Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jak tam wasze buraki w tym upale. U mnie ponad połowa już leży, starsze liście usychają, a na deszcz na razie nie ma co liczyć. Ostatni liczący się deszcz był ponad 2 miesiące temu, te ostatnie to "przemoczyły" na 3cm. Centrum lubelskiego.

Opublikowano

Pytanie było właśnie pod kątem kondycji buraka. Jest kiepsko, troche chłodniej sie zrobiło wiec liscie troche sie podniosły

Pytanie czy przy i tak kiepskiej kondycji ewentualnie porazenie chwoscikiem bedzie odczuwalne?

Opublikowano

Kupuj granulowane póki jeszcze są w miarę tanie (u mnie cena rośnie praktycznie codziennie), chyba że w Twoich stronach było wody pod dostatkiem, ale nie sądzę. U mnie, z tego co słyszałem, ci którzy nie mają hodowli a sieją buraki wysłodki mają już prawie sprzedane i to za cenę dwa razy wyższą niż w ubiegłym roku (rok temu wysłodki były po 70zł za tonę fizyczną).

Opublikowano

no jeszcze nie. Na razie przecinamy i jeszcze musze dużą gwiazde w kombajnie wyremontować. Buraków jest sporo, bo lekko ponad 4ha, ale niestety kombajn jest stary i sporo awarii sie przydaża :P Lepiej zacząć wcześniej i sie nie martwić. Zresztą po burakach chce jeszcze pszenicy troche zasiać

Opublikowano

Ja wczoraj zacząłem wykopki. Termin odbioru 21 paździenik ale możliwe przyspieszenie z uwagi na gorsze plony. Ja jak zwykle kopię swoim poczciwym Kleine 1 rzędowym więc pora się zprężać:) Wczoraj poległo 1.5 ha a jest łącznie 7. Plon jak widzę po przyczepach nędzny. Ok 55t/ha gdzie w ubiegłym roku zbliżał się do 80. Na szczęście kopie się dobrze. Po opadach które były 2 tyg temu ziemia miękka i lekko wilgotna. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v