Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, massei8 napisał:

ile czasu przed siewem siejesz mocznik

Dołączm sie do pytania i jaka ilość,

Opublikowano

W marcu nie zasiejemy ,bo zimno i przepaduje ,niema warunków,130 kg MOCZNIKA nie może zaszkodzić,ja mysle daćwszystko czyli 120 N

Opublikowano

Chciałem w ten weekend siać nawozy fosforowo-potasowe ale ciągle pada. Jutro chyba też nie wjadę. Wy już myślicie o sianiu a u mnie jeszcze nie było zebrania z plantatorami ani nasion nie mam od cukrowni.

Opublikowano

chwasty beda wschodzic i nie wiadomo ile zabiegów a to jest koszt  lepiej poczkac

Opublikowano
3 godziny temu, Camry napisał:

to że zimno nie przeszkadza byle była wilgoć jak będą już zasiane to nasiona naciągną i troche ciepła wyskoczą

Nie wiem kolego ile lat uprawiasz buraki i jakie sam masz doświadczenie w tym temacie, ale tak jak koledzy piszą - nasionka będą leżeć, chwasty nie będą czekać a dodatkowo może się rzucić zgorzel siewek. Jakby było te 10-15c to można śmiało siać myślę, oczywiście bez jakichś zimnych nocy. Sam niegdyś się nie spieszyłem i siało się nawet pod koniec kwietnia, jak jest ciepło to buraki 5-6dni nawet i są na wierzchu. Jak będą w miarę sprzyjające prognozy to ubezpieczam (co i tak pewnie zrobię bo jeden kawałek na górze) i będę siał tak wcześnie jak to rozsądnie się da zrobić.

Opublikowano

w moim przypadku wolę siać wcześniej ponieważ mam wszystko na górzystym terenie glina ,w zeszłym roku zasiałem jak wszyscy było sucho buraki wschodziły dopiero koniec maja to była porażka ,na czarnej ziemi. tak jak piszecie 6-7 dni trzeba uważać z randapem aby nie spóźnić

Opublikowano

Siew w zimno ziemię i przy niskich temperaturach  to strzał w kolano słabe wschody problem z zgorzelo siewek no i chwasty oraz ryzyko uklepania gleby przez nawalnice. Suma smaru za duże ryzyko a jak ciepło to tydzień i na wieszchu ja czekam

Opublikowano

Najważniejsze aby znależć złoty środek między sianiem za wczesnym a za póżnym każdy rok jest inny ale na moje to jeszcze chwile trzeba odczekać Juz 2 razy wczesne siewy przesiewałem ale ze względu na ulewny deszcz który przyszedł po siewie A przymrozki to burakom jak już wzejdą to nie szkodzą Kiedyś to się siało jak kwitł agrest ale ostatnie lata siejemy wcześniej 

Opublikowano

Co do moczniku trzeba siać chodź dwa tygodni przed siewem buraków bo kumuluje się roskładanie moczniku ze wschodami buraków co powoduje schnięcie kiełków

Ja już mocznik posiałem tydzień temu pocągnołęm włóką i czekam na ciepło ale myślęże za tydzień będę siał 

Na ha daję 150 kg moczniku na start im starczy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v