Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Przy zabiegach w burakach nie patrzę na fazę rozwojową buraka tylko na fazę rozwoju chwastów. Tym niemniej drugi zabieg to zwykle ok 25 dzień po siewie czyli 2-4 liście buraka. Dawki gramanicydu biorą się z faktu, że pryskam praktycznie siewki roślin jednoliściennych a nie już rozwinięte rośliny. 

Opublikowano

W tamtym roku jako poplon wysiana była gorczyca.Teraz mam jej pełno w buraku.Pryskany był wenzarem ,teraz chce dać beetup trio i nie jestem pewny czy podziała sam.W etykiecie beetup compakt gorczyca jest jako wrażliwe.Co lepiej zastosować by jej się pozbyć.

jeżeli beetup nie załatwi sprawy to safari. Ewentualnie możesz dodać Goltix do beetupa ale to raczej jako zabezpieczenie przed następnymi wschodzącymi roslinami

Opublikowano

witam kolegów

dziś pryskałem buraki 2 zabieg i nie widziałem wcześniej że na jednym kawałku pola mam plac na którym wysypał się mi rumnik i teraz pytanie czym mam go zwalczyć Lontrel czy może coś innego też da radę

Opublikowano

Chcialbym zasilic buraki saletra, lecz tez w tym samym czasie powinienem opryskac na chwasty.Co najpierw? opryskac czy nawoz .Jaki powinien byc odstep czasowy miedzy tymi zabiegami?

Opublikowano

Rzepak w burakach mam dość spory ma 4 liście jest dość duży pryskałem 1,25 betanal, 1 L goltix, 20 g safari. Oprysk wykonałem w sobotę trochę kręci ten rzepak tylko nie wiem czy spali go . Po ilu dniach widać całkowite działanie środka?

Opublikowano

1 dałem 2 l bettup 160, rzepak pożółkł, a było  cholernie dużo.

Po 7 dniach

2 raz dałem 2 l Bettup 160 , 0,2 kemiron , dokładnie jakiś zamiennik, 15 g safari i 0,5 Venzaru, dobry adiuwant i 300 l wody/ha, dzisiaj 8 dzień po oprysku wszystko spalone, pustynia na polu, tylko burak jest zielony.

Opublikowano

Dokładnie to samo co 2 razem dawałem, może gramicydu dołożę bo troszkę perzu wyszło, i na połwe Lontrel wleje bo ostrożeń  się pokazał, mały jest spalony częściowo duży niezbyt.

Adiuwant kupiłem Prewentor od Osadkoskiego jakoś przypadkowo, przy okazji wciśneli w tamtym roku i jego stosuję  http://osadkowski.pl/pl/srodki-ochrony-roslin/preventor-konieczny-w-zabiegach-fungicydowych   rozrabiam w  ciepłej wodzie i dopiero wtedy dolewam, daje 1 litr na 1200 litrów wody to 4 ha.

Opublikowano

Nigdy taka mieszanina Cię nie zawiodła? Liczyłem to wychodzi taka ochrona dużo taniej niż moja. Ja daje 1 Zabieg : 1l Powertwin i 1 l Gotix. t2 1,25 betanal max pro , 1 l Goltix , 15 g safari. T3 To samo.

Opublikowano

Nigdy taka mieszanina Cię nie zawiodła? Liczyłem to wychodzi taka ochrona dużo taniej niż moja. Ja daje 1 Zabieg : 1l Powertwin i 1 l Gotix. t2 1,25 betanal max pro , 1 l Goltix , 15 g safari. T3 To samo.

4 rok tak pryskam i nie mam żadnych problemów z  chwastami. Podstawa to nie ma że boli, do 8 dni  następny zabieg. Teraz 3 zabieg będzie na 10 dzień bo czysto jest.

Kiedyś miałem problemy z chwastami  jak stosowałem Betanale. A tem Max Pro to dla mnie porażka., widziałem poletka po nim w KWS  super czyste, po rozmowie  z pracownikami okazało się że  czyste po chaczce a nie po środku.

Opublikowano

Witam jutro planuję prysnąć burak betanal maxxpro i goltix, ale na jutrzejszą noc zapowiadają u mnie tylko 1 stopień w nocy. Chyba lepiej będzie poczekać, żeby czasem nie było przymrozku, czy jechać na całego nic się nie przejmować?

Opublikowano (edytowane)

witam koledzy doradźcie czy robić poprawkę jeżeli przy t 2 spadł deszcz  w ilości 4 litry na m2 po 3 godzinach od zabiegu a pryskane było 1 litr betanal max pro + 15 gram safari +0,6 l asahi sl ?

Edytowane przez lesbycool
Opublikowano

żadnych poprawek, chyba że chcesz spalić buraki.

Okoliczny rolnik 2 lata temu tak zrobił. Po godzinie od oprysku spadł deszcz, na drugi dzień poprawił i buraki praktycznie w 70-80 % spalił

Opublikowano

żadnych poprawek, chyba że chcesz spalić buraki.

Okoliczny rolnik 2 lata temu tak zrobił. Po godzinie od oprysku spadł deszcz, na drugi dzień poprawił i buraki praktycznie w 70-80 % spalił

ok dzięki za rade za tydzień zobaczymy czy działa :D

Opublikowano

wiatm jestem nowy na forum i chciałbym zaczerpac waszych porad ba fachowych porad a wiec:

1 czy zabieg t3moge zrobic po tygodniu od t2 czy nie bedzie za wczesno????

2: czy betanal maxx pro 1,25+safari 50wp 30g+venzar 80wg o,35l wystarczy na t3 i czy ochroni przed zachwaszczeniem wtórnym dodam ze t1 był sam betanal maxx pro 1,4l+safari 15g

i t2 to samo tydzien po tygodniu pozdrawiam i czekam na odp

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v