Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 30.08.2021 o 19:14, mysza103 napisał:

Ja co roku część sieję swoim rzepakiem mieszańcowym  . Negatywnych skutków takiego siewu  nie zauważyłem . Tylko w poprzednich latach nigdy nie miałem zasianego żeby był na tym samym polu dla porównania , tylko na różnych działkach . W tym roku wszystkie odmiany , swój Pionier PT271 + swój Rapol Tempation( mieszanka 50/50% każdego ) , Orginalny DK EXCITED , i orginalny LG ANTIGUA , mam zasiane wszystkie na jednym kawałku po pasku 3 ha każdego , więc ziemia , uprawa nawożenie , czy warunki atmosferyczne będą takie same dla każdej odmiany .

To w żniwa plon zweryfikuje czy warto siać swoje nasiona i czym zaprawiałeś swoje nasiona?

Opublikowano

Ma ktoś doświadczenie z odmianami półkarłowymi rzepaku? Producenci wymieniają same zalety, ale może ktoś zauważył jakieś wady? Jak z nawożeniem i plonami, bo niby nawożenie można lekko ograniczyć, a plony podobne do tradycyjnych odmian 😄

Opublikowano

Gemini w tamtym roku u kolego 4.1 t z hektara a nie był jakiś ladny. Mam w tym roku wszystko nim zasianie. Jedno co w tym momencie mi nie pasuje to to że jest cholernie wysoki. Lance opryskiwacz podnosi na 2.3 m i miejscami dotykało kwiatu.Wiecej powiem po zniwach

Opublikowano

Też mnie interesuje odmiana KEPLER

Jak by ktoś jakieś foty dał jak KLEPLERA i GEMINI fajnie by było :-)

Mieszańce bedą drogie a trzeba koszty ciąć 😕

Opublikowano

Mam możliwośc kupić kilka jednostek Architekta z tamtego roku po 1350 zł. Warto? Będzie wschodził? O nowych cenach mówi się po cichu że powyżej 2k?>

Opublikowano

siałem dwuletnim i było ok

nowe ceny F1 mają być w przedziale 1400 1900 zależy jaka odmiana no i firma

Opublikowano

Rok temu miałem Ambassadora na 4b/5, ale go trochę za szybko z pola ściągnąłem, trochę plonu zostało za kombajnem, w tym roku mam Exciteda też 4b/5, póki co wygląda podobnie jak ambassador rok temu, ale dostał 40kg N mniej, w żniwa mogę ci dać opinie na jego temat. @yacenty miał rok temu ambassadora i w tym roku też siał wiec coś musi być na rzeczy.

Opublikowano

Atora według mnie najgorsze badziewie, Lg i Dk najlepsze z tego co widzę hodowle hybryd, Lg lepszy wigor jesienny i wiosenny ale Dk potem nadgania rozgałęzieniami i masą krzaków na polu, z populacji jak narazie najlepszy monolit/chrobry i quartz, więcej dobrych odmian nie mam w zestawieniu,

Opublikowano

Chrobry to tragedia, kosiłem na jednym polu jego i Alexandra to tragedia zdrowotność w tej populacji. 

Populacja da vinci i illona

Mieszaniec visby abakus absolut łapały po 5t w gospodarstwie. 

Opublikowano

Jak się z cenami będą wygłupiać za kwalifikat to 100 % będę siał F2 i złamanego grosza ode mnie nie dostaną, sprawdzone już przez kilka lat, zaprawę mam.

W tym roku mam na 12 ha mix 4 odmian F2 i jest piękny rzepak

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji  o uprawie rzepaku w roku 2025. W tym temacie, podobnie jak w latach ubiegłych będziemy szeroko dyskutować na tematy związane z nawożeniem i ochroną rzepaku.
      Najpopularniejsze pytania jakie się pojawiły dotychczas i o nich głównie będizemy rozmawiać.

Pierwsza i druga dawka azotu w rzepaku oraz terminy nawożenia rzepaku
      Jaki nawóz na pierwszą dawkę w rzepaku? Kiedy 2. dawka azotu na rzepak? Kiedy siać mocznik na rzepak? Kiedy NPK pod rzepak? Co na rzepak na start? Kiedy stosować kizeryt na rzepak? Kiedy siać saletrosan na rzepak? Kiedy azot na rzepak jesienią? Czy można siać nawozy na rzepak w lutym? Wybór i ilości nawozów w rzepaku (forma, skład, dawki)
      Ile polifoski 6 pod rzepak? Ile mocznika dolistnie w rzepaku? Co jest lepsze, RSM czy saletra w nawożeniu rzepaku? Jakie nawozy pod rzepak na wiosnę? Ile mocznika na jesień na rzepak (dolistnie)? Jakie nawozy dolistne na rzepak? Jakie nawozy są najlepsze pod rzepak? Ile nawozów na 1 hektar rzepaku (azotowych, wieloskładnikowych, siarkowych, magnezowych)? Zabiegi ochronne (t0, t1, t2, t3) - ochrona fungicydowa i regulacja rzepaku
      Kiedy T1 w rzepaku? Kiedy wykonać zabieg T2 w rzepaku? Kiedy zabieg T3 w rzepaku? Jakie substancje na T3? Kiedy pryskać rzepak na grzyba jesienią? Co na T0 w rzepaku? Co na pierwszy zabieg w rzepaku? Ile razy skracać rzepak jesienią? Czym pryskać rzepak na wiosnę? Jakie zabiegi w rzepaku na wiosnę? Zapraszam do aktywnej i kulturalnej dyskusji, życzę wysokich plonów i dobrych wyników finansowych z uprawy rzepaku.
      Zdjęcia rzepaków możecie wstawiać do galerii zdjęć Rzepaku: https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/category/560-rzepak/

• Przez Piterc330
      Czy stosował ktoś mieszanine 0,25l nawigatora + 1,5l metazanexu + 0,6 labradora?
    • Przez LsGelu
      Witam serdecznie,
      Jako że chce spróbować z uprawą rzepaku po raz pierwszy i siebie w gospodarstwie chce się poradzić odnośnie kupowanych nasion. Czy oferowane zaprawy biologiczne ( np. integral pro) są równie skuteczne co powiedzmy standardowe (no. Scenic) jeśli chodzi o ochronę fungicydową?  I drugie moje pytanie: czy warto dopłacać do zaprawy określanej jako insektycydowa? Koszt to zwykle ok. 200zl więcej na j. s.? Czy daje ona rzeczywiście efekty? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
    • Przez Kuczerraa
      Witam, mam posiany Rzepak na działce która była 2 lata temu scalana. Z mojej wiedzy na kawałku gdzie nie rośnie rzepak były wywożone odpady z oczyszczalni a ph przed wapnowaniem wynosiło 4,5. Macie jakieś pomysły co zrobić z tymi pustymi placami? Co zasiać żeby ziemia nie była goła do zasiewów zboża?

• Dodaj nową pozycję...
v