Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Znajomy kiedyś oddawał do Spomleku (Radzyń Podl.), 2 lata temu odszedł i przyszedł do Hochland Węgrów, teraz odchodzi i idzie do Łosic bo podobno mają mu dać 1,40. Mówi że przy jego parametrach to 20-pare groszy więcej dostanie. Jest w grupie producenckiej i 20-stu ich się przenosi, mają do nich oddzielny samochód dać. Możliwe to?

 

Jak grupa to jak najbardziej. Znajomy może z okolic Wiśniewa?

Opublikowano

Mi w tym miesiącu zapłacili po 1,21zł/L. Nie jest to może jakaś rewelacja ale już nieźle jest oby taka cena się utrzymywała cały czas. @Adrianos słyszałem że Piątnica ma przejąć Ostrołękę to pewnie cena spadnie trochę.

Opublikowano

Znajomy kiedyś oddawał do Spomleku (Radzyń Podl.), 2 lata temu odszedł i przyszedł do Hochland Węgrów, teraz odchodzi i idzie do Łosic bo podobno mają mu dać 1,40. Mówi że przy jego parametrach to 20-pare groszy więcej dostanie. Jest w grupie producenckiej i 20-stu ich się przenosi, mają do nich oddzielny samochód dać. Możliwe to?

Myślę, że za grupę to inne mleczarnie tez będą mogły więcej zapłacić. A jak już nazbiera się cala beczka to tym bardziej, bo koszty będą miali mniejsze na transporcie i wtedy mogą więcej dać za mleko.

A Łosice chyba nie stoją aż tak dobrze żeby 1,40 nam płacić. Wydaje się to podejrzane. A z jakiej gminy ta grupa producencka??

Moze by się do nich przyłączyć bo w grupie silą i lepsza stawkę można by dostać.

daj znać Daniel.

dzieki.

Opublikowano

Gmina Zbuczyn. Też mi się wydaje że to mało prawdopodobne. Kiedyś jak kupowaliśmy kwotę mleczną to proponowali nam przejść do nich i dawali tylko 5 groszy mniej niż w Węgrowie podczas gdy sąsiad dostawał 40gr. mniej. Raz rozmawiałem z kolegą to mówił że kiedyś kierowca wziął od nich mleko z baniek trochę już zsiadłe, tylko dobrze rozmieszał żeby się nie zapchało ;) . W końcu i Hochland podnosi cenę. Parę dni temu kierowca zostawił kartkę na której było napisane że za grudzień będzie 5 groszy premii. Tylko zawsze był nowy cennik a to jest na innej kartce. Czyli w styczniu będzie albo w górę albo zostanie bez premii.

Opublikowano

Mi Ryki zapłacili za październik 1.37 białko 3,77 tłuszcz 4,92 dali by jeszcze więcej jak bym podpisał z nimi umowę a dokładnie 0,3 do jednostki białka

Opublikowano

listopad br, OSM Łowicz tak jak w cenniku

dostawa między 7 a 10 tys. litrów, tłuszcz 4,7 białko 3,68 1,24 + VAT, rewelacji nie ma tragedii wcale myślałem że podniosą trochę

Opublikowano

Dużo wam płacą u mnie 0.85 gry przy nie całych 2 tyś. B)

 

Wiesz kolego ja nie mowie ze mało, ale dużo też to nie jest po prostu ja jak na ilość, którą odstawiam mam adekwatne wynagrodzenie. Jeśli cena utrzymywałaby się na takim poziomie czyli w moim wypadku 1,3 zl za litr to gwarantowałoby jakąś stabilność ekonomiczna produkcji

 

Co do twojej ceny czyli 85 gr za l to za wiele nie płacą, ale i ilość jest dosyć mała. Nie wiem czy taka suma pokrywa choć koszty produkcji

Opublikowano

Różną strategię mają mleczarnie. Piotruniu25 a ile Twoja mleczarnia płaci za większe dostawy. W mojej nie ma takiej dysproporcji i np. za 16 tys. litrów płaci około 1,30 zł a za 2 tys. byłoby pewnie około 1,10 zł.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

    • Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)
       
      Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.
       
      Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.
       
      Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.
       
       
      BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport
       
      Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport
       
      Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!
       
      Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.
       
      Pozdrawiam,
       
      Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

    • Przez gobi12
      Witam.
       
       
      Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).
       
      Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.
       
      Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.
       
      Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.
       
      Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.
       
      Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).
       
      Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.
       
      Tel. 86 274 50 89
       
      Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.











    • Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka
       
      Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v