Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Forum służy merytorycznym wypowiedziom a nie komentarzom które nic nie wnoszą. liz na rzepak zaleca 0,9 bet, progresu+ metamitronu 1050, a z metamitronem jest krucho (braki w sprzedaży), wiec chce dodac wiecej etofumesatu. najkrócej podaj swoje dawki i po sprawie

Opublikowano

Panowie buraki siane 10.04 dopiero wychodzą ok 40%. 12 dni temu szedł glifo i teraz pojawiają się chwasty no i oczywiście są samosiewy rzepaku, czy mogę jutro dać Goltix 1,5l i Betanal MAx Pro 0,8l - czy to nie zaszkodzi tym burakom które dopiero wschodzą?

Opublikowano

Dziś pryskałem betanal max pro 1,25+goltix 1l ale przy między na szerokosci ok 1,5 m pojawiła się przytulia czepna już troszkę wyrośnięta chciałbym ją opryskać ręcznym opryskiwaczem co polecicie i jaką dawkę.

Opublikowano

a ja dziś miałem w planach pryskanie ale niestety nic z tego nie wyszło, pogoda cały dzień słoneczna tylko że strasznie silny wiatr buraki sąsiadują z obu stron ze zbożem więc musiałem sobie odpuścić oprysk bo na pewno by znosiło a chwasty dość ostro atakują u mnie nie rzepak a rzodkiew świrzepa

Opublikowano

kolego kozik251 na etykiecie piszę że można stosować po wytworzeniu przez buraki 1pary liści na pewno im później zastosujesz tym lepiej bo wówczas mniej buraki przyhamuje

Opublikowano (edytowane)

bo się zastanawiam czy mogę jutro dać: glifo goltix pyramin - buraki siane 24.04

Glifosat śmiało dopóki nie ma żadnego buraka na wierzchu a kto kiedy sial to ma niewiele do rzeczy, bo np ja pryskalem w ten sam dzień co kumpel i miał jeden kawałek posiany w tym samym terminie co ja (ten wcześniejszy) i jak skończył pryskac na poprzeczce znalazł kilka buraków... Na szczęście kawałek 1ha ale mamy nadzieję że może nie będzie tak źle :-)

A u ciebie to myślę że śmiało, burak żeby w takim czasie powschodzil to musiałby mieć conajmniej 20c za dnia..

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano (edytowane)

Stosowałem chizalofop-P-etylowy 05 2x1l+ adiuwant bez względu na fazę buraka i problemów nie było.

Edytowane przez ansu
Opublikowano

Mam pytanie, chcę zwalczyć rzepak w buraku niektóry ma pierwszy liść właściwy większość w fazie liścieni. Wykonałem pierwszy zabieg z dawki dzielonej 0,8 goltixa 0,4 belveder forte, 0,3 kosynier. Według programu zabieg powtarzamy za 3-5 dni. Pytanie jest takie od czego ten termin zależy i kiedy jechać 2 raz? Z góry dzięki za odpowiedź.

Opublikowano

Do drugiego daj safari 15 gram z adiuwantem.

Ja po zakryciu medzyrzędzi miałem taki duży rzepak że był większy od buraka, pop dwóch opryskach, pojechałem kemironem 0,2 i 30 gram safari i rzepak znikł.

Opublikowano

U mnie ten rzepak już uciekł buraki małe wszystkie nie wyszły nie wiem czy Safari ich nie zabije dokończę drugą część pierwszej dawki i za 7-10 dni dopiero dam to Safari

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v