Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

warchest napisał: witam mam pytanie na drugi rok wypadałoby mi zasiac buraki po kukurydzy moge tak zasiac jakie beda tego konsekwencje ? wiem ze najlepszym przedplonem sa zboza typu pszenica itd , a jak sie ma to do kukurydzy i wtedy jakie srodki moge stosowac na kukurydze by pozniej miec buraki ?  Większość cherbicytow na kukurydze ma napisane na etykiecie, że nie powinno się siać buraków cukrowy. Z doświadczenia wiem, że jak jest normalny rok to nie powinno być problemu.

Opublikowano

Igor03 napisał:

warchest napisał: witam mam pytanie na drugi rok wypadałoby mi zasiac buraki po kukurydzy moge tak zasiac jakie beda tego konsekwencje ? wiem ze najlepszym przedplonem sa zboza typu pszenica itd , a jak sie ma to do kukurydzy i wtedy jakie srodki moge stosowac na kukurydze by pozniej miec buraki ?  Większość cherbicytow na kukurydze ma napisane na etykiecie, że nie powinno się siać buraków cukrowy. Z doświadczenia wiem, że jak jest normalny rok to nie powinno być problemu.

Opublikowano

Warchest- szkoda zachodu na sianie buraka po tej cenie. lepiej posiej rzepak. Lepsze stanowisko pod pszenicę. Buraki trzyma jeszcze dopłata choć z roku na rok jest mniejsza. Z tego co mi wiadomo większe gosp. W moim regionie nie sieją nawet dla KSC w tym roku.

Opublikowano

https://liz.pl/

Strona poświęcona doradztwu i info na temat buraka. Jeśli pierwszy raz uprawiasz buraki to Ci zakontraktują w A klasie ładny tonaż, za rok na pewno obetną nawet jeśli go przekroczysz. Polityka P&L jest taka, żeby oni zarabiali a nie plantator. Wiem wiem, nic na siłę ale samo zboże i QQ to kiepski płodozmian.

Opublikowano (edytowane)

Buraki strasznie cierpią po qq pryskanej doglebówką adengo/lumax. Znajomy który sprzedaje śor mówił mi że lepiej zasiać buraki po burakach niż po qq pryskanej którymś z tych dwóch środków. Zniżka plonu niemal gwarantowana, a w skrajnych przypadkach taka plantacja jest do zaorania, bo podobno buraki wychodzą i usychają. Po nalistnych nic raczej im się nie dzieje bo już nie raz sialiśmy po qq i nic złego się nie działo.

Edytowane przez Skoczek1994
Opublikowano
14 godzin temu, Zenonim napisał:

Warchest- szkoda zachodu na sianie buraka po tej cenie. lepiej posiej rzepak. Lepsze stanowisko pod pszenicę. Buraki trzyma jeszcze dopłata choć z roku na rok jest mniejsza. Z tego co mi wiadomo większe gosp. W moim regionie nie sieją nawet dla KSC w tym roku.

byc moze i masz racje z tym ale my zawsze jak wiecej rzepaku posiejemy to nam wyleci , nie powschodzi czy wymarznie a naklady sa bardzo duze na rzepak i on jest niepewny , jeden rok wypali rzepak a pozniej 2 nastepne jest do przesiania jakies takei nieszczescie do rzepaku mamy nawet u nas w okolicy duzo osob poschodzilo własnie z rzepaku na rzecz innych upraw bo rzepak jest bardzo niepewny a płodozmian trzeba czyms łamac wiec rzepaku bedzie sie siało mało bynajmniej ja chce choc troche rzepaku siac tate juz zniechecił ale po rzepaku dobre stanowisko pod pszenice jest to fakt i dlatego czesciowo na buraki przejdziemy bo ogolnie siejemy pszenice głownie i teraz kukurydze no i troche pszenzyta sie tez sieje na slabszych glebach , a ty jak np robisz jak jest straszna susza i rzepak siejesz np mieszancowy ktory powinno sie siac np 2 kg na ha i ci nie powschodzi 

Opublikowano
18 godzin temu, warchest napisał:

a co to jest liz ? bo ja to pierwszy raz buraki bedziemy uprawiac , a wchodzimy w buraki by poprawic plodozmian bo rzepak to nam sie nie udaje tzn raz sie uda a na drugi rok nie a plodozmian czyms trzeba robic 

Może i buraki są dobrym płodozmianem ale wiedz że bardzo wyciągają składniki pokarmowe z gleby. Przy plonie 80 T/ha burak potrafi wyciągnąć 360-450 kg K2O i do 150 kg P2O5. Do tego burak niestety daje ujemny bilans próchnicy w glebie nawet przy przyoraniu liści czyli de facto ją zubaża w próchnicę.

Nieurodzaj rzepaku może być spowodowany wieloma przyczynami ale czy robiłeś może badania pod kątem mątwika? Jeśli masz na polu mątwika a dołożysz buraki to nasilisz jego obecność. A jeszcze gdy jako poplon idzie gorczyca...

Do tego jeśli będziesz uprawiał  buraka po wielu latach uprawy rzepaku licz się z bardzo dużą presją samosiewów rzepaku na które jedynym w miarę skutecznym środkiem jest safari które kosztuje ok 140 zł/ha za 1 zabieg a trzeba min. 2-3 zabiegi.

Nie to żebym Ci nie radził siania buraka ale rozważ wszystkie za i przeciw.

• Like 1
Opublikowano
19 godzin temu, Skoczek1994 napisał:

Buraki strasznie cierpią po qq pryskanej doglebówką adengo/lumax. Znajomy który sprzedaje śor mówił mi że lepiej zasiać buraki po burakach niż po qq pryskanej którymś z tych dwóch środków. Zniżka plonu niemal gwarantowana, a w skrajnych przypadkach taka plantacja jest do zaorania, bo podobno buraki wychodzą i usychają. Po nalistnych nic raczej im się nie dzieje bo już nie raz sialiśmy po qq i nic złego się nie działo.

A ja sieje 4 rok po lumaxie i niemal zawsze są rekordowe plony wtedy. Tylko warunek jest jeden. Musi spaść deszcz co pewien czas, wtedy mimo iż lekko je przytrzyma lub nawet staną się całe białe:D, to pózniej odbiją i mają jeszcze lepszego kopa we wzroście. W tym roku wypadają mi po maistrze i trochę się cykam po na stronie liz.pl w broszurce jest zakaz siania po tym herbicydzie. Chociaż zaraz siałem w tym roku na jednej działce i mimo, że plon był mniejszy, bo część powschodziła pózniej ze względu na suszę, to jednak zaorywać, jak koledzy wyżej twierdzą, nie trzeba było :D

Opublikowano

Po maistrze na liz piszą że warunkiem jest wykonanie orki na min 25cm. Ja mialem i zadnych problemow. Panowie ile lat po uprawie rzepaku jeszcze wystepują samosiewy?

Opublikowano

Panowie  z tym siewem po QQ na doglebowych zalecam ostrożność .Największy wpływ na następstwo ma przebieg pogody w roku uprawy QQ  pozwalający na rozpad substancji czynnych a mniejsze znaczenie mają deszcze w buraku  w kolejnym roku .I zapewniam nie idioci piszą aby nie uprawiać np buraków  ponieważ każdy koncern broni swoje preparaty przed zapisami ograniczającymi stosowanie a jeśli ktoś lubi ekstremalne wyzwania to droga wolna 

Opublikowano
22 godziny temu, warchest napisał:

witam mam pytanie na drugi rok wypadałoby mi zasiac buraki po kukurydzy moge tak zasiac jakie beda tego konsekwencje ? wiem ze najlepszym przedplonem sa zboza typu pszenica itd , a jak sie ma to do kukurydzy i wtedy jakie srodki moge stosowac na kukurydze by pozniej miec buraki ? 

Problemem są nie tylko dziki ale i pozostałości herbicydów i sam siew no chyba że masz lepszy siewnik bo Gammą to cienko widzę 

Opublikowano
30 minut temu, PawKam22 napisał:

Problemem są nie tylko dziki ale i pozostałości herbicydów i sam siew no chyba że masz lepszy siewnik bo Gammą to cienko widzę 

Tak jak pisalem trzeba sie przylozyc do talerzowania i orki jesienia i nie ma problemu. Ja sialem beckerem redlocowym i nie bylo problemu.

Opublikowano
2 godziny temu, Alio napisał:

Może i buraki są dobrym płodozmianem ale wiedz że bardzo wyciągają składniki pokarmowe z gleby. Przy plonie 80 T/ha burak potrafi wyciągnąć 360-450 kg K2O i do 150 kg P2O5. Do tego burak niestety daje ujemny bilans próchnicy w glebie nawet przy przyoraniu liści czyli de facto ją zubaża w próchnicę.

Nieurodzaj rzepaku może być spowodowany wieloma przyczynami ale czy robiłeś może badania pod kątem mątwika? Jeśli masz na polu mątwika a dołożysz buraki to nasilisz jego obecność. A jeszcze gdy jako poplon idzie gorczyca...

Do tego jeśli będziesz uprawiał  buraka po wielu latach uprawy rzepaku licz się z bardzo dużą presją samosiewów rzepaku na które jedynym w miarę skutecznym środkiem jest safari które kosztuje ok 140 zł/ha za 1 zabieg a trzeba min. 2-3 zabiegi.

Nie to żebym Ci nie radził siania buraka ale rozważ wszystkie za i przeciw.

rzepaku sialismy malo , bo jeszcze tez od niedawna uprawiamy takze i gorczycy troche na nasiona , plodozmian u nas byl tak ulozony mniej wiecej ze rzepak rzadko pojawia sie na polach bo tez kukurydzy sporo sie uprawia a wiadomo jak z kukurydza jest ze kukurydze max po 3 lata pod rzad gdzieniegdzie sie sialo ale zazwyczaj 2 razy 

akurat po kukurydzy te resztki pozniwne jest czym zrobic mamy ciazka talerzowke ciagana i pozniej orka ab 100 i pieknie zakrywa ,

Zenonim raczej tak jak mowisz ze orka w nocy i rano siew to nie da rady ale robimy np tak ze orka byla pozniej waly nawozy i siew dopiero , raczej z rzepakiem robimy wszystko dobrze w tamtym roku  mielismy na jesieni zasiane 8 ha rzepaku było mokro na jesieni zaraz 2 ha odpadlo bo wymiekł a pozniej na wiosne posialismy to co zostalo saletrosanem ale te pogody przyszly jakie przyszly i ponad 4 ha poszlo a wiec zostalo nam niecale 2 ha i na tym co zostalo w zniwa plon byl 3970 z ha czyli piekny plon tylko ze to na drugim polu bylo 

Opublikowano (edytowane)

Zerknijcie sobie na zalecenia na LIZ których herbicydów używać w qq przed burakami. Nikosulfuron jest chyba najbezpieczniejszy.  Izoksaflutol + tienkarbazon metylu (Adengo) tylko po orce na min 25cm a i tak jest ryzyko uszkodzenia roślin.  Metolachlor-S + terbutyloazyna + mezotrion (Lumax) uprawa nie jest mozliwa/nie zalecana. Maistry też mają gwiazdki z ostrzeżeniem, natomiast Maister Power 42,5 OD ma takie same szkodliwe działanie jak Adengo. Dlatego lepiej nie ryzykować bo można się przejechać zwłaszcza że ten rok był wyjątkowo suchy. Także może być niespodzianka w tym roku jeśli ktoś to lekceważy. Sami się w tym roku przejechaliśmy po Adengo, tam gdzie przejazdy oprysku się nałożyły podwójnie były gołe place. 

Edytowane przez Skoczek1994
Opublikowano

Umnie skolei bardzo się meczyly po soi opryskanej afalonem i sencorem. Długo stały, nawet wydawało mi się że zaczęła wypadac obsada i wschodzily na raty. W efekcie były bardzo duże ale rzadkie, 1,5 zbiornika ropy z 43 arów.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v