Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Panowie mam problem z burakami. Odmiana Polmar. Myślałem że to przyhamowanie po oprysku (w normalnej dawce Betanal maxx pro 1,25l + goltix 1l/ha, ostatni opryskiwacz Betanal maxx pro 1,25l + safari 30g/ha), ale od oprysku minęło już 9 dni a te chorują coraz bardziej.

Widoczne przebarwienia jak na zdjęciu, dodatkowo liście się skręcają jak w przypadku mszyc, ale żadnych szkodników nigdzie nie widziałem. Kilka tygodni temu była pchełka, którą skutecznie udało się zwalczyć, ale myślę że to może nie mieć żadnego wpływu. Dodatkowo poszła już odżywka i azot.

Czy to może być wirusowa mozaika buraka? Co robić? :/

IMG_20190601_203732.jpg

Edytowane przez Roxer
Opublikowano

Panowie, sąsiad spalił mi rządek buraków na całej długości pola. Rozmawiałem z nim, bierze winę na siebie i sam zaproponował żeby stratę pokryć z jego OC. Możecie krótko powiedzieć jak wygląda taka procedura i na co zwrócić uwagę? i jak wycenić szkodę?

Opublikowano

Zgłaszacie, przyjeżdża rzeczoznawca z ubepieczenia, w przypadku buraka bedzie chyba dosyć łatwo oszacować potencjalną stratę. Ogólnie nie jest to jakaś skomplikowana procedura, mi się udało wyegzekwować odszkodowanie jak gość spalił mi na całej długości pola 600m trochę rzepaku (liczę że strata była z 0,5ha) to mimo braku chęci i jakiekolwiek kontaktu z jego strony z ubezpieczycielem udało mi się wyrwać 1tys zł.

• Thanks 1
Opublikowano

Można mieszać dimetoad czyli danadin z betanalem max pro+safari bo mszyce mi sie trafiają w burakach a nie mam czasu dwa razy jeździć?

Można mieszać dimetoad czyli danadin z betanalem max pro+safari bo mszyce mi sie trafiają w burakach a nie mam czasu dwa razy jeździć?

58 minut temu, Roxer napisał:

Panowie mam problem z burakami. Odmiana Polmar. Myślałem że to przyhamowanie po oprysku (w normalnej dawce Betanal maxx pro 1,25l + goltix 1l/ha, ostatni opryskiwacz Betanal maxx pro 1,25l + safari 30g/ha), ale od oprysku minęło już 9 dni a te chorują coraz bardziej.

Widoczne przebarwienia jak na zdjęciu, dodatkowo liście się skręcają jak w przypadku mszyc, ale żadnych szkodników nigdzie nie widziałem. Kilka tygodni temu była pchełka, którą skutecznie udało się zwalczyć, ale myślę że to może nie mieć żadnego wpływu. Dodatkowo poszła już odżywka i azot.

Czy to może być wirusowa mozaika buraka? Co robić? :/

IMG_20190601_203732.jpg

To po safari po dużej dawce tak sie robi ale to minie też tak mialem parę razy

Opublikowano (edytowane)

Tak sobie myślę że przez safari to, z tym że reszta czyli 2/3 pola nie było pryskane już safari ,tylko goltixem, a wszędzie wyglądają tak :/

Edytowane przez Roxer
Opublikowano
4 godziny temu, lesbycool napisał:

To po safari po dużej dawce tak sie robi ale to minie też tak mialem parę razy

Tego nie mieszaj.Decis mega jak już.

Opublikowano

Sialem jednemu gosciowi convisio i widze ze ma czyste buraki a zawsze mial troche problemy z chastami. Ale bardziej szczegolowych danych nie moge podac. Wiem ze drogie nasiona byly.

Opublikowano

Z tego co czytalem nasiona i oprysk na chwasty to jest jeden pakiet i kosztuje 1380 netto to wychodzi podobnie jak zwykle z trzema opryskami na chwasty tylko nie wiadomo jaki plon

Opublikowano

Gdyby to tyle kosztowalo to baja jesli to działa bo zwykle nasiona ok 550 zl/ha i ochrona ok 1000zl. Mam te plantacje na uwadze jak cos ciekawego bede wiedzial to dam znac☺

Opublikowano
warchest napisał:

witam czy teraz na burakach wystepuje mszyca ? woj mazowieckie pow Płocki 

TAK JEST!!! jedz szybko pryskać! szczególnie dziesiąty burak w czwartym rzędzie od lewej miedzy

• Haha 3
Opublikowano

a u mnie w buraki zaczeły ładowac sie dziki bo po sasiedzku sasiad ma rzepak i z tego rzepaku wychodza i niszcza juz kawał pola zniszczyły co na to poradzic ? nigdy u nas az takich problemow z dzikami nie było a teraz to plaga sie zrobiła , do koła łowieckiego zgłoszone niby ma ktos przyjechac moze ustrzeli dzika ale raczej watpie w to , co jaki sposob znacie na dziki jak narazie opryskane dursbanem od mszycy buraki to moze to choc chwile je odstraszy zapach tego 

Opublikowano

Jak nie odstrzela to tylko ogrodzenie pola Ci pozostało,najlepiej pastuch elektryczny, ewentualnie sznurek tez je nieraz odstraszy. W tamtym roku smarowałem na kazdym kołku takim smierdzidłem co dostałem od mysliwego to tez je odstraszało. U mnie tez weszły  ostatniej nocy i tez maja mysliwi przyjechac ale oni to przyjada to dwie godziny i do domu a one nad ranem lubia przyjsc. Pilnowac, grodzic bo zniszcza cała plantacje

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v