Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

Kuku trochę inaczej sie korzeni i bardzo lubi fosfor . Burak czerpie z głebokich warstw i właśnie tam musisz mieć zasobność a nie w warstwie 5 cm na wierzchu . 

Niektórzy twierdzą, że właśnie plon buraka zależy bardziej od zasobności gleby w fosfor, a nie od bieżącego nawożenia. JA tak prawdę mówiąc nie zauważam na razie wielkiej różnicy. W bardzo suchym roku miałem posiane buraki na glebie o bardzo niskiej zawartości w fosfor i nawozy dawałem na wiosnę. Miałem bodajże 62 t/ha, podczas gdy inni łapali ledwo 45 ton. Ale siałem prawie dwa tygodnie szybciej od nich, 18 marca. Także resumując sam nie wiem czy nie najwięcej jednak zależy od szczęścia, bo zauważyłem, że czasami sprawdza się powiedzenie "miej wyj.. a będzie ci dane" :D

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, lajkzxc napisał:

Trwa kontraktacja w KSC cukrownia Werbkowice. Wie ktoś jak przebiega? W sensie limity, chęci plantatorów itp

U mojego inspektora nie było problemu ze zwiększeniem areału o 3 ha, limitu większość starych plantatorów dostała po 70t/ha a jeśli chodzi o chęci plantatorów to cóż u mnie w okolicy nikt jeszcze nie rezygnuje ale nowych też nie ma.

Sieje ktoś buraki na wcześniejszą dostawę? wiem, że dużo zależy od pogody ale jakie macie z tym doświadczenia?

Opublikowano

To zależy od roku. Jeśli zasiane marzec kwiecień i ciepła wiosna to ok. Jeśli późny siew i zimno, a później pod górę to we wżeśniu do listopada nawet 30% mniej. W 2018 było super w 2017 kicha.

Opublikowano (edytowane)

Jest tylko pytanie ile ha i ile ton, jak powiedziałem swoje co chce to szybko przeliczył chyba w głowie, ale nic nie mówił jak to zwykł robić i zakontraktowałem 70t/ha..

Na swoich ziemiach więcej trochę póki co się boje, to że w tamtym roku osiągnąłem bardzo wysokie plony nie znaczy że w tym roku uda się to tak powtórzyć, oprócz pogody najważniejsza kwestia tego szarka aby nie wystąpił jakoś rażąco to powinno być dobrze

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano

Co ile cm siejecie rozstaw rzędów to już raczej tylko 45cm?

Obecnie sieję co 18cm mam ochotę zwiększyć do ponad 20cm ziemia klasy IIIb  zgórki-pagórki, bez orki.

Opublikowano
5 godzin temu, mano napisał:

W ubiegłym sezonie inspektor mówił aby siać  gęściej co 16. Ale ja zasiałem co 18.

Dla niego lepiej, więcej nasion sprzeda. Ja w tym roku 21 cm siałem i miałem prawie 10 ton więcej jak inni. Jak jest sucho, to burak zawsze większy wtedy urosnie, a i taniej nasiona wyjdą

Opublikowano
11 godzin temu, kams napisał:

Sieje ktoś buraki na wcześniejszą dostawę? wiem, że dużo zależy od pogody ale jakie macie z tym doświadczenia?

Wczesny siew i wczesna odmiana to podstawa no i kontraktując nie nastawiaj się na rekord a reszta to już zależy od pogody 

Opublikowano
18 godzin temu, PawKam22 napisał:

Wczesny siew i wczesna odmiana to podstawa no i kontraktując nie nastawiaj się na rekord a reszta to już zależy od pogody 

A i jeszcze azot w rozsądnej ilości  i najlepiej przedsiewnie  

Opublikowano

W P&L na 400t policzył mi 8ha. Zasiałem 6ha (tak też było w umowie) i wywiązałem się z lekką nadwyżką w takim sobie 2018r. Na ten rok już obcięli 30t i jak się pytam dlaczego skoro od lat mamy ponad plan to słyszę: za mało ha. Bez komentarza :/ Może jeszcze wywalczę tonaż, zobaczymy.

Opublikowano
Dnia 10.02.2019 o 11:52, lajkzxc napisał:

A jak Strzyżów panowie?

A w Strzyżowie cisza, dzisiaj był inspektor, nie wie czy cukrownia ruszy, bo znów w tym roku dużo osób zrezygnowało, jeśli nie ruszy to i tak zakontraktowane buraki odbiorą i przewiozą do najbliższej swojej cukrowni. Tylko kto zapłaci za transport 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v