Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja bym nie pryskal, zwłaszcza że to drugi raz. Środki mają przeważnie 28 dni karencji. Po co masz się później tłumaczyć.

skywalker89 napisał:

Dnia 25.07.2018 o 18:43, Bambi14 napisał:   Ktoś coś podpowie, czy pryskać buraki na chwoscika ? Kopanie za dwa tygodnie, ostatni oprysk 3 tyg temu porterem, ale dwa kawałki 4ha bardziej przyatakowane i nie wiem czy przez te dwa tygodnie całkiem ich nie wpierdzieli.. 6ha jako tako wygląda.. no i ta karencja po oprysku, patrzeć na to? Jak środek działa systemicznie i w glebnie to coś i w korzeniu raczej chyba będzie...

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, pala92 napisał:

Ja zawsze daje jesienia 300kg soli 60%  i wiosną uzupełniam do ok 300kg czystego skladnika

To dobrze dajesz.. ja dawałem ostatnie lata 300-200kg soli pod pług i podobnie superfosfatu przy srednich i wysokich zawartościach w ziemi... w tym sezonie dałem na wiosnę jeszcze trochę potasu w kornkali i jeden kawałek niecałe 100kg soli i widze że tam gdzie zawartości miałem niższe to mimo że w ostatnich latach były podwyższone dawki potasu pod wszystko to i widzę że buraki jednak posiadały trochę na tych kawałkach.. ale wydaje mi się że z plonu powinienem być dobrze zadowolony, jak na tą porę to jeszcze takich chyba nie mialem i myślę że 60-70t powinno być spokojnie..

Co do pryskania to już sam nie wiem, czy jest sens wjeżdżać jakimś kontaktowym chociaż?

Edytowane przez skywalker89
  • Thanks 1
Opublikowano
Dnia 30.08.2018 o 19:50, e2visionamd napisał:

Epoksykonazol + azoksystrobina poszły w 1 dawce co na drugą dawkę jeśli są już widoczne mocne objawy chwościka ?

duett star 

a co dałeś ?? 

Opublikowano
Dnia 4.09.2018 o 20:22, pala92 napisał:

Podstawą w buraku jeat potas bez niego nie pojedziesz. Musze dodac ze w plodozmianie czesto przechodza okopowe(ziemniaki) stad wysokie dawki potasu.

Podstawą jest woda i odrobina szczęścia. Reszta tylko pomaga w korzystnych latach. Tego się w ostatnich latach nauczyłem na uprawie buraka i kukurydzy. 

Opublikowano
Cytat

Panowie czy ktoś brał środki ochrony roślin przez KSC Krasnystaw chciałbym porównać ceny zakupu bo ktoś mi mówił że w cukrowni drożej . Mianowicie Kemiron 500, Kemifam 320, Goltix 700, Lub Domino 700, i Optan.

Opublikowano

A ja daję ok 350 kg Polifoski 6 czyli 105 kg potasu i spokojnie starcza na te 70 ton z hektara.... Przy tych cenach buraków nie ma co szaleć z nawożeniem na zapas...

Opublikowano
5 godzin temu, przemekhodowca napisał:

a ile obornika

Jeśli to jest do mnie pytanie to ja nie daję wcale bo nie mam żadnej hodowli. Za to słoma od kilkunastu lat zostaje w polu... Ja już jestem po wykopkach, jak na tą porę i ten rok plon jest tęgi,  Aż trochu szkoda rezygnować z uprawy...

Opublikowano (edytowane)

Jak możecie i chcecie podajcie plon, polaryzację, zanieczyszczenie. U mnie odbiór dopiero grudzień, buraki kiepskie (goła ziemia) po słabym deszczu pod koniec sierpnia dostają nowych liści. Na przyszły sezon wstępnie zakontraktowane 4 ha ( Glinojeck), miało być 5 ha.

Co do opłacalności krótkie wyliczenie :

Koszty na 1 ha : nasiona 580 zł + nawozy 900 zł + odżywka 100 zł opryski min. 2 tys. + zabranie 400 zł + wykopanie 1 tys. suma = 4980 zł; zysk przy  wydajności kontraktowej 56 t/ha (106 zł/t, ponad plan 45 zł/t ) około 7 tys.; zostaje 2 tys. doliczając rozliczenie wysłodek premie za okrywę wyjdzie te 2,5 - 3   tys. z ha bez dopłaty.

Edytowane przez Norman
  • Like 1
Opublikowano

Ciężko mi uwierzyć w plon buraka 70t przy 100kg dawce potasu.. chybaze wysokie zasobności i podmokłe tereny jakieś ale przy takim nawożeniu to się odbije w następnych latach na pewno.. ja na swoich ziemiach przy wysokich raczej zawartościach daje 120-180kg potasu i plony średnio 50-60t, w tym roku pod pług poszło 120 na wiosnę dołożyłem ok 40-50kg potasu, i widzę że te co będę kopał za tydzień to z 70powinno być, a co mi zostają na 25pazdziernika to liczę na osobisty jakiś mały rekord, aczkolwiek dla mnie 70t to już jest bardzo dużo...

Uprawiam wszystko sam już 8lat, fakt że przejąłem wszystko trochę zapuszczone, i regularnie po wszystkim i pod wszystko trochę daję tego pk no i wapno..

Opublikowano
1 godzinę temu, Norman napisał:

Jak możecie i chcecie podajcie plon, polaryzację, zanieczyszczenie. U mnie odbiór dopiero grudzień, buraki kiepskie (goła ziemia) po słabym deszczu pod koniec sierpnia dostają nowych liści. Na przyszły sezon wstępnie zakontraktowane 4 ha ( Glinojeck), miało być 5 ha.

Co do opłacalności krótkie wyliczenie :

Koszty na 1 ha : nasiona 580 zł + nawozy 900 zł + odżywka 100 zł opryski min. 2 tys. + zabranie 400 zł + wykopanie 1 tys. suma = 4980 zł; zysk przy  wydajności kontraktowej 56 t/ha (106 zł/t, ponad plan 45 zł/t ) około 7 tys.; zostaje 2 tys. doliczając rozliczenie wysłodek premie za okrywę wyjdzie te 2,5 - 3   tys. z ha bez dopłaty.

Areał 4,3 plon 338 ton w rozliczeniu nie są ujęte wszystkie koszty. 

Buraki 2017 edytowany.pdf

Zaraz nie będzie dopłaty cukrowej , a nawozy już podrożały 200 zł na tonie , podrożeje paliwo , nasiona , opryski i na 2 rok zostanie ci tylko wysłodki .

Opublikowano

Kolego "galan99" dokładnie tak jak piszesz, wstawiłem dla uwierzytelnienia tego co piszę, nawet z tym zyskiem przesadziłem ze względu na nakład robocizny dużo większy jak przy zbożu. W porównaniu z 2014 rokiem cena niższa na tonie o 40 zł kontraktowe i 45 poza kontraktowe. Te pryskanie ( 10 razy ) i podejście koordynatora do takiego "obszarnika" jak ja - totalna lipa , jeszcze zapomniałem o rozbieżności w polaryzacji nawet do 1,5 %, zanieczyszczeniu nawet do 12 % przy tak małym areale z jednego pola ?. Jeszcze 2 sezony i pewnie koniec. W tym roku zakupiłem materiał siewny bo odstawa miała być na koniec września i co se go przetrzymam z rok bo jest jak zwykle ( 3 sezon ) grudzień - styczeń.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 9.09.2018 o 14:48, Roxer napisał:

Jak ci wyjdzie zarobek z hektara?

Marny... Tak jak pisał @Norman buraki bez dopłat i wysłodków to ok 2 tys złotych z hektara

Dnia 9.09.2018 o 15:49, skywalker89 napisał:

Ciężko mi uwierzyć w plon buraka 70t przy 100kg dawce potasu.. chybaze wysokie zasobności i podmokłe tereny jakieś ale przy takim nawożeniu to się odbije w następnych latach na pewno.. ja na swoich ziemiach przy wysokich raczej zawartościach daje 120-180kg potasu i plony średnio 50-60t, w tym roku pod pług poszło 120 na wiosnę dołożyłem ok 40-50kg potasu, i widzę że te co będę kopał za tydzień to z 70powinno być, a co mi zostają na 25pazdziernika to liczę na osobisty jakiś mały rekord, aczkolwiek dla mnie 70t to już jest bardzo dużo...

Uprawiam wszystko sam już 8lat, fakt że przejąłem wszystko trochę zapuszczone, i regularnie po wszystkim i pod wszystko trochę daję tego pk no i wapno..

Wszystko zależy od ziemi... Ja na własny rachunek uprawiam już 15 lat, buraki 9 lat (przejąłem limit od teścia) Przy podobnym nawożeniu miałem rekord ponad 90 ton z ha, ale to był bardzo korzystny rok. Normalnie plony w okolicy 70 ton. Chociaż np w 2015r było tylko 50t/ha i to kopane w grudniu... Ziemie III IV klasa, pH uregulowane, robię analizy także P, K też są pod kontrolą,wszędzie mam sprawną drenarkę także nie mam podmokłych gruntów. W tym roku ostatni rok miałem buraki, obszar 1,5 ha, przedplon pszenica ozima, międzyplon łubin, nawożenie przedsiewne 350 kg polifoska 6, azot 2xRSM 32 (200kg po siewie i 250kg po 4 liściu), 3x mikro (pełen program z Ekoflory), 1 oprysk epoksykonazol + tebukanazol, na chwasty 3x"KGB". Wczoraj wykopane, było bardzo sucho, ziemia przesiewała się już na pierwszych wałkach wyorywacza przez co trochu gubił buraków, wg operatora na pryzmie leży ok 120 ton... Wiadomo tolerancja błędu operatora, minus zanieczyszczenie (z 10% jak to w P&L) ale i tak jestem  mega zadowolony z plonu zwłaszcza, że jestem na jednym z bardziej dotkniętych przez suszę terenów (DGR) Zarobku jakiegoś nie będzie bo na umowie mam 75 ton... Ale pierwotnie to w ogóle przycięli w ch.... bo w pierwszej wersji umowy miałem 2,4 ha i plon 100 ton.... hehhehe

Dnia 9.09.2018 o 18:51, Norman napisał:

Kolego "galan99" dokładnie tak jak piszesz, wstawiłem dla uwierzytelnienia tego co piszę, nawet z tym zyskiem przesadziłem ze względu na nakład robocizny dużo większy jak przy zbożu. W porównaniu z 2014 rokiem cena niższa na tonie o 40 zł kontraktowe i 45 poza kontraktowe. Te pryskanie ( 10 razy ) i podejście koordynatora do takiego "obszarnika" jak ja - totalna lipa , jeszcze zapomniałem o rozbieżności w polaryzacji nawet do 1,5 %, zanieczyszczeniu nawet do 12 % przy tak małym areale z jednego pola ?. Jeszcze 2 sezony i pewnie koniec. W tym roku zakupiłem materiał siewny bo odstawa miała być na koniec września i co se go przetrzymam z rok bo jest jak zwykle ( 3 sezon ) grudzień - styczeń.

Bo tacy "obszarnicy" jak my są im zbędni. Ja na swoich 20 ha ziemi mogę posiać powiedzmy 5 ha buraków... U nas są gospodarstwa które sieją po kilkaset hektarów buraków... Z jednej strony związek plantatorów zapewnia, że nie dopuści do wyrzucania małych plantatorów ale cukrownia i tak skutecznie nas zniechęca (np. niskie limity, kłopoty z odbiorem itp.) Przy tak niskiej cenie buraków nie ma sensu kopać się z koniem bo zarobek nie jest dużo większy od innych konwencjonalnych upraw...

Buraki zabrane. Plon 65,54/ha, zanieczyszczenia 7-8%

Edytowane przez lukejro
Opublikowano

Obecnie jeszcze kto ma kontraktację w KSC to jeszcze nie ma co narzekać. Oczywiście cena mogłaby być lepsza ale w porównaniu z tym co dają niemcy  to nie wygląda najgorzej. Ja miałem część limitu w Ropczycach i po ostatnim roku zrezygnowałem. Zobaczymy jak długo się to utrzyma.

Opublikowano (edytowane)

W tamtym roku miałem odbiór końcem grudnia, a kopane były końcem listopada. Buraki tak naprawdę urosły we wrzesniu i październiku bo było susza wczesniej. Narosło ich oj narosło, ale pole po wykopkach wyglądało jak po bitwie pod Grunwaldem...

Edytowane przez master20002
Opublikowano

a nic mi nie mów... U nas pole było jak gąbka i zjeżdżając z góry siadł JD 6900 z tandemem. W tym roku odbiór miał byc połowa września, a przesunęli na połowe października i może troszke te buraki podrosną i jest szansa zasiac jeszcze pszenice :) 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v