 17,99. Słabo w tym roku wyszło.

Edytowane przez Norman
Opublikowano (edytowane)

Buraki kopane około 15października, zabrane 26 października. Średni plon po odliczeniu zanieczyszczenia 54 t. Polaryzacja 19,6. Cena 147 złoty netto 

susza była, i buraki po 2 opadach gradu:(

Edytowane przez michalsoft
Opublikowano
49 minut temu, michalsoft napisał:

Buraki kopane około 15października, zabrane 26 października. Średni plon po odliczeniu zanieczyszczenia 54 t. Polaryzacja 19,6. Cena 147 złoty netto 

Chwoscika czym robiłeś? Bo widzę po polaryzacji że chwoscik był opanowany

Opublikowano

Androproteam- u nas nieliczni będą mieli dobra polaryzacja,  wszystko na zasadzie znajomości. Jak kilka osób nie zostanie wyrzuconych razem z dyrektorem to mało kto będzie sial buraki dla werbkowic.

• Like 1
Opublikowano

@Zenonim jak tam wykopałeś. Jak pamiętam dobre plony miewałeś. W tym roku nie każdy załapał się na deszcz pomiędzy majem a sierpniem w tych okolicach.

Sami rolnicy okradają rolników dając łapówki by mieć lepsze parametry, cukrownia musi wyrównać do faktycznych.  Jak się trafi na zmianie taki, to cukier potrafi z 19 na 17 spaść jak przychodzi nowa zmiana w cukrowni.

Opublikowano

U mnie porażka w tym roku sam zwalilem opryskiem tzw. Mikrodawkami + wspomagacz i musiałem przesiewac.  13 maja do tego w mokra rolę i po zasiewie 14dni bez przerwy zlewy. buraki wschody zależy od rzadkow od 20-70% wschody kopane początkiem października plon 50t polaryzacja 15.9

Opublikowano

To kurła z dopłaty dołożysz u mnie po przeliczeniu procentòw 60t przy 16%. Zapowiadało się super jak zasiałem, a potem susza, dziki, a na koniec jeleniowate nawet 100m od pola buraki leżały. Ropa na manualu bo ciągle wyjedzone albo zryte

Opublikowano

Porażka uczy, sukces cieszy. Co by było gdyby... 

W tym roku obecnie mam poplon pod buraki: pszenica darń w pół łydki i słonecznik z grochem które to już mają nasiona. Nie wiem jak to ogarnę na wiosnę. Jak jeszcze dziki dołów nakopią to ST nie da rady.

Opublikowano
3 godziny temu, Zenonim napisał:

Androproteam- u nas nieliczni będą mieli dobra polaryzacja,  wszystko na zasadzie znajomości. Jak kilka osób nie zostanie wyrzuconych razem z dyrektorem to mało kto będzie sial buraki dla werbkowic.

Siejesz na drugi rok? Ja na drugi rok tylko 7,5ha a siało się po 20

Opublikowano

A ja pier**le I w przyszłym roku nie sieje dla szfaba niech sam sam sobie robi za 13 euro 

I ta propaganda że na śląsku mają 100 % tego co w tym roku Czy oni naprawdę chcą z nas robić idiotów czy ten szfab nie wie że my też potrafimy liczyć A nie tylko słuchać tego co oni chcą .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v