Skocz do zawartości

żyto ozime Jak uprawiać

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam, mam zapasy Axialu pak, chcę wykonać odchwaszczanie wiosną. Czy stosował ktoś z was mieszaninę z mustang 360se w proporcji Axial 1l + mustang 0.5l. 

Będzie to bezpieczna mieszanina ? 

Zabieg na żyto. 

Opublikowano

wysłałem trochę wcześnie saletrę 34%. dokładnie 2marca. trochę się pospieszyłem bo w nocy ujemne temperatury u nas w lubuskim. Czy ten azot z saletry coś się ulotni jeżeli wegetacja nie ruszyła?

Opublikowano
bamberszol napisał:

wysłałem trochę wcześnie saletrę 34%. dokładnie 2marca. trochę się pospieszyłem bo w nocy ujemne temperatury u nas w lubuskim. Czy ten azot z saletry coś się ulotni jeżeli wegetacja nie ruszyła?

Wegetacja ruszyła, bo żyto ma nowe białe korzonki wiosenne. Saletrę siałem 8 marca, fakt, teraz trochę mrozi ale jeszcze 2 dni i po przymrozkach i w dzień po 10 stopni. Żyto ruszy i będzie widać różnice kto podał azot a kto nie. A w powietrze azot nie pójdzie, gorzej będą mieli ci którzy w tym tygodniu będą siać różne saletrzaki a deszczu nie zapowiadają. Takie moje zdanie

Opublikowano (edytowane)
Dnia 21.10.2021 o 13:22, mat22889 napisał:

oprysk herbicydem na żyto hybrydowe do jakiej lub od jakiej fazy mogę zrobić lentipur500sc (chlorotoluron) + adiunkt500sc (diflufenikan)  1,5l+0,2l? i taka dawka jest ok?

Poszukaj tak zwanej etykiety. Tam masz wszystko opisane. 

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Wiem że saletry z mocznikiem się nie miesza ale teraz mocznik jest z inhibitorem  więc myślę czy by nie zmieszać.

Mam w planach dać 3 części saletry i 1 część mocznika i wysiać zaraz w ciągu ok 40 min.

Czy ktoś już tak próbował?

Ew. zrobię próbę np. w wiadrze i zobaczę co się będzie działo.

Opublikowano

Puma Uniwersal 069EW muszę zastosować żeby wytępić samosiewy owsa zwyczajnego w życie. Na etykiecie nie ma słowem że można stosować w uprawach żyta ozimego. Sprzedawca ŚOR twierdzi, że można zastosować bez problemu i powinno sobie poradzić. Może ktoś potwierdzić? 

Opublikowano (edytowane)

Jethro druga woda po kisielu, siane w połowie września 100kg, IVb, N1 34kgN, N2 ~70kgN. Gąszcz. Minimalizacja kosztów. 100kg polifoski6, bez kizerytu. T1 Artemis. Następny wjazd kombajnem. Ciekawe co z tego będzie. W tamtym roku przy 200kg NPK, 100kg kizerytu, 125kgN,  T1/T2 i 0,3 moddusa stało, i sypało +8T.

IMG_20230423_jethro.jpg

Edytowane przez slavvek
Opublikowano
Dnia 6.03.2022 o 08:35, dzarjan8111 napisał:

Axial komplet pak (axial + winetou ) poraża żyto!!! Sam axial jest ok 

To chyba sam axial poraża, ta substancja pinoxaden 50g/l . Pryskałem samym axialem 50 EC to jest tylko na miotłę i też mi się zrobiło żyto tak jak na zdjęciach z twoich postów z 2021 r.  Spalone żyto - Żyto - Agrofoto.pl Forum Rolnicze i Galeria Rolnicza  . Swoją drogą to powinni informować w ulotce, że są okresowe przebarwienia rośliny uprawnej a tak to nie wiadomo czy to  wpływa na plon czy nie.

Opublikowano

Mam zamiar poleciec spóźnionym skracaniem 0,2 windsar + 1l ccc , mysle żeby dorzucić jakaś tania grzybowke typu 0,5 tebukonazol + 0,8 azoksaru 250 i mocznika ok 4%. Będzie ok? Jakieś alternatywy dla grzybowki ? Bo zawsze tym mixem leciałem na t2