Skocz do zawartości

Namnażanie Efektywnych Mikroorganizmów (EM)


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wczoraj popryskałem tą gnojówką przefermentowaną powiem wam jak pryskałem to zapach roznosił się bardzo intensywnie jak wlewałem to do opryskiwacza mialo bardzo ładny kolor dzisiaj jade ścierniskowcem przykryć sciernie zobaczymy jaki bedzie efekt. Na jednym polu zostawiłem 1/2 zobaczymy jaki bedzie efekt. Mam takie pytanie czy tą gnojówką mozna pryskać np. zboże tak pogłównie???

Opublikowano

zapach niesie się taki drożdzowy :D i bardzo dobrze, na wiosnę jak będziesz siał albo na jesień to nie zobaczysz słomy w takiej postaci jak jest tylko w postaci spróchniałej. Panie krzysio58, nie wierzę że samym nawożeniem dolistnym uzyskuje pan takie rewelacyjne plony... a zdjecie jak zdjęcie można wcisnąć kit ludziom

Opublikowano

ja też nie pryskałem, pod korzeń nie dawałem nawozu, ( pszenica była zasiana na lisciach ściętych po burakach) i nie pryskana UG ANI EM i była ładniejsza niż u cb na zdjęciu, kłosy aż się wygięły do dołu

Opublikowano

siejesz buraka na 6 klasie?bo ja tak,ale ćwikłowego.5 klasę mam też ale bardzo niewiele,na 4 klasie jeszcze nie robiłem,z daleka widziałem(nie licząc pasa podmokłych łąk,których razem jest 1,5 ha).

dla pewności-to jest jara.

Opublikowano

Bardzo się ucieszyłem (za bardzo) jak zobaczyłem ten temat bo akurat interesuje mnie alternatywne namnażanie EM. Niestety musiałem się rozczarować bo po spędzeniu kilkudziesięciu minut przed komputerem nie znalazłem nic co by mnie zainteresowało (szczególnie ze nie wiele odnosiło się do orginalnego tematu). Sam już od 2 lat namnażam EM w ilościach większych niż przewiduje to firma EM z chęcią zamieszczę swoje spostrzeżenia ale najpierw chciałbym dowiedzieć się czy ktoś jeszcze namnaża w ten sposób bo jakoś nikt nie udziela takich informacji więc i ja się wstrzymam, szczególnie że temat całkowicie zboczył z orginalnego toru.

Wszyscy którzy chcieli by się tylko pochwalić polonami po EM to chyba lepiej przenieść się tu:

http://www.agrofoto.pl/forum/topic/39139-em-naturalnie-aktywny/page__st__460

Opublikowano

.Jutro dzwonie do speca od ugmaxa aby zapytac o parę A moje kawałki pod rzepak dostały dzisiaj druga dawkę Ugmaxa i teraz czekam na namnożenie sie moich Ugmaxowych mikroorganizmów!I nie muszę sobie tak łamać głowy i się awanturowac jak niektórzy forumowicze aby udowodnic swoje racje, bo kupuję gotowy produkt.Jeszcze druga dawka pod zboża i poplony ale troche póżniejrzeczy.Ot i cała moja filozofia

Opublikowano

Witam wszystkich bardzo serdecznie,

Panie @JanekJelonek chodziło mi o bakterie jako Nitragina, są to bakterie brodawkowe które zawiązują azot w glebie, można ich nie stosować, bo łubin wytworzy własne, ale przy ich stosowaniu mamy tą korzyść, że zawiązane jest znacznie więcej azotu.

Panie @JPH2 Nie nie chodzi mi o Efektywne Mikroorganizmy, jakoś do nich nie mam przekonania. CO niektórzy ze znajomych je stosują w hodowli, ale nie mam o nich zdania. Jednak jeśli chodzi o EM stosowany w uprawie. Sąsiad kupił sobie od pewnego początkowo miłego pana wytwornice mikroorganizmów w domowych warunkach pojechał po to za Warszawę ( jestem z Bieszczad) zapłacił ponad 7000 zł za przerobiony zbiornik po RSM z jakąś pompką systemem napowietrzania i filtrowania. Początkowo nawet mu wychodziło, ograniczył nawozy, chemię jednak do niej powrócił w tym roku bo mu prawie wszystko w zeszłym (pierwszym roku użytkowania zarosło). Podczas kryzysu ogórkowego, o którym Panowie za pewne słyszeliście z E-coli w roli głównej ogórek się nie sprzedawał. Sąsiad podarował mi 50l płyny który wytwarzał (powiem wam szczerze tyle zachodu z doborem roślin, że układanie dawek żywieniowych jest od tego łatwiejsze, nie wiem może to tylko na początku). Zastosowałem w szklarni na jednym basenie, zgodnie z założeniem sąsiada miało rosnąć bez nawozów, jak się okazało basen z ogórkami w których wyłączyłem nawożenie utrzymały się o 5 dni dłużej, niż te z dolanymi bakteriami, które bardzo szybko uschły. Powód był prosty mikroorganizmy, żywią się tym czym roślina. W wodzie można to znacznie szybciej zaobserwować, niż w uprawie na roli. Sąsiad pojechał do tego pana ponownie za Warszawę po nic nie dających rozmowach telefonicznych w których początkowo tamten go zwodził, że to wina dobranych roślin, a gdy oświadczył, że jutro razem z synami do niego przyjeżdża z fermentatorem z powrotem to ten uciekła gdzieś na ryby na Mazury, przynajmniej tak twierdziła, żona owego pana. Czy to prawda z tym wyjazdem i zwodzeniem to nie wiem. Jednak sąsiad człek prawdomówny więc ja mu wierzą.

Z poważaniem

Agrocomplex

Post skopiowany z innego tematu.

Czyżby klient krzysia? :D

Opublikowano

i co wyszło z waszego namnażania?

ja postawiłem 2 beczki plastikowe po 200 l

do których wrzuciłem pompkę z akwarium morskiego włączam ja dwa razy dziennie po godzinie

wlałem 10 litrów probiotyku em

wsypałem 100 gram zmielonej soi

dodałem przecier z pokrzyw i gorczycy około 3 litrów

2 kg cukru

ale to ma ładny zapach, jak oryginał aż widać jak te bakterie się mnożną, szkoda ze pH metr mi nie działa

muszę kupić nowy

 

mam zamiar wlać to do gnojowicy, która za miesiąc będę wylewa l na pole

Opublikowano

Witam, teraz znalazłem jak otrzymać bakterie mlekowe... Należy kupić ryż 2 opakowania przepłukać go zimną wodą i następnie odsedzoną wodę odstawić w ciemne ciepłe miejsce. po tygodniu zrobi się na wierzchu taka błonka to będzie błonnik ( błonkę tą usuwamy) i do tej wody pozostałości dodajemy 10 razy tyle mleka może być i kupne... np jak mamy 1 l tej wody z ryzu to 10 l mleka lejemy i dalej odstawiamy na 5 dni... dodajemy potem cukier dotleniamy mieszając i mamy gotowe bakterie. Od tego roku te bakterie dodaję do gnojówki z cukrem + wyciąg z pokrzyw i + drożdze.

Opublikowano

Ale wymyślasz, wystarczy trochę pomyśleć co mamy w otoczeniu i uzyskać znacznie więcej...

Witam. Jeśli możesz rozwiń temat co masz konkretnie na myśli. Było to dość dawno temu, ale temat jak najbardziej aktualny. Pozdrawiam.

 

Opublikowano

Czy słyszał ktoś o nawozach PRP sol? Koszt za tonę to zdaje się ok 2200, a dawka na ha to 200 kg. Według firmy, i według tych co stosują, nie trzeba dawać już żadnych innych nawozów oprócz azotowych, a dodatkowo przyśpieszają rozkład resztek, budują próchnicę, wspierają rozwój mikrobów i dżdżownic w glebie, zmniejszają kwasowość. Dzięki temu, że nie dajesz wapnia rozwój mikroorganizmów nie jest niczym zagrożony. Dodatkowo jeszcze kilka cudownych właściwości jak lepszy rozwój  systemu korzeniowego. 

Opublikowano

To jest najdroższe wapno świata chyba, bo ma 60% wapna i na tym  informacja się kończy. Do stosowania tego w polu musi być uregulowane pH i wysokie zawartości PK, więc  wniosek nasuwa się sam.

Przestań orać to dżownice bedą i ph się podniesie.

Opublikowano (edytowane)

milanreal1
niby masz rację, ale biorąc poprawkę na wszelkiej maści chemię stosowaną na polu to myślę, że warto rozważyć wsparcie dla tych najmniejszych. Oczywiście tu ukłon w stronę EM po domowemu, bo po co płacić za coś krocie skoro można mieć substytut za ułamek ceny

To jak z wodą niby jest w kranie z własnej studni, ale jednak są ludzie co kupują w sklepie butelkowaną żeby było zabawniej... niegazową.

Edytowane przez Deerf
Opublikowano

Jeśli chodzi o żyjątka typu dżdżownice, czy jeszcze inne larwy i owady, to po ilości kretów lub ptaków obsiadających pole w czasie uprawy, to mogę stwierdzić, że jest ich sporo pomimo orki. I jest to chyba zasługa nawożenia organicznego. Obornik jestem w stanie co roku dać na każde pole. Jednak zastosowanie czegoś o działaniu próchnicotwórczym nie wydaje się głupie. Szczególnie w takie suche lata, gdzie zdolność gleby do magazynowania wody wydaje się jej kluczową cechę. Zaś i na rynku coraz więcej pojawia się takich produktów.  

Opublikowano

milanreal1

niby masz rację, ale biorąc poprawkę na wszelkiej maści chemię stosowaną na polu to myślę, że warto rozważyć wsparcie dla tych najmniejszych. Oczywiście tu ukłon w stronę EM po domowemu, bo po co płacić za coś krocie skoro można mieć substytut za ułamek ceny

To jak z wodą niby jest w kranie z własnej studni, ale jednak są ludzie co kupują w sklepie butelkowaną żeby było zabawniej... niegazową.

Rozsądek kolego jest najlepszym doradcą. A jego polskim rolnikom brakuje i to mocno, tu rozmawiacie o ochronie dżdżownic, mikroorganizmów itd. A w pszenicy walą na malutkie robaczki środkami które dezynfekują glebę. I potem płacz bo koszty coraz wyższe a plony coraz słabsze.

Opublikowano
Dnia 21.09.2011 o 12:42, rolstudent napisał:

i co wyszło z waszego namnażania?

ja postawiłem 2 beczki plastikowe po 200 l

do których wrzuciłem pompkę z akwarium morskiego włączam ja dwa razy dziennie po godzinie

wlałem 10 litrów probiotyku em

wsypałem 100 gram zmielonej soi

dodałem przecier z pokrzyw i gorczycy około 3 litrów

2 kg cukru

ale to ma ładny zapach, jak oryginał aż widać jak te bakterie się mnożną, szkoda ze pH metr mi nie działa

muszę kupić nowy

 

mam zamiar wlać to do gnojowicy, która za miesiąc będę wylewa l na pole

i jakie były tego efekty?

Opublikowano (edytowane)
Dnia 21.09.2011 o 12:42, rolstudent napisał:

i co wyszło z waszego namnażania?

ja postawiłem 2 beczki plastikowe po 200 l

do których wrzuciłem pompkę z akwarium morskiego włączam ja dwa razy dziennie po godzinie

wlałem 10 litrów probiotyku em

wsypałem 100 gram zmielonej soi

dodałem przecier z pokrzyw i gorczycy około 3 litrów

2 kg cukru

ale to ma ładny zapach, jak oryginał aż widać jak te bakterie się mnożną, szkoda ze pH metr mi nie działa

muszę kupić nowy

 

mam zamiar wlać to do gnojowicy, która za miesiąc będę wylewa l na pole

Mam kilka pytań odnośnie tworzenia EM.

1. Chcę namnożyć 1000l (mauser), ile minimalnie jest potrzebne bakterii żeby to zrobić w takim zbiorniku?

2. Czy na samym cukrze da rade je namnożyć? Jeśli tak to jakie proporcje zachować?

3. Czy należy je ciągle napowietrzać (rurka przy dnie zbiornika z dziurkami)?

Pozdrawiam

Edytowane przez mihau7

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez wojtii
      Przydało by się dać wapno na pole, tylko jakie? Wiem tylko tyle, że muszę wapnować. Ale jakie dać, ile i gdzie je kupić w okolicy Wrocławia, bliższej lub dalszej?
    • Gość tess
      Przez Gość tess
      Proponuję założyć nowy wątek FORUM -  wrzucajcie na tagu ciekawostki dotyczce naszych pięknych ogrodów-  krzewów,kwiatów itd. aż po architekturę ogrodową - zdjęcia mile widziane:)
       
    • Przez AGRObombula
      witam mam pytanie czy moge pozypać wapmag wiosną na oziminy a dokładnie na jęczmień czy mo powstań negatywne skutki jakię albo pomoże ktos już zwas takie coś na wiosne na oziminy zastosował
    • Przez miziapyzia
      Witam tak jak w temacie . Czy mogę mieszać stymulator wzrostu z mocznikiem i w jakich dawkach ?
    • Przez AleksandraMOA
      Witam.
      Uprawiam ogórka szklarniowego w namiocie 7m×30m ale mam bardzo duży problem z przędziorkiem. Nie mogę siebie z nim poradzić. W poprzednim sezonie próbowałam walczyć z nim używając Ortusa ale były bardzo słabe efekty.
      Czy macie jakieś sprawdzone środki/sposoby na pozbycie się przędziorka? 
      Czy macie jakieś sposób na mdlejące liście (słyszałam, że są preparaty wapniowo-krzemowe, które pomagają)? 
       
       
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v