Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ale te 10l litrów to jest EM farma i to ci się rozmnaża. sprawdzałeś jaki bardzo się rozmnażają. bo ja to rozmnażam niby te kultury mateczne. do beczki 1000l leję ciepłąwodę wlewam 40l Em i melasy 4 wiaderka chyba po 10l i to tydzień stoi w temp 38 stopni. mieszam przez 3 pierwsze dni.

Opublikowano

Ja leje do beczki 1000 jakieś 800 litrów gnojowicy daje do 20 l EM, do tego dodaję z 25-30 kg cukru i mieszam.

Zostawiam to na 2 tygodnie, co dziennie mieszjąc przynajminej raz dziennie.

Dlatego leje do mauzera max 800 litrów bo w 2-3 dzień może wykipieć przy mieszaniu, po tygodniu robi się jak capucino i zaczyma mocniej śmierdzieć. po 2 tygodniach jest gotowe.

Najlepsze jakby była do tych zbiorników podłączona sprężarka, i powietrzem mieszać, bo wtedy dostarczamy tlen.

Nigdy nie mierzyłem, sprawdzałem co w tym jest, ale 3 raz stosowałem i jest duża różnica w ziemi, jest sypka, lekko się uprawia, nie zbryla się.

W tym roku orałem pod rzepak dziełkę 4 ha, z czego ja uprawiałem 3 ha i stosowałem tam raz lub dwa razy ten środek, różnica była widoczna gołym okiem, tam gdzie nie dawałem, ziemia była zbrylona, tłusta, ciężka do uprawy, dosłownie pole odcieło się. Miałem robić zdjęcia, ale nie zdążyłem niestety.

Opublikowano (edytowane)

A tą gnojówkę odsączasz przed laniem do mausera, czy odsączasz gotowy roztwór? Przykrywasz mausery? Promienie UV mogą zabijać bakterie.

 

Z tego co wiem, to w litrze EM-u jest mniej bakterii niż w kg gleby, przez to średnio mi się widzi taka zabawa, chyba że sam namnożę bakterii, gnojówki bydlęcej mam nadto, a najlepsza byłaby tylko od cieląt (dużo więcej bakterii), ale z tym na razie u mnie nie da rady.

 

Lepkość zależy do tego jak gleba się uprawia, bakterie raczej na nią nie wpływają, zresztą gospodarka biologiczna pola powinna sama sie regulować, te dodatkowe 0,0001% bakterii raczej na nic nie wpłynie.

 

Ale jednak myślę, po waszych słowach, ze niegłupie byłoby spryskiwanie taką miksturą poplonów przed talerzowaniem, tylko temperatury do namnażania bakterii moga być wtedy zbyt niskie i przez to, trzeba będzie to robić w żniwa, kiedy jednak nie ma czasu na dodatkowe roboty.

Edytowane przez eMWu
Opublikowano

Dopiero zaczynam to stosować,byłem też na wykładzie i z tego co wiem to nie chodzi tu o ilość a o jakość czyli o odpowiednie szczepy czy rodzaje drobno ustrojów. Są pożyteczne i niechciane np; mykotoksyny i chodzi o to żeby zaszczepić te pożyteczne które się rozzmmnnoożą i wzięły przewagę nad niechcianymi.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez wojtii
      Przydało by się dać wapno na pole, tylko jakie? Wiem tylko tyle, że muszę wapnować. Ale jakie dać, ile i gdzie je kupić w okolicy Wrocławia, bliższej lub dalszej?
    • Gość tess
      Przez Gość tess
      Proponuję założyć nowy wątek FORUM -  wrzucajcie na tagu ciekawostki dotyczce naszych pięknych ogrodów-  krzewów,kwiatów itd. aż po architekturę ogrodową - zdjęcia mile widziane:)
       
    • Przez AGRObombula
      witam mam pytanie czy moge pozypać wapmag wiosną na oziminy a dokładnie na jęczmień czy mo powstań negatywne skutki jakię albo pomoże ktos już zwas takie coś na wiosne na oziminy zastosował
    • Przez miziapyzia
      Witam tak jak w temacie . Czy mogę mieszać stymulator wzrostu z mocznikiem i w jakich dawkach ?
    • Przez AleksandraMOA
      Witam.
      Uprawiam ogórka szklarniowego w namiocie 7m×30m ale mam bardzo duży problem z przędziorkiem. Nie mogę siebie z nim poradzić. W poprzednim sezonie próbowałam walczyć z nim używając Ortusa ale były bardzo słabe efekty.
      Czy macie jakieś sprawdzone środki/sposoby na pozbycie się przędziorka? 
      Czy macie jakieś sposób na mdlejące liście (słyszałam, że są preparaty wapniowo-krzemowe, które pomagają)? 
       
       
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v